Šport a olympizmus
4 min. čítania

Do programu ZOH 2026 pribudlo osem nových disciplín, vypadne tímová zjazdárska súťaž

Prezident MOV Thomas Bach pri oznamovaní talianskych miest Miláno a Cortina d´Ampezzo ako dejísk ZOH 2026.
Foto
MOV

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa minulý týždeň zaoberala programom XXV. zimných olympijských hier, ktoré budú v roku 2026 hostiť talianske mestá Miláno a Cortina d´Ampezzo. Na základe odporúčaní olympijskej programovej komisie posudzovala žiadosti o zaradenie až 23 nových disciplín.

V porovnaní s tohtoročnými ZOH v Pekingu podľa rozhodnutia exekutívy MOV bude na ZOH 2026 v programe osem nových disciplín – tri v rámci novozaradeného skialpinizmu (šprint mužov, šprint žien a miešaná štafeta), dve v akrobatickom lyžovaní (dual moguls mužov aj žien) a po jednej v sánkovaní (súťaž žien na dvojsedadlových saniach), skeletonu (súťaž miešaných družstiev) a v skokoch na lyžiach (súťaž žien na veľkom mostíku). Naopak, z programu ZOH vypadne zjazdárska miešaná tímová súťaž.

Ako strop celkového počtu účastníkov hier z radov športovcov exekutíva MOV stanovila číslo 2900, čo je o osem viac, než bola v Pekingu 2022. Z toho počtu majú ženy tvoriť až 47 percent, čo bude doteraz najvyššia rodová vyváženosť. To bola jedna z priorít pri rozhodovaní o zaradení do programu ZOH 2026. Ďalšou bolo, že nové disciplíny si nebudú vyžadovať výstavbu nových športovísk. To je v zhode so snahou MOV v posledných rokoch o využívanie už existujúcich športovísk na hry.

S výhľadom na ZOH v Miláne a v Cortine d´Ampezzo je ohrozené zaradenie mužskej aj ženskej alpskej kombinácie. Obe figurujú v programe ZOH 2026 zatiaľ provizórne. Medzinárodná lyžiarska a snoubordingová federácia (FIS) má pripraviť nový návrh súťažného formátu alpskej kombinácie a konzultovať ho aj so svojou komisiou športovcov. O osude tejto disciplíny sa rozhodne po nasledujúcej zimnej sezóne, najneskôr v apríli 2023.

Olympijská budúcnosť severskej kombinácie je otázna

V stave vážneho ohrozenia je olympijská budúcnosť severskej kombinácie, ktorá je v programe ZOH už od ich premiéry v Chamonix 1924. V programe ZOH 2026 sa s týmto odvetvím ešte počíta, ale jeho zaradenie aj na ZOH 2030, ktorých dejisko zatiaľ nepoznáme, je hmlisté.

V neprospech tohto odvetvia hovorí, že je jediné zimné, v ktorom na ZOH zatiaľ súťažili len muži. Ženy mali doteraz jediné majstrovstvá sveta, na ktorých štartovali pretekárky len z 10 krajín a uskutočnili sa ešte len dva ročníky Svetového pohára žien.

Sú však aj ďalšie negatívne faktory, na ktoré upozorňuje olympijská programová komisia. Medzinárodná špička severskej kombinácie sa koncentruje v Európe, na ZOH 2014 – 2022 si všetkých 27 medailí v tomto odvetví rozdelili len reprezentanti štyroch krajín. Okrem toho združenárske súťaže mali na doterajších hrách najnižšiu divácku sledovanosť.

Ak má byť severská kombinácia v programe ZOH 2030, musí v najbližších rokoch prezentovať pozitívny vývoj celého odvetvia, najmä pokiaľ ide o šírku účasti, zvýšenie konkurencie a rast diváckeho záujmu.

Riaditeľ združenárskych súťaží v rámci FIS Lasse Ottesen postoj MOV ostro kritizoval. „Nedôvera exekutívy MOV k ďalšiemu rozvoju nášho odvetvia a zjavné podcenenie výkonnosti našich žien sú šokujúce. Najmä keď už sú členmi olympijskej rodiny vďaka účasti na zimných olympijských hrách mládeže. Ale nevzdávame sa. FIS sa teraz spolu s národnými zväzmi bude snažiť utvoriť koncept, ktorý MOV presvedčí o hodnote a atraktivite nášho odvetvia,“ povedal v reakcii na informácie zo zasadnutia exekutívy MOV.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV