Šport a olympizmus
Košice / B. Bystrica
4 min. čítania

DRUHÝ ROČNÍK OLYMPIJSKEJ KVAPKY KRVI SA V KOŠICIACH OPÄŤ STRETOL S VEĽKOU ODOZVOU, PREMIÉRA PROJEKTU V BANSKEJ BYSTRICI SPOLU SO ZLATÝM OLYMPIONIKOM MATEJOM TÓTHOM

Profile picture for user roman
Roman
Admin

Košice, 10. septembra (SOV) - Krátko pred oficiálnym začiatkom 2. ročníka Európskeho týždňa športu, ktorý v roku 2016 štartoval v Košiciach pre celú Európu, sa začiatkom druhého ročníka mohol pochváliť aj projekt Nadácie Slovenského olympijského výboru - Olympijská kvapka krvi. Projekt vznikol a je realizovaný aj za pomoci Slovenského olympijského výboru a ďalších partnerov Nadácie SOV.

Po úspešnom minuloročnom debute sa druhá edícia konala v sobotu, 10. septembra, súbežne v Košiciach a Banskej Bystrici. V Košiciach išlo už o 2. roční podujatia, ktoré si dokázalo nájsť svojich podporovateľov a  títo neváhali prísť aj v roku 2016. Veľkou nadšenkyňou tohto projektu v regióne mesta je riaditeľka Športového gymnázia Tatiana Švecová so svojimi pedadagógmi a študentmi. O propagáciu prostredníctvom bývalých a súčasných športovcov sa zasa postaral Olympijský klub Košice na čele s jeho predsedom Miroslavom Luberdom. Osobnou účasťou sa rozhodli podporiť darcov primátor mesta Košíc Richard Raši, bývalý olympijský reprezentant vo vzpieraní Jaroslav Jokeľ, trojnásobná olympionička a ambasádorka fair play Katarína Ráczová a členka Medzinárodného olympijského výboru a bronzová medailistka v skeete z OH 2012 v Londýne Danka Barteková. Svoju účasť museli napokon zrušiť sestry Velďákové. Do Košíc prišiel podporiť projekt aj predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti TIPOS Ján Barczi, ktorý aj krv sám daroval.

"Sme veľmi radi, že sme po roku opäť mohli prísť do Košíc. Máme tu veľkú podporu nielen v rámci olympijskej rodiny, ale aj širokej verejnosti.  Všetkých nás spája spoločné: Záchrana ľudského života. Je obdivuhodné, koľko mladých ľudí prišlo darovať krv. Poďakovanie však patrí  každému jednému darcovi. Veríme, že pri rovnakom projekte sa tu stretneme aj v roku 2017. Možno prekonáme aj hranicu 50 darcov," priblížila fungovanie projektu Olympijskej kvapky krvi v Košiciach projektová manažérka SOV a zástupkyňa Nadácie SOV Katarína Feketeová.

Do Košíc napokon prišlo darovať krv takmer 50 ľudí, čo je približne rovnaké číslo ako vlani. V Banskej Bystrici ich bolo 11. V Košiciach odbery tentoraz prebiehali v hoteli Double Tree by Hilton, čo bola z hľadiska dostupnosti, ale i zázemia veľmi vítaná zmena. V Banskej Bystrici to bolo na Štiavničkách vo VŠC Dukla. Pri odberných miestach sa zorganizovali rôzne sprievodné aktivity a tiež autogramiáda olympionikov.

V Banskej Bystrici sa "Olympijská kvapka krvi "realizovala po prvýkrát. Podporiť ju prišli  primátor mesta Ján Nosko, olympijský víťaz z Ria Matej Tóth, členovia výkonného výboru SOV Jozef Gönci a Peter Korčok. Za Nadáciu SOV osobne jej predseda Anton Siekel a člen správnej rady nadácie Gábor Asványi, ktorý na margo odberov musel iba konštatovať, že všetci tí, ktorí chceli krv darovať boli v Brazílii na olympijských hrách a bohužiaľ neuplynulo od príchodu na Slovensko 28 dní od opustenia krajiny.

Nadácia Slovenského olympijského výboru v spolupráci so Slovenským olympijským výboromNárodnou transfúznou službou SRSlovenským Červeným krížom adenníkom Pravda, realizuje projekt Olympijská kvapka krvi s cieľom pomôct ľuďom, ktorí potrebujú krv na záchranu svojho života. Za účasti olympionikov sa tento projekt realizuje v Košiciach, Banskej Bystrici a v Šamoríne. Pri odberných miestach pripravujeme rôzne sprievodné aktivity. Záujemcovia sa môžu zúcastniť na autogramiáde olympionikov. 

Za účasti olympionikov sa tento projekt uskutoční ešte 30. septembra 2016 v čase od 8.00 - 11.00 hod.  v Šamoríne - Čilistove.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV