Športové aktuality
11 min. čítania

Druhý súťažný deň EH v Baku: Karatistka Suchánková piata, pólistky po veľkom obrate zdolali Srbky, akvabela Daabousová v kvalifikácii jedenásta

Ľ. Souček, M. Gaško, Z. Kríž, TASR, SITA

Vizitky členov slovenskej výpravy nájdete na http://www.baku.olympic.sk

BAKU 13. júna (SOV - Ľubomír Souček a Mojmír Gaško, tlačoví atašé slovenskej výpravy na EH + Zdenko Kríž, vyslaný redaktor www.olympic.sk + SITA, TASR)V sobotu sa naplno rozbehli súťaže II. európskych hier v azerbajdžanskom Baku. Slováci boli v priebehu dňa v akcii na šiestich športoviskách.

V karate nastúpila v kumite do 61 kg v Kryštálovej hale Ingrida Suchánková, v synchronizovanom plávaní v Aquatickom centre v kvalifikácii sólistiek ráno Naďa Daabousová a večer družstvo v kombinovanej zostave, v horskej cyklistike v Mountain Bike Veloparku v pretekoch cross country František Lami a Michal Lami, v triatlone na pláži Bilgah a v uliciach mesta Romana Gajdošová, Ivana Kuriačková, vo vodnom póle vo Water Polo Arene družstvá chlapcov aj dievčat hrali proti súperom so Srbska a napokon v zápasení v Aréne Hejdara Alijeva v grécko-rímskom štýle do 71 kg nastúpil Vojtech Jakus.

Mimoriadne ťažké to v sobotu mali horskí cyklisti a triatlonistky, pretože v Baku fúkal – rovnako ako počas piatkového večerného otváracieho ceremoniálu Európskych hier - veľmi silný vietor a bolo poriadne horúco.

Horská cyklistika a karate sú prvé dve športové odvetvia, v ktorých Slováci v Baku svoje

Ingrida Suchánková v súboji s Azerbajdžankou Abijevovou. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Ingrida Suchánková v súboji s Azerbajdžankou Abijevovou.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
účinkovanie už ukončili. V nedeľu sa k nim pridá triatlon.
 
karate: Ingrida Suchánková obsadila 5. miesto
Slovenská karatistka Ingrida Suchánková obsadila na I. európskych hrách v Baku v kumite do 61 kg konečné 5. miesto. Dvadsaťdvaročnej čerstvej bakalárke sa nepodarilo postúpiť zo základnej B-skupiny, v ktorej remizovala s Azerbajdžankou Faridou Abijevovou a Chorvátkou Anou Lenardovou a prehrala s Turkyňou Merve Cobanovou. Suchánková skončila v tabuľke na nepostupovom 3. mieste. "Dôležitý bol prvý duel s Azerbajdžankou, ktorý som mala vyhrať. Po remíze mohli moje súperky v ďalších zápasoch viac taktizovať, čo sa naplno ukázalo aj v súboji s Chorvátkou, ktorú som celý čas prakticky naháňala," priznala po skončení súbojov Ingrida Suchánková. K postupu jej chýbalo jedno víťazstvo. Zlato získala francúzska karatistka Lucie Ignaceová.
Naša karatistka v akcii proti Chorvátke Lenardovej. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Naša karatistka v akcii proti Chorvátke Lenardovej.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Bronzová medailistka z tohtoročných majstrovstiev Európy v Istanbule a víťazka akademických majstrovstiev sveta prvýkrát zažila veľké medzinárodné multišportové podujatie. "Je to pre mňa niečo nové. Na rozdiel od iných súťaží tu mohla byť aj remíza. Keďže nás bolo iba osem, zápasilo sa v skupinách a nie podľa klasického , pavúka´, ako je to na našich šampionátoch. Škoda, že sa mi nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny," dodala Suchánková.
 
VODNÉ PÓLO: Dievčatá po veľkom obrate srbky zdolali 9:8, CHLAPCI PREHRALI 5:14
Slovenské vodnopólové reprezentantky do 17 rokov si na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku pripísali na konto prvé víťazstvo, keď po veľkom obrate zdolali v sobotňajšom dueli základnej B-skupiny rovesníčky zo Srbska tesne 9:8. Zverenky trénera Milana Henkricha pred záverečnou štvrtinou prehrávali o tri góly 4:7 a neskôr počas nej aj 6:8, no šnúrou troch presných zásahov sa napokon tešili z víťazstva. Víťazný gól slovenského výberu strelila tri minúty pred koncom Patrícia Krivdová. Mladé Slovenky v nedeľu nastúpia proti Francúzkam.
 
"Bolo to veľmi náročné. Dievčatá zle vstúpili do zápasu, nevedeli sa presadiť strelecky. Silou vôle však obrátili výsledok a dotiahli duel do víťazného konca. V záverečnej štvrtine dodržiavali taktické pokyny trénera, mali dostatok síl a dokázali streliť dôležité góly," zhodnotila duel pre agentúru SITA vedúca slovenskej dievčenskej vodnopólovej reprezentácie Ivana Mihalkovičová. Výsledok - dievčatá, B-skupina: Srbsko - Slovensko 8:9 (1:0, 2:1, 4:3, 1:5). Góly SR: Krivdová a Rybanská po 2, Baranovičová, Kačková, Kováčiková, Kurucová a Stankovianska po 1

Slovenskí vodnopóloví reprezentanti do 17 rokov nezvládli úvodný zápas v D-.skupine, keď podľahli na rovesníkom zo Srbska 5:14. Mladí Slováci zaostávali už po úvodnej osemminútovke o štyri góly (1:5) a rozdiel v skóre neustále narastal. Najlepším strelcom SR bol Adam Furman s tromi presnými zásahmi. Výsledok – chlapci, D-skupina: Srbsko - Slovensko 14:5 (5:1, 1:0, 4:2, 4:2) . Góly SR: Furman 3, Baran a Mitruk po 1. Ďalším súperom zverencov trénera Miroslava Gogolu bude v nedeľu Malta a na začiatku nového týždňa Španielsko. V ich vzájomnom zápase sa v sobotu zrodil drvivý triumf reprezentantov z Pyrenejského polostrova, ktorí deklasovali Maltu 22:4 a usadili sa na čele tabuľky D-skupiny.
 


SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE: DAABOUSOVÁ ZATIAĽ JEDENÁSTA, KOMBO DVANÁSTE
Naďa Daabousová obsadila vo voľnom programe sólistiek v kvalifikácii 11. miesto. Zverenka Gábora a Nory Szauderovcov si od rozhodkýň vyslúžila známku 76,0333 b. Ćlenka Iuventy Bratislava je na najlepšej ceste postúpiť do finále. O tom, či sa prebojuje medzi elitnú dvanástku, rozhodne súčet známok za voľnú zostavu a nedeľňajšie figúry. Vlani na MS junioriek v Helsinkách obsadila Daabousová v súťaži jednotlivkýň historické 11. miesto. Podujatie v Baku je pre ňu zároveň juniorským európskym šampionátom. Na čele sa usadila favorizovaná Ruska Anisija Neboraková so ziskom 89,1333 bodu.

Trénerka Nora Szauder bola s vystúpením Daabousovej veľmi spokojná, mrzeli ju však nízke známky. "Naďa zaplávala vynikajúco, sme veľmi spokojní. Čo sa týka hodnotenia, budem sa opakovať, ale je neuveriteľné, čo s nami robia. Naďa je jedenásta na svete a zatiaľ je jedenásta v Európe? Zlepšuje sa, zvyšuje sa náročnosť zostavy, ale známky sa znižujú. Čo dodať...," povedala pre TASR.

V kombo zostavách sú Slovenky p

Vojtech Jakus (v červenom drese) v súboji s Nemcom Stáblerom. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Vojtech Jakus (v červenom drese) v súboji s Nemcom Stáblerom.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN
o  prvej časti kvalifikácie súťaže kombo (voľné zostavy) po kvalifikácii na postupovej dvanástej priečke so ziskom 74,0333 bodu, vedú Rusky (89,0000).  Družstvá ešte v nedeľu absolvujú povinné figúry. Dvanásťčlenné finále je na programe v utorok.
 
ZÁPASENIE: JAKUS PREHRAL ÚVODNÝ ZÁPAS S EXMAJSTROM EURÓPY A VYPADOL
Slovenský reprezentant v zápasení grécko-rímskym štýlom Vojtech Jakus prehral v prvom kole kategórie do 71 kg s Nemcom Frankom Stäblerom. Pre dvadsaťročného rodáka z Dunajskej Stredy to bola rozlúčka s turnajom, ktorý je zároveň aj kontinentálnym šampionátom. Stäbler bol lepší ako Jakus v oboch periódach a vyhral 4:0 na technické body.

Náš reprezentant mal smolu, že narazil na vôbec najlepšieho Nemca, ktorý už má vo vrecku miestenku na OH v Riu de Janeiro. V roku 2012 bol o kategóriu nižšie majster Európy, vlani skončil na ME tretí.

"Skončilo sa to síce 0:4, ale Jakus na konci riskoval a vtedy získal Nemec dva body. Vojtech podal dobrý výkon, ale nevyšlo to. Každý je zdolateľný, aj tento Nemec - viacnásobný medailista z majstrovstiev Európy a sveta," zhodnotil pre agentúru SITA výkon reprezentačný tréner zápasníkov v grécko-rím

Bratia Lamiovci v stúpaní tesne za sebou - vpredu František, za ním Michal. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Bratia Lamiovci v stúpaní tesne za sebou - vpredu František, za ním Michal.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV
skom štýle Karol Lengyel.

Horská cyklistika: bratia Lamiovci súťaž v cross country nedokončili
V cross country horských cyklistov ani jeden z bratov Lamiovcov náročné preteky nedokončil. Keďže ich strata na najlepšieho v jednom kole presiahla prípustnú hranicu, museli svoje účinkovanie predčasne ukončiť a stiahli ich z trate, aby sa nemiešali do cesty najlepším. Mladšieho Františka Lamiho, ktorý má 21 rokov, napokon klasifikovali na 26. priečke, o sedem rokov starší Michal Lami skončil 28. Preteky vyhral Švajčiar Nino Schurter.
František Lami absolvoval premiérové preteky na vrcholnom podujatí medzi najlepšími. "Doteraz som jazdil v kategórii do 23 rokov. Pre mňa to bola nová a veľmi cenná skúsenosť. Boli to dosť náročné podmienky. Na podobné teplo nie sme veľmi zvyknutí, navyše v horných častiach trate fúkal silný vietor, ktorý nám poriadne znepríjemňoval jazdenie. Môj výsledok mohol byť aj lepší," hodnotil.

Jeho starší brat Michal Lami, ktorý nastupoval ako rebríčkovo šiesty zo zúčastnených cyklistov v prvom rade a vďaka usilovnému zbieraniu bodov na menších pretekoch je solídny kandidát na olympijský štart v Riu, bol sklamaný.

Na horskej cyklistike sa bol pozrieť aj predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo, v debate s Františkom Lamim), ktorý prišiel do Baku na štyri dni. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV
Na horskej cyklistike sa bol pozrieť aj predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo, v debate s Františkom Lamim), ktorý prišiel do Baku na štyri dni.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV
"Vôbec som sa necítil dobre. Ani mi tak veľmi nevadilo to počasie, ale celé preteky som sa nevedel poriadne rozbehnúť. Po prvom kole som videl, že mi to nejde. Na viac som dnes nemal, aj keď mi trať sedela. Trápil som sa. Išiel som len, aby som prišiel do cieľa. Nechcel som to vzdať," povedal Michal Lami. V Baku mohol pomýšľať aj na umiestenie v najlepšej pätnástke. Tesne za ňou skončili Ukrajinec Rysenko či Maďar Juhász, ktorých bežne zdoláva.
 

Triatlon: Gajdošovej ani kuriačkovej sa nevydarilo plávanie
Slovenská reprezentantka v triatlone Romana Gajdošová obsadila v sobotňajších pretekoch žien na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku 33. miesto. Jej krajanka Ivana Kuriačková skončila ešte o dve pozície pod ňou na 35. priečke. Gajdošová mala v cieli manko 14:16 min na víťaznú Švajčiarku Nicolu Spirigovú (2:00:28 h), Kuriačková zaostala o 15:50 min. Strieborná medaila patrí Holanďanke Rachel Klamerovej, bronz si vybojovala Švédka Lisa Nordénová. Zo 48 štartujúcich dokončilo triatlon 38 súťažiacich.

Súťaž bola poznačená silným vetrom a vysokými vlnami, ktoré sťažovali pretekárkam orientáciu. Na to doplatili aj naše triatlonistky. Ich výkon hodnotila trénerka Mária Kuriačková: "Na plávaní to trošku pokazili, pretože sa zaradili do skupiny, ktorá išla mierne mimo bójok a všetky boli odviate vlnami. Tam to bolo prakticky aj rozhodujúce, keďže vyplávali skoro na konci. Vo vode sa utvorili tri skupinky, v prvej boli prvé tri najrýchlejšie a predpokladala som, že v druhej, približne 30 člennej skupine budú aj obidve naše pretekárky,

Štart pretekov triatlonu. FOTO: baku2015.gettyimages.com
Štart pretekov triatlonu.
Foto
baku2015.gettyimages.com
a potom to bude otázka behu. Žiaľ nestalo sa tak." V pozitívnejšom svetle videla pôsobenie Romany Gajdošovej a Ivany Kuriačkovej na bicykli a v behu. „Oddychovať veľmi nemohli, pretože museli skupinu ťahať dopredu, aby im bežkyne vpredu príliš neodbehli. Beh bol z nášho pohľadu celkom úspešný, myslela som, že Ivana Kuriačková bude behať v takomto teple horšie.  Očakávané výsledky z plávania aj celkového umiestnenia boli samozrejme trochu vyššie. Musím však povedať, že obe bojovali až do konca,“  dodala trénerka Mária Kuriačková na záver.
 


SÚŤAŽNÝ Program slovenských Športovcov poČas ĎalŠích DVOCH DNÍ

Poznámka: Uvádzame miestne časy na Slovensku je o tri hodiny menej.

Nedeľa 14. júna
RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (Mingačevir): 9.00 – 11.00 rozjazdy C1 1000 m M (Matej Rusnák), K1 1000 m M (Peter Gelle), K2 1000 m (Erik Vlček, Juraj Tarr), 13.00 – 17.30 rozjazdy K2 500 m Ž (Martina Kohlová, Ivana Kmeťová), K4 1000 m M (Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin), semifinále C1 1000 m M, K1 1000 m M, K2 1000 m
SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE (Aquatické centrum): 9.00 – 13.00 povinné figúry (Slovensko)
ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (Národná gymnastická aréna): 10.00 – 12.30 kvalifikácia viacboja a na finále na náradiach jednotlivcov M (Slavomír Michňák), 15.00 - 17.00 kvalifikácia viacboja a na finále na náradiach jednotlivcov Ž (Barbora Mokošová)
TRIATLON (pláž Bilgah a ulice mesta): 12.30 – 15.00 triatlon M (Lukas Šiška, Richard Varga)
VODNÉ PÓLO (Water Polo Arena): 13.00 základná skupina CH Malta - Slovensko, 15.00 základná skupina D Slovensko - Francúzsko
VOLEJBAL (Kryštálová hala 1): 9.00 základná skupina M Slovensko – Taliansko
ZÁPASENIE (Aréna Hejdara Alijeva): 10.00 – 14.00 a 19.00 – 21.30 gréckorímsky štýl do 66 kg M (István Lévai), do 75 kg M (Richard Rigó)
 
Pondelok 15. júna
RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (Mingačevir): 10.00 – 12.00 finále K1 1000 m M, C1 1000 m M, K2 1000 m M, 14.00 – 17.15 rozjazdy a semifinále K1 200 m Ž (Martina Kohlová), C1 200 m M (Ľubomír Hagara), K2 200 m M (Martin Jankovec, Ľubomír Beňo), K1 200 m M (Miroslav Zaťko), K2 200 m Ž (Martina Kohlová, Ivana Kmeťová)
SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE (Aquatické centrum): 10.00 – 11.30 finále duo, 18.00 – 20.00 finále tímy
ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (Národná gymnastická aréna): 10.00 – 12.30 kvalifikácia viacboja a na finále na náradiach jednotlivcov M (Slavomír Michňák), kvalifikácia viacboja a na finále na náradiach jednotlivcov Ž (Barbora Mokošová)
VODNÉ PÓLO (Water Polo Arena): 11.15 základná skupina CH Španielsko - Slovensko, 13.00 základná skupina D Španielsko - Slovensko
ZÁPASENIE (Aréna Hejdara Alijeva): 10.00 – 14.00 a 19.00 – 21.30 voľný štýl do 48 kg Ž (Lenka Matejová)
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV