Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
7 min. čítania

Deviaty deň v Lausanne: Šortrekistka Rusnáková piata, snoubordistka Hanicová trinásta

Najúspešnejšia účastníčka minuloročného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Sarajeve šortrekistka Petra Rusnáková dnes v disciplíne na 1000 metrov obsadila výborné 5. miesto.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

K medaile sme boli blízko aj počas deviate dňa na olympijských hrách mládeže v Lausanne. Šortrekistka Rusnáková vo svetovo nabitej konkurencii obsadila 5. miesto. Snoubordistka Eva Hanicová v disciplíne slope style skončila na 13. priečke. Ďalšie súťaže majú za sebou aj sánkari a prvýkrát v Lausanne bojovali aj naši bežci na lyžiach.

Najúspešnejšia účastníčka minuloročného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Sarajeve šortrekistka Petra Rusnáková dnes v disciplíne na 1000 metrov obsadila výborné 5. miesto. Rusnáková sa cez rozjazdu, štvrťfinále i semifinále z prvých miest hladko prebojovala až do finále, kde ju čakali dve Kórejčanky, Kanaďanka a Ruska. V konkurencii 28 pretekárok z 25 krajín sveta Rusnáková v disciplíne na 1000 metrov napokon s časom 1:30,221 minút obsadila výborné 5. miesto. „Myslím si, že dnes to boli úspešné preteky. Dostali sme sa do finále, to bol cieľ. Vo finále je to potom buď – alebo. Určite mala na medailu, no nešla tak atívne, ako mala a potom to nevyšlo. Bol tam jeden moment, keď ju predbehla Kanaďanka. Dala jej tam ruku, Petra musela zabrzdiť a to ju stálo mnoho síl,” vyjadrila sa po pretekoch Rusnákovej trénerka Kateřina Novotná. 

Viac o Rusnákovej výkone v disciplíne na 1000 m

Eva Hanicová v pretekoch slopestyle.
Eva Hanicová v pretekoch slopestyle.
Foto
OIS

Snoubordistke Hanicovej uniklo finále len o vlások

V Leysin Park & Pipe sa dnes uskutočnili snoubordingové preteky v disciplíne slopestyle, v ktorých nás reprezentovala Eva Hanicová. Mladá snoubordistka obsadila 13. miesto, pričom postup do finále, do ktorého išlo prvých dvanásť dievčat, jej tak unikol len o chlp. Od rozhodcov získala 29 bodov, víťazka pretekov Poppeová z Belgicka vyhrala s 94 bodmi. „Dnešný deň bol skvelý, od rána sme mali dobrú náladu. Park bol perfektne pripravený, prialo nám i počasie. Na preteky sme išli s tým, že zabojujeme o finále. Mali sme naplánovanú jazdu, ktorú sme, pravdupovediac, na včerajšom tréningu kvôli zlému počasiu nestihli doladiť, respektíve nám chýbal jeden trik, ktorý Evka skúšala až na dnešnom rannom tréningu. Na tréningu jej vyšiel, tak sme do súťaže šli s ucelenou jazdou, s ktorou sme sem prišli. Jej prvá jazda nebola úplne podľa predstáv, zaváhala práve v spomínanom triku. V druhej jazde sa jej vydaril a stačilo to na 13. miesto, čo je trochu smola, keďže do finále postúpilo 12 dievčat,” zhodnotil Hanicovej výkon tréner Marek Hliničan a zároveň dodal: „S jej výkonom som spokojný. Už dnes ráno som hovoril, že nezáleží na tom, či skončí 25. alebo prvá. Hlavné je, aby dokázala zajazdiť jazdu, ktorú sme si naplánovali, a to sa aj stalo. Samozrejme, boli tam nejaké chybičky, na ktorých treba ešte popracovať. Za mňa však fajn a už sa tešíme na ďalšiu disciplínu big air.”

Preteky pozitívne zhodnotila aj samotná pretekárka. „Vzhľadom na to, aká je tu silná konkurencia dievčat, hodnotím dnešný deň ako úspešný. Atmosféra pretekov bola absolútna úžasná, je tu zábava a všetci sa usmievajú,” povedala Hanicová.

Sánkarky Petríková a Trembošová na 7. mieste, chlapcom sa až tak nedarilo 

Na Olympijskej bobovej dráhe v St. Moritzi v sobotu súťažili chlapci na jednosedadlových a dievčatá na dvojsedadlových saniach. Medzi chlapcami obsadil v 27-člennom štartovom poli David Lihoň šestnáste a Vratislav Varga devätnáste miesto. Medzi dievčatami dvojica Bianka Petríková, Nikola Trembošová ašpirovala medzi 11 osádkami do prvej šestky, ale o šance sa pripravila chybami v prvej jazde. Po nej boli dievčatá až na desiatom mieste a pilotka Petríková to oplakala. Aj keď druhú jazdu dievčatá zvládli na úrovni svojich najlepších tréningových, stačilo im to len na posun na siedme miesto. „Je mi to veľmi ľúto, pretože tu odjazdili deväť výborných tréningových jázd, v jednej boli aj štvrté. Okrem Nemiek, ktoré aj získali zlato, tu žiadna osádka počas tréningov nejazdila tak vyrovnane. Bol som až prekvapený, že nerobili žiadne väčšie chyby. Žiaľ, takej sa dopustili práve v prvej súťažnej jazde a na ľahkom mieste. Ťažšie pasáže zvládli dobre. Našťastie, dievčatá sú bojovníčky, pred druhou jazdou sa dali dohromady a výrazne si polepšili. Reálne však mohli byť v prvej šestke, možno aj na piatom mieste,” komentoval výkon dievčat predseda Slovenského sánkarského zväzu a vedúci našej sánkarskej časti výpravy Jozef Škvarek. 

Viac o výkonoch našich sánkarov

Vratislav Varga.
Vratislav Varga.
Foto
Jozef Škvarek

Premiéra bežcov na lyžiach 

Prvé preteky na olympijských hrách mládeže dnes absolvovali aj bežci na lyžiach. Najlepšie sa umiestnila Kristína Sivoková, ktorá z 80 pretekárok skončila na 30. mieste.Dnešné preteky by som v celku zhodnotila dobre. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať a to platí aj v tejto situácii. Kvalifikácia sa mi vydarila lepšie ako rozbehy, ale aj to patrí k športu. Trať je celkovo dosť náročná a sneh je veľmi nevyspytateľný, ale aj napriek tomuto sa mi pretekalo dobre. Lyže išli perfektne aj v porovnaní s inými krajinami. Snažila som sa podať čo najlepší výkon, aby ľudia na Slovensku a moja rodina mohli byť na mňa hrdí,” povedala nám po pretekoch Sivoková, ktorá si na olympiáde pochvaľuje aj atmosféru. „Je to tu neopísateľné, také niečo som ešte nezažila. Ľudia na tratiach sú úžasní, pretože nepovzbudzujú len svojich krajanov, ale aj ostatné štáty a o to viac to je úžasnejšie,” dodala.

Timea Mazúrová obsadila 52. priečku. „Keďže sú to moje prvé veľké preteky, tak som sa aj bála a mala som rešpekt pred súperkami. Môj výsledok nebol veľmi dobrý, snáď sa mi to podarí napraviť v zajtrajšom šprinte. Je tu veľmi dobrá atmosféra a som rada, že som mohla spoznať nových ľudí,” zhodnotila preteky Timea. Zlatú medailu si z dievčat odniesla Wiggerová zo Švajčiarska.

Matúš Oravec.
Matúš Oravec.
Foto
OIS

Chlapci dnes v disciplíne cross-country cross voľným spôsobom obsadili 55. a 58. miesto. Lepšie si počínal Denis Tilesch, ktorý obsadil 55. miesto, Matúš Oravec skončil na 58. priečke. „Prvé preteky boli náročné. S dnešným výsledkom som nebol spokojný, technicky som to nezvládol podľa predstáv a ani výkonnostne som sa necítil najsilnejší. Dúfam, že zregenerujem a v ďalších pretekoch vybojujem lepšie umiestnenie,” vyjadril sa Tilesch. „Máme za sebou prvý štart, podarilo sa nám umiestniť do 30. miesta. V ďalších pretekoch by sme to chceli posunúť trochu vyššie. Zajtra nás čaká šprint a potom päť a desať kilometrov klasicky,” zhodnotil preteky tréner Stanislav Holienčík. Prvé miesto medzi chlapcami obsadil Nikolaj Holmboe z Nórska.

Výsledky 9. súťažného dňa v Lausanne

Program 10. súťažného dňa v Lausanne (19. január) 

Akrobatické lyžovanie

11:00 - 14:30

 

ski cross (D + CH)

Kayla Anna Lozáková

   

Jakub Válek

Beh na lyžiach

12:00 - 15:30

šprint (D + CH)

Timea Mazúrová

   

Kristína Sivoková

   

Denis Tilesch

   

Matúš Oravec

Hokej - turnaj družstiev

17:00 - 19:00

Slovensko - Nemecko

Tím SR ženy "16"

Priamy prenos na našej stránke

Boby

12:00 - 14:00

monobob (D)

Viktória Čerňanská

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV