Šport a olympizmus
Rím
2 min. čítania

Do programu III. Európskych hier v Krakove 2023 pribudla atletika, bude mať formát tímovej súťaže

Radosť nášho šprintéra Jána Volka zo striebra v behu na 100 m na Európskych hrách 2019 v Minsku.
Foto
TASR/Michal Svítok

Európske olympijské výbory (EOV) ako vlastník práv na Európske hry (EH) v stredu oznámili, že do program III. Európskych hier v Krakove-Malopoľsku (uskutočnia sa 21. 6. – 2. 7. 2023) pribudla atletika. Bude mať podobu tímovej súťaže so statusom majstrovstiev Európy družstiev. Dohodu podpísali prezident EOV Spyros Capralos a prezident Európskej atletiky Dobromir Karamarinov. Podrobnosti o konkrétnej podobe súťaže majstrovstiev Európy družstiev na EH 2023 zatiaľ nie sú známe.

Olympijský šport číslo jeden bol aj v programe predošlých dvoch edícií Európskych hier, avšak ani raz v tradičnom formáte atletických súťaží na vrcholných multišportových podujatiach.

Na I. EH v Baku v roku 2015 mala súťaž len status III. divízie Európskej ligy družstiev (slovenské miešané družstvo tam po revízii výsledkov obsadilo druhé miesto, pôvodne skončilo prvé) a v Minsku 2019 zase podobu úplne nového formátu DNA (Dynamic New Athletics), ktorý vzbudil kontroverzné reakcie. V jeho rámci o medaily súťažili jednotlivci aj družstvá, pričom náš Ján Volko získal striebro v behu na 100 m.

Atletika je už 24. športom v programe Európskych hier 2023. Ďalšie sú basketbal 3 proti 3, lukostreľba, bedminton, plážová hádzaná, plážový futbal, box, brejking, kanoistika (rýchlostná aj vodný slalom), cyklistika, šerm, džudo, karate, moderný päťboj, muaithai, kickbox, padel, streľba, skoky na lyžiach (na umelej hmote), športové lezenie, stolný tenis, taekwondo, teqbal a triatlon.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV