Športové aktuality
3 min. čítania

Do osláv Olympijského dňa 2018 zapadli aj aktivity v rámci projektu Vykročte za zdravím

Ilustračná fotografia SOV.

BRATISLAVA 20. júla (SOV) - Do osláv tohtoročného Olympijského dňa 2018 zapadli aj aktivity v rámci už tradičného projektu Slovenského olympijského výboru (SOV) „Vykročte za zdravím“, ktorý sa pod kuratelou regionálnych olympijských klubov (OK) realizuje už vo viacerých mestách Slovenska. Pravidelné pohybové aktivity minimálne dvakrát do týždňa pre viac ako 400 cvičeniek a cvičencov v seniorskom veku sa odohrávajú v regionálnych OK v Bratislave, Košiciach, Prešove, Michalovciach, Prievidzi, Spišskej Novej Vsi, Šahách, Lučenci, Nových Zámkoch, Vysokých Tatrách, Liptovskom Mikuláši, Trnave, Žiline a v okolí. Cvičencov vedú inštruktorky a lektorky pilatesu, jogy, aerobiku, nordic walkingu a mnohých ďalších rôznorodých pohybových a športových aktivít.

Podpora SOV sa tento rok rozšírila nielen na štyri celoslovenské semináre lektoriek a cvičeniek (dva sa konali v júni a v júli vo vysokých Tatrách, ďalšie dva sa uskutočnia na jeseň), ale aj množstvo regionálnych olympiád seniorov, či novú spoluprácu so Sokolskou úniou Slovenska.

Na seminári pre lektorky a cvičenky „Vykročte za zdravím“ 18. – 20. júna vo Vysokých Tatrách sa zúčastnilo 32 žien prevažne z OK Bratislava a OK Košice, doplnili ich cvičenky z Vysokých Tatier a Žiliny. Jednotlivé cvičebné jednotky mali rôzne zameranie. Veľmi obľúbené ranné hodiny Pilatesu viedla skúsená inštruktorka Tatiana Luberdová z OK Košice, ktorá doma pravidelne vedie viaceré skupiny žien s najvyšším vekovým priemerom v tomto projekte - cvičia aj ženy staršie ako 75 rokov. Práve ona konštatovala, že vidí veľký pokrok u všetkých žien, ktoré sa na semináre pravidelne vracajú a doma cvičia pravidelne.

Veľký ohlas mali minulý rok rehabilitačné cvičenia SM-systému – zdravý chrbát, ktoré vedie v Žiline a okolí Janka Kopačová Jánošíková. Práve na podnet cvičeniek SOV zakúpil tento rok nové pomôcky na tento typ cvičení a preto sa účastníčky mohli cvičeniam venovať viac do hĺbky. Všetky lektorky dostali aj publikáciu a DVD s presným popisom týchto cvičení, aby mohli ďalej pokračovať vo svojich olympijských kluboch. Vychádzky do okolitej prírody v štýle nordic walking viedla päťnásobná olympionička v sánkovaní Mária Jasenčáková (OK Vysoké Tatry). Práve ona priviedla ženy aj na sánkarský trenažér v Starom Smokovci, kde im porozprávala nielen o svojich úspechoch počas športovej kariéry, ale aj názorne predviedla, ako to saniach vyzerá. A skúsili si to odvážne aj viaceré účastníčky.

Počas druhého seminára 16. – 18. júla prišlo do Vysokých Tatier až 36 účastníčiek z Bratislavy, Lučenca, Nových Zámkov, Spišskej Novej Vsi, Liptovského Mikuláša, Košíc a Vysokých Tatier. Okrem pravidelných cvičeniek prišli aj zástupcovia Sokolskej únie Slovenska z Bratislavy, Skalice a Trenčína. Program seminára kopíroval ten predchádzajúci júnový. Len cvičenia SM-systému viedla inštruktorka Eva Masárová z Nových Zámkov. Počasie tentoraz príliš nežičilo dlhým vychádzkam v prírode, a tak program sprestrili dodatočné cvičenia nielen v telocvični, ale aj v bazéne (aquafitnes precvičovala Irena Kovaľčíková zo Spišskej Novej Vsi/OK Spiš a dynamické posilňovacie cvičenia si hneď na úvod semináru pripravila Viera Plávková z OK Liptova.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV