Športové aktuality
Liptovský Mikuláš
7 min. čítania

Deväť osobností histórie slovenského lyžovania prijalo spoločné vyhlásenie k súčasnému stavu v tomto športe na Slovensku

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Úradujúca celková víťazka Svetového pohára zjazdárok Petra Vlhová sa nedávno postarala o najväčší úspech v histórii lyžiarskeho športu na Slovensku. Naše domáce hnutie však sužuje veľký vnútorný rozkol.
Foto
TASR/AP

Z iniciatívy Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) sa v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši v stredu uskutočnilo stretnutie deviatich osobností histórie slovenského lyžovania (štyria bývalí šéfovia slovenského lyžovania v organizáciách s rôznym názvom, viacerí niekdajší špičkoví pretekári – olympionici, aj bývalý popredný tréner), na ktorom bolo prijaté ich spoločné vyhlásenie k súčasnému stavu v tomto športe na Slovensku a k rozkolu vo vnútri hnutia. Hnutie dnes reprezentujú dva rôzne subjekty – Slovenská lyžiarska asociácia (SLA), ktorá je členom SOŠV, a novovzniknutý Zväz slovenského lyžovania (ZSL).

Z lyžiarskych osobností sa na stretnutí zúčastnili: bývalý predseda Výboru zväzu lyžovania SÚV ČSZTV Martin Schelling, bývalý predseda Slovenského lyžiarskeho zväzu (SLZ) Július Dubovský, bývalá predsedníčka Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) a funkcionárka v rámci Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), víťazka pretekov Svetového pohára (SP) a trojnásobná olympionička v zjazdovom lyžovaní Janka Gantnerová, bývalý predseda SLA a olympionik v severskej kombinácii František Repka, bývalý predseda úseku alpských disciplín SLZ a funkcionár v rámci FIS Juraj Sinay, bývalý reprezentačný tréner bežcov na lyžiach v ČSSR aj vo Švajčiarsku Ján Michalík, päťnásobný olympionik a víťaz pretekov SP v behu na lyžiach, dnes tréner v Poľsku Martin Bajčičák, medailistka z pretekov SP a dvojnásobná olympionička v behu na lyžiach Anna Pasiarová a víťaz pretekov SP, dvojnásobný olympionik a dvojnásobný medailista z majstrovstiev sveta v skokoch na lyžiach Martin Švagerko.

SOŠV na stretnutí zastupovali jeho prezident Anton Siekel, čestný prezident František Chmelár a generálny sekretár Jozef Liba, ako aj riaditelia dvoch oddelení. Uvedené stretnutie sa uskutočnilo len deväť dní pred 58. valným zhromaždením SOŠV, v ktorého programe 30. apríla je ako jeden bod informovanie o situácii v slovenskom lyžovaní. Ako je známe, po pozastavení štatútu národného športového zväzu pre SLA (od 1. decembra 2020) bol práve SOŠV na základe dohody medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS) dočasne poverený výkonom funkcie národného športového zväzu pre lyžovanie.

Lyžiarske osobností prijali na stretnutí toto vyhlásenie smerom k lyžiarskemu hnutiu na Slovensku:

„Ako osobnosti, ktoré sa v pozícii pretekárov, trénerov či funkcionárov dlhodobo podieľali na písaní histórie slovenského lyžovania, sme na stretnutí v Liptovskom Mikuláši spoločne prediskutovali krízovú situáciu v slovenskom lyžovaní a hľadali sme možné východiská z nej.

Slovensko má dnes najlepšiu zjazdárku na svete. To je neuveriteľná skutočnosť, o akej mohli generácie našich lyžiarov iba snívať. A to aj napriek tomu, že trpezlivo, nezištne a obetavo formovali peknú a bohatú históriu lyžiarskeho športu na Slovensku.

Napriek tomu slovenské lyžovanie dnes celkove nie je v dobrej kondícii. To sa týka podmienok na prípravu, celkového stavu športovísk, členskej základne, športových výsledkov v rámci všetkých odvetví, i počtu trénerov.

Celá slovenská verejnosť – nielen lyžiarska – je navyše v posledných mesiacoch stresovaná konfliktmi vo vnútri lyžiarskeho hnutia.  Patová situácia akoby nemala riešenie.

Nedávno sa nám skončila zimná sezóna a tá nasledujúca je olympijská.

Na ZOH 2022 v Pekingu sa naše nádeje budú upierať najmä k Petre Vlhovej, Klaudii Medlovej, Adamovi a Andreasovi Žampovcom. Ale radi by sme na štarte mali podstatne viac lyžiarskych reprezentantov v čo najväčšom počte odvetví a disciplín.

Od Pekingu nás delí necelých desať mesiacov. Je teda najvyšší čas starať sa o upokojenie situácie a nájsť riešenie, akceptovateľné pre rozhodujúcu väčšinu lyžiarskeho hnutia.

My dolupodpísaní, ktorí sme všetci určitým dielom prispeli k histórii slovenského lyžovania, s nevôľou sledujeme, čo sa s naším milovaným športom deje.

Zároveň oslovujeme všetkých slovenských lyžiarov, aby sa k nám pripojili a svojím hlasom na sociálnych sieťach oslovili zodpovedných funkcionárov: Prestaňte vzájomne bojovať a začnite sa spoločne starať o znovuzrodenie slovenského lyžovania! Zahoďte za hlavu osobné záujmy a nájdite spoločnú reč!

Dôrazne preto žiadame predstaviteľov Slovenskej lyžiarskej asociácie i Zväzu slovenského lyžovania, aby spoločne hľadali cestu k znovuzjednoteniu lyžovania na Slovensku, a to na báze demokracie, rešpektu a solidarity.“

POVEDALI PO STRETNUTÍ

Július Dubovský, v rokoch 1993 – 2005 predseda bývalého Slovenského lyžiarskeho zväzu: „Už len samotné takéto stretnutie malo v dnešnej zlej situácii význam. Otázka je, ako to bude ďalej pokračovať. Dnes sme v patovej pozícii. Žiada sa dohoda oboch strán a k nej sa nedá dospieť za mesiac. Pritom podstatní pri hľadaní dohody by nemali byť funkcionári, ale záujem športovcov, ktorý v tomto spore uniká.“

Janka Gantnerová, v rokoch 2007 – 2014 predsedníčka Slovenskej lyžiarskej asociácie, bývalá dlhoročná reprezentantka ČSSR v zjazdovom lyžovaní: „Myslím si, že to bolo veľmi korektné a v danej situácii vhodné stretnutie. Netreba si zakrývať oči pred problémom, ktorý v lyžiarskom hnutí dnes existuje. Ak by toto stretnutie aspoň trochu napomohlo uvažovaniu na oboch stranách o situácii v našom lyžovaní, tak by to splnilo cieľ, s ktorým sme na stretnutie išli.“

František Repka, v rokoch 2014 - 2016 predseda Slovenskej lyžiarskej asociácie, bývalý reprezentant ČSSR v severskej kombinácii: „Vnímam ako veľmi pozitívne, že osobnosti nášho lyžovania sa zaujímajú o aktuálne dianie v ňom a nie je im ľahostajné, akým smerom sa uberá. Bolo to prvé takéto stretnutie a vzišiel zoň pohľad ľudí, ktorí boli v našom lyžovaní dlhodobo veľmi aktívni. Tieto osobnosti však môžu byť len nápomocné. V každom prípade je konečné riešenie siutácie na samotných zúčastnených stranách.“

Anna Pasiarová, bývalá dlhoročná reprezentantka ČSSR v behu na lyžiach: „S bolesťou vnímam aktuálnu situáciu v našom lyžovaní. Športovci ňou trpia. Bolo veľmi dôležité takto sa stretnúť a prijať vyhlásenie, pretože čas beží a olympiáda sa blíži. Dúfam, že toto je počiatočný impulz, aby sa veci pohli k lepšiemu a aby sa podarilo znovu zjednotiť hnutie, ktoré je roztrieštené. Modlím sa, aby obe strany boli ústretové a našli spoločne cestu, ako pomôcť lyžovaniu. Inak sa dopredu nepohneme.“

Martin Bajčičák, bývalý dlhoročný reprezentant Slovenska v behu na lyžiach, dnes tréner v Poľsku: „Som veľmi rád, že ma tam pozvali. Hoci pôsobím v Poľsku, cítim sa ako súčasť slovenského lyžovania. Mal som doteraz len sprostredkované informácie, ale teraz sa mi debate s inými dosť otvorili oči a získal som ucelenejší obraz. Mám záujem, aby lyžovane fungovalo ako jeden celok a aby sa obe strany dohodli. Treba hľadať cestu, aby všetky lyžiarske odvetvia existovali akoby v nejakej konfederácii.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV