Šport a olympizmus
Reportáž
4 min. čítania

Druhý deň Olympijského festivalu patril biatlonu: Diváci zažili súboj, aký sa len tak nevidí

Trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová odovzdala svoje skúsenosti mladým biatlonistom a návštevníkom festivalu.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

V Areáli zimných športov na Štrbskom Plese sa dnes udeľovali olympijské ocenenia. Divákov najviac prilákali úspešné olympioničky Anastasia Kuzminová a Zuzana Rehák Štefečeková. Spolu s paralympijskou šampiónkou Veronikou Vadovičovou prijali naozaj ojedinelú výzvu.

Pár minút po otvorení brán prilákala desiatky detí, mladých biatlonistov a ďalších športových fanúšikov trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová. Na špeciálne pripravenej laserovej strelnici záujemcom vysvetlila, ako správne narábať so zbraňou a ako pracovať s dychom počas streľby.

„Laserová zbraň je veľkou výhodou, pretože streľbu neovplyvňuje vietor a je to bezpečné, pretože nejde o prácu s nábojom, a tak si to môže vyskúšať naozaj každý,“ povedala Kuzminová.

20220211-DSC_5469.jpg
Návštevníci mali možnosť trénovať po boku trojnásobnej olympijskej šampiónky. Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

 

Po tréningu s biatlonovou kráľovnou boli pripravené aj preteky vo viacerých kategóriách. Viacerí odišli s cennými suvenírmi – podpisom do denníčka alebo fotkou s trojnásobnou olympijskou šampiónkou.

Na pretekoch sa zúčastnila aj jedenásťročná Mia: „Bolo to zaujímavé, strieľalo sa mi dobre a keďže začalo snežiť, spestrilo to preteky. Trénovať s Nasťou bola veľká zábava, ukázala nám, ako máme správne strieľať a behať. Je mojím najväčším vzorom,“ uviedla.

Najmladšou pretekárkou bola iba šesťročná Nelka, pre ktorú bolo stretnutie s viacnásobnou olympijskou víťazkou veľkým zážitkom. „Naučila ma všetko,“ uviedla spokojná Nelka.

„Preteky boli super, trate sú perfektné, celé som si to užila. Stretnutie s Nasťou bolo potešením. Naučila som sa na tréningu veľa nového. Je to príjemná žena. Určite sem prídem aj nabudúce. Nasťa je naša hviezda,“ dodala štrnásťročná Adela.

20220211-DSC_6038.jpg
Sobota patrila biatlonu a bežeckému lyžovaniu. Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

 

Lákadlom bol aj strelecký súboj medzi Anastasiou Kuzminovou, Zuzanou Rehák Štefečekovou a paralympioničkou Veronikou Vadovičovou. V konkurencii zlatých olympijských medailistiek sa nestratila a vo výzve zvíťazila. Na druhom mieste skončila svetová rekordérka z Tokia Rehák Štefečeková a trojnásobnej šampiónke Kuzminovej zostala bronzová priečka.

20220211-DSC_5718.jpg
Štvornásobná paralympijská šampiónka Veronika Vadovičová - Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

 

Deň nabitý športom uzavrela večerná bežkárska korida. Na 6-kilometrovej trati súťažili muži aj ženy. Medzi účastníkmi boli aj členovia posádky nášho rýchlostného štvorkajaku Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka v spoločnosti trénera Andreja Wiebauera. Samuel Baláž v pretekoch v kvalitnej konkurencii skončil na skvelom štvrtom mieste. Na najlepších čakal ceremoniál podobný tomu na zimných olympijských hrách v Pekingu.

20220211-DSC_6070.jpg
Deň nabitý športom uzavrela večerná bežkárska korida. Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

 

V partnerských zónach si mohli návštevníci vyskúšať viacero zimných športov. Pripravená bola napríklad ukážka parahokeja v podaní našich reprezentantov, ktorých už o pár týždňov čaká premiérová účasť na zimných paralympijských hrách.

Sobota v znamení lyžovania

V sobotu čaká na návštevníkov množstvo aktivít spojených so zjazdovým lyžovaním. Už skoro ráno pred otvorením brán festivalu začíname ranným zjazdárskym Fresh Trackom. Okrem toho sa budú môcť návštevníci zúčastniť pretekov v olympijskom slalome. Večer bude pripravený špeciálny skialp. Pridajte sa k nám na Misii Peking so srdcom draka na zimnom Olympijskom festivale na Štrbskom Plese.

Olympijský festival „Misia Peking" vám prináša aj exkluzívny partner SOŠV TIPOS, generálni partneri 4F a Toyota, hlavní partneri BILLA, CZ Slovakia, Allianz, partneri Matador, Strabag. Olympijský festival vám prinášame aj v spolupráci so Slovenským paralympijským výborom.

BILLA.png
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV