Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Do Európskych hier v Krakove-Malopoľsku zostáva už len 83 dní, ale okolo ich prípravy stále je veľa otáznikov

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Vstupenky na EH 2023.
Foto
Krakow 2023

III. európske hry v Krakove-Malopoľsku budú v tomto roku najväčším multišportovým podujatím na európskej pôde. Ale napriek tomu, že do ich otvorenia zostáva vo štvrtok už len 83 dní (EH 2023 sa uskutočnia od 21. júna do 2. júla), okolo ich organizácie je stále veľa otáznikov.

Logo EH v Krakove.
Logo EH v Krakove.
Foto
Krakow 2023

Minulý týždeň bola v Krakove koordinačná komisia Európskych olympijských výborov (EOV). Hoci oficiálne vyhlásenia predstaviteľov EOV na margo príprav podujatia sa niesli v pozitívnom duchu, aj EOV ako vlastník práv na Európske hry určite vníma, že v Krakove-Malopoľsku nevidno zďaleka taký organizátorský „ťah na bránku“ a zároveň takú silnú podporu štátu, aké boli zjavné v prípade premiérových Európskych hier v azerbajdžanskom Baku 2015, aj pri ich prvej repríze v bieloruskom Minsku 2019.

V Baku aj v Minsku už rok pred hrami precízne prezentovali prípravy mediálnym zástupcom z celej Európy. Na oboch miestach sme v dostatočnom predstihu všetci získali predstavu, ako bude toto obrovské podujatie vyzerať. Tentoraz, hoci do EH zostávajú menej ako tri mesiace a počet športov v programe podujatia medzičasom „nabotnal“ až na 26 (v Baku ich bolo 20 a v Minsku len 15), sú všeobecné predstavy o podobe hier oveľa menej konkrétne.

Medzi členmi koordinačnej komisia EOV bol minulý týždeň na návšteve Krakova aj generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba. Má množstvo skúseností z veľkých multišportových podujatí, preto aj on citlivo vnímal viacero nezodpovedaných otázok.

„Vidím, že v relatívne krátkom čase treba ešte vykonať strašne veľa práce a doladiť množstvo vecí,“ konštatuje Jozef Liba a dodáva: „Veľkú výzvu predstavuje predovšetkým skutočnosť, že súťaže Európskych hier 2023 sa uskutočnia na veľkej ploche a v mnohých lokalitách. Bude naozaj ťažké docieliť, aby ich účastníci vnímali ako jedno ,spoločné´ podujatie a nie len ako jednotlivé európske šampionáty či podujatia európskeho rangu v rôznych športoch.“

Treba povedať, že atléti v Chorzówe, ktorí pritom budú tvoriť zhruba tretinu všetkých účastníkov (v ich športe bude mať súťaž formát I., II. a III. ligy ME družstiev), alebo strelci vo Wroclawe budú úplne izolovaní od ostatného diania hier. Ale pomerne ďaleko sú lokalizované aj niektoré ďalšie športy. Dobre to ilustruje priložená mapa.

Mapka rozloženia dejísk súťaží Európskych hier 2023.
Mapka rozloženia dejísk súťaží Európskych hier 2023.
Foto
Krakow 2023

„Poliaci chystajú pre účastníkov tri dediny a na ďalších šiestich miestach ubytovanie v hoteloch. Z tohto pohľadu za klúčovú vec považujem zvládnutie prepravy z miesta ubytovania na športoviská a späť, ktorá sa takmer výlučne bude realizovať autobusmi, ako aj dobré prepojenie medzi jednotlivými centrami diania, aby celé Európske hry pôsobili ako jedno podujatie,“ upozorňuje Jozef Liba.

Viacero športov v programe EU 2023 bude neolympijských – ešte viac, než v minulosti. Aj to je znak, že Európske hry ešte stále hľadajú svoju tvár. Podľa Libu sa v Krakove-Malopoľsku ukáže, do akej miery sú Európske hry životaschopné.

V Baku 2015 aj v Minsku 2019 v krajinách s autoritatívnymi režimami síce podujatie ako vec prvoradého štátneho významnu usporiadali na vysokej úrovni, ale športový program sa na oboch miestach výrazne líšil. Teraz to bude ešte markantnejšie.

Atletika ako letný olympijský šport číslo jeden ani na jedných EH nemala, resp. nemá svoj zvyčajný súťažný program. Plávanie ako olympijský šport číslo dva bolo v každom prípade okyptené, čo platí aj pre gymnastiku ako olympijský šport číslo tri. Obzvlášť v tzv. veľkých športoch, ktoré majú svoje lukratívne európske šampionáty (ešte napríklad basketbal, hádzaná, volejbal, ale aj cyklistika), vnímajú kontinentálne federácie Európske hry ako neželanú konkurenciu, preto na nich nechcú svoj šport prezentovať v plnej paráde.

Ďalej treba povedať, že v porovnaní s Ázijskými a Africkými hrami, ktoré tvoria pre športovcov z týchto kontinentov neraz kĺúčové kvalifikačné podujatie na olympijské hry, Európskym hrám sa takúto prestíž v zásade získať nepodarilo.

Až dvanásť z 26 športov v Krakove-Malopoľsku síce bude mať status európskych šampionátov, ale len v máloktorom sa bude dať priamo vybojovať miestenky na OH v Paríži. Vo viacerých športoch budú súťaže EH len jedným z tzv. renkingových podujatí, slúžiacich na získavanie bodov do dlhodobého rebríčka slúžiaceho na zisk olympijských miesteniek.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV