SOŠV
3 min. čítania

Diplom MOV Žena a šport pre najúspešnejšiu gymnastku slovenskej histórie Mariannu Némethovú-Krajčírová

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Marianne Némethovej-Krajčírovej Diplom MOV Žena a šport odovzdala členka MOV na Slovensku Danka Barteková, pri slávnostnom akte asistoval aj prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

BRATISLAVA (sou) – Na 56. valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) v bratislavskom hoteli NH Gate One si v piatok 26. apríla Diplom MOV Žena a šport prevzala najúspešnejšia slovenská športová gymnastka 20. storočia Marianna Némethová-Krajčírová. Medzinárodný olympijský výbor toho ocenenie každoročne udeľuje osobnosti, ktorá sa zaslúžila o rozvoj športovania žien, podporuje aktivitu žien v športe a olympijskom hnutí a aktívne sa angažuje za zlepšenie postavenia žien v športových organizáciách.

Rodená Košičanka Marianna Némethová-Krajčírová bola na Slovensku vyhlásená za Gymnastku storočia. V roku 2016 ju slovenskí športoví novinári ocenili titulom Športová legenda. V gymnastike nadviazala na priekopnícke pôsobenie Matyldy Pálfyovej, ktorá v 30. rokoch minulého storočia ako vôbec prvá žena zo Slovenska získala olympijskú medailu a stala sa majsterkou sveta.

Marianna sa ešte pod dievčenským menom Krajčírová v družstve vedenom fenomenálnou Věrou Čáslavskou tešila zo strieborných medailí na olympijských hrách 1964 v Tokiu i na OH 1968 v Mexico City. Kým v Tokiu bola vo veku 16 rokov najmladšia členka čs. výpravy a „benjamínok“ strieborného tímu, v Mexico City už patrila do absolútnej svetovej špičky, veď vo viacboji skončila deviata a v preskoku štvrtá, keď ju len 25 tisícin bodu delilo od bronzovej medaily. Na svoju tretiu olympiádu do Mníchova 1972 išla po vydaji s priezviskom Némethová už ako skúsená líderka družstva, ktoré priviedla k 5. miestu, vo viacboji tam skončila osemnásta.

Na majstrovstvách sveta 1966 v Dortmunde bola členka zlatého družstva ČSSR, ktoré prelomilo dlhú dominanciu sovietskych gymnastiek. Marianna Krajčírová skončila vo viacboji siedma a na bradlách piata. O štyri roky neskôr ako absolútna majsterka ČSSR 1970 a kapitánka priviedla družstvo k bronzu na majstrovstvách sveta v Ľubľane.

Individuálne sa najvýraznejšie presadila na majstrovstvách Európy 1967 v Amsterdame, kde získala bronz vo viacboji aj na bradlách, v preskoku skončila štvrtá, v prostných a na kladine piata. V tom istom roku na predolympijských pretekoch v Mexico City získala päť medailí.

Po skončení pretekárskej kariéry pôsobila v Bratislave dve desaťročia ako trénerka – postupne v Gymnastickom centre, v stredisku vrcholového športu, v Slavoji Vinohrady, na Športovom gymnáziu a znovu na Vinohradoch. Jej trénerskými rukami prešli neskoršie seniorské reprezentantky ČSSR Andrea a Miriam Hullové, Denisa Šarmírová, Mirka Dolnáková, či Barbara Vadovičová, aj jej dcéra Marianna, ktorej kariéru pri snahe prebojovať sa na OH 1992 ukončilo zranenie.

V rokoch 1992 – 2012 Marianna Némethová-Krajčírová trénersky pôsobila v Taliansku, kde sa venovala trénovaniu mládeže a vedeniu zdravotnej gymnastiky žien. Po návrate na Slovensko aj po dovŕšení sedemdesiatky stále trénuje mládež v gymnastickej telocvične bratislavského Pengymu, ktorá nesie jej meno.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV