Športové aktuality
4 min. čítania

Drina, emócie aj bolesť. Krasokorčuľovanie je životný štýl, hovorí juniorská reprezentantka Hana Čermáková

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Hana Čermáková.
Foto
Archív HČ

Krasokorčuliarka Hana Čermáková sa k svojmu športu dostala už v škôlke. Odvtedy sa mu venuje naplno. Finalistka grantového projektu Ukáž sa! hovorí, že krasokorčuľovanie je ťažký a komplexný šport, no zároveň aj životný štýl.

Keď mala štyri roky, v škôlke organizovali korčuliarsky kurz , ktorý mal trvať desať hodín. Kvôli chorobe však na ňom Hana bola iba šesťkrát. „Potom nám zavolala trénerka, že si môžem tie štyri hodiny odkorčuľovať. A zostala som korčuľovať dodnes,“ opisuje svoje športové začiatky.

Obrovská drina, bolesť aj adrenalín

Šport je jej súčasťou od detstva. Nepamätá si obdobie bez športu, takže ho berie ako úplne prirodzenú vec. „Neviem si predstaviť život bez krasokorčuľovania. Je to veľmi ťažký a komplexný šport. Niekto si myslí, že je to len jazdenie na hudbu na ľade, ale je to v prvom rade obrovská drina a potom ešte korčuľovanie, gymnastika, beh, posilňovanie, strečing, tanec, balet, hudba, móda, cestovanie, priateľstvá, odriekanie, emócie, bolesť, adrenalín, radosť. Pre toto všetko to robím. Krasokorčuľovanie je životný štýl,“ odpovedá mladá športovkyňa, ktorá sa pripravuje pod vedením trénerky Evy Križkovej-Ďurišinovej v klube Kraso Hamikovo.Hana Čermáková

Na ľade od pondelka do soboty

Denne venuje tréningu 2,5 až 4 hodiny. Na ľade je od pondelka do soboty. „Tento rok som nastúpila na päťročné ruské bilingválne gymnázium. Kvôli tréningom vynechávam každý deň nejaké hodiny, ale zatiaľ všetko stíham. Už od základnej školy som zvyknutá doštudovať si vynechané hodiny doma,“ hovorí krasokorčuliarka, ktorá už absolvovala viac ako 80 pretekov na Slovensku a v zahraničí.

Prebojovala sa aj do juniorskej reprezentácie

Najcennejším úspechom  je pre ňu zlatá medaila z posledných majstrovstiev Slovenska. „Najväčším zážitkom bola pre mňa séria pretekov European Criterium, kde som sa dva ročníky po sebe stala absolútnou víťazkou. Je to séria pretekov v Európe, kde sa sčítavajú body za jednotlivé preteky a na poslednom preteku sa vyhodnocuje aj celkový víťaz. Ale najväčší športový úspech je ten, že som vydržala 10 rokov a prebojovala som sa do juniorskej reprezentácie.“

Jej dlhodobým snom je účasť na olympijských hrách. Krátkodobý sen je  korčuľovať na juniorskom Grand Prix a prebojovať sa na juniorské majstrovstvá sveta.Pre mňa je splneným snom aj to, že môžem reprezentovať Slovensko na zahraničných pretekoch, kde môžem korčuľovať na ľade s tými, ktorí sú pre mňa vzorom,“ dodáva finalistka grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Chcela ukázať, čo obsahuje jej tréningový týždeň

Šiesty ročník projektu Nadácie SOŠV bol zameraný na prezentovanie športu na sociálnej sieti Instagram. Súťažiaci mali za úlohu predstaviť seba a svoj šport a ukázať jeho krásy sledovateľom na sociálnej sieti. „S prácou na sociálnej sieti som nemala problém. Skôr to bolo časovo náročné vyrobiť zmysluplný obsah. Dohľadávanie videí a fotografií v mojom archíve a vytvorenie príspevku niekedy zabralo aj hodinu. Tých príspevkov bolo veľa a chcela som ukázať celé obdobie odkedy som začala korčuľovať a zároveň ukázať, čo obsahuje môj tréningový týždeň,“ vysvetľuje.

O výške grantu rozhodla v internetovom hlasovaní verejnosť. Hana získala  1175 hlasov a grant vo výške 1000 eur. „Je to dobrý projekt. Športovcom dá možnosť viac sa zviditeľniť na sociálnych sieťach a aj v iných médiách. Finančný grant preto isto poteší. Určite by každému športovcovi pomohla vyššia suma alebo dlhodobejšia podpora. Grant som použila na zaplatenie individuálnych tréningových hodín.“

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV