Športové aktuality
5 min. čítania

Druhý súťažný deň v Győri: V znamení úspechov kajakárov a kanoistov, postupujú ďalej aj tenisti

Tomáš Turčan

Győr, 25. júla 2017 (od tlačového atašé slovenskej výpravy Tomáša Turčana) – Dnes pokračoval XIV. letný Európsky festival mládeže (EYOF) v maďarskom Győri. Športovci zo slovenskej výpravy vo veku od 14 do 17 mali počas neho na programe súťaže v rýchlostnej kanoistike, tenise, plávaní, atletike a cyklistike. Jednoznačne najvýraznejší úspech dosiali naše mladé talenty na hladkej vode a všetci šiesti športovci postupujú do zajtrajších semifinále. Darilo sa aj tenistom. Svojím úspechom potešil aj atlét Marek Havlík, ktorý sa prebojoval do finále behu na 400 m v chlapčenskej kategórii.

Martin Hvojník a Richard Németh v dvojkajaku. PHOTO: Peter Bende
Martin Hvojník a Richard Németh v dvojkajaku. PHOTO: Peter Bende

VYDARENÝ ŠTART VODÁKOV - NÁDEJE NA MEDAILE V KATEGÓRIÁCH NA 500 M
Od prvého dňa súťaženia v rýchlostnej kanoistike sa našim mladým športovcom na vode v Győri darilo. Dopoludnia prebehli nutné kvalifikácie (vhľadom na nižší počet dráh na mošonskom slepom jazere – len 4) všetkých kategórií na 500 m. Všetci naši 6 olympionici z nich postúpili do rozjazdov, ktoré sa konali poobede. Tak kajakári ako aj kanoisti sa vo väčšine kategórií umiestnili v prvej osmičke a postupujú do zajtrajšieho semifinále.
 
Dvojica kajakárov Martin HvojníkRichard Németh dosiahla v disciplíne K2 na 500 m druhý najlepší čas spomedzi 16 tímov – 1:39,54. To ich posúva do zajtrajšieho semifinále a vzhľadom na vynikajúci výsledok je nádejou aj medailové umiestnenie. Chlapci dnes podali dobrý výkon. Umiestnenie v prvej osmičke je zabezpečené. Už zajtra dopoludnia budeme vedieť, či bude ďalším pokračovaním finále A, teda umiestnenie v prvej štvorke, kde pôjde o medailu, alebo to bude finále B, teda piate až ôsme miesto,“ uviedol tréner kajakárov, náš úspešný olympionik Róbert Erban.
 
Richard Németh bodoval aj v samostatnej jazde v kategórii K1 muži na 500 m a s časom 1:50,68 postupuje tiež do zajtrajšieho semifinále. Rovnako nesklamala ani kanoistka Karolína Seregiová, ktorá v rovnakej ženskej kategórii dosiahla čas 2:08,85 a tiež postupuje do semifinále. Ďalší postup na EYOF ušiel dievčatám v kategórii K2 na 500 m. Romana Jakubisová však bude súťažiť aj zajtra, a to v kategórii K4 mix na 500 m, pretože štvorica našich kajakárov bola úspešná aj v súťaži štvorkajakov.  
 

Lucia Valová a jej výkon v jazde na kanoe na 500 m v Győri. PHOTO: Peter Bende
Lucia Valová a jej výkon v jazde na kanoe na 500 m v Győri. PHOTO: Peter Bende
O výrazný úspech sa postarala aj kanoistka Lucia Valová, ktorá v dievčenskej kategórii C1 na 500 m zajazdila dráhu v rozjazdoch s najlepším časom zo všetkých 16 dievčat -  2:25.02. Lucia mala výborný čas, ale súperky, hlavne Ruska a Maďarka môžu ešte prekvapiť, pretože nešli svoje maximum. Lucia však rozhodne má na to, aby už zajtra získala medailu,“ hodnotí výkon svojej zverenkyne tréner Marián Ostrčil, naš taktiež úspešný olympijský reprezentant. Dnes sa darilo aj kanoistovi Eduardovi Strýčkovi, ktorý uspel v kategórii C2 mix spolu s Luciou Valovou. V zajtrajších semifinále teda nastúpia obidvaja kanoisti. Všetkých reprezentantov v rýchlostnej kanoistike čakajú tie isté súťaže na 200 m v piatok a v sobotu.
Lukáš Palovič v zápase proti Nemcovi Kleebergovi. PHOTO: EYOF Győr 2017 –  Lakatos Krisztián
Lukáš Palovič v zápase proti Nemcovi Kleebergovi. PHOTO: EYOF Győr 2017 – Lakatos Krisztián

TENISTI OPÄŤ BODOVALI
V prvých kolách dvojhry, ktoré sa kvôli včerajšiemu zlému počasiu presunuli na dnes, zdolal Lukáš Palovič v dvoch setoch Nemca Kleeberga 6:3 a 6:2. Rovnako aj naša tenistka Romana Čisovská vyhrala s prehľadom nad Češkou Klárou Novákovou 6:0 a 6:3. Obidvaja postupujú do druhého kola dvojhier, ktoré prebehne zajtra. Náš najúspešnejší tenista zo včerajšieho dňa, len 14-ročný Jakub Kaťuch dnes hral v druhom kole proti Rusovi Kachmazovi. Po vyrovnanom zápase nakoniec súpera zdolal v troch setoch 7:5, 5:7 a 6:4 a postupuje do zajtrajšieho tretieho kola dvojhry. Tenisti chlapci dnes mali na programe aj prvé kolo štvorhry. Hrali vyrovnaný zápas proti dvojici hráčov z Rakúska. Vyhrať sa im však nakoniec nepodarilo. Naša dvojica dievčat Romana Čisovská a Eszter Méri hrajú prvé kolo štvorhry zajtra.
 
POSTUP V ATLETIKE, PLAVECKÉ A CYKLISTICKÉ PRETEKY
O radosť v slovenskom tábore sa postaral aj Marek Havlík, ktorý postúpil do zajtrajšieho finále v kategórii beh na 400 m mužov s časom 51,90. Dnes to bola jediná disciplína v atletike s našou účasťou. V druhý deň plaveckých súťaží na EYOF sa predstavili naši plavci v 4 individuálnych štartoch a jednom štafetovom. Nezaznamenali výrazné úspechy, vedúci tréner Karel Procházka však nestráca optimizmus: Najviac nás mrzí 18. redukované miesto Martinky Cibulkovej v disciplíne 100 m voľný spôsob. Výkonom 58,82 zostala len tesne za bránami semifinále. Zároveň to bol najhodnotnejší výkon spomedzi našich plavcov z druhého dňa. Zajtra ráno však pokračujeme v plnom nasadení.“ Mladí športovci zo Slovenska dnes reprezentovali aj na pretekoch cestnej cyklistiky v časovke na 10 km v meste Győr. Z našich dievčat bola najlepšia Radka Paulechová s časom 16:51.38 (45. miesto spomedzi 71 cyklistiek), len o 3 sekundy neskôr dorazila do cieľa Simona Záhorcová. Z chlapcov mal najlepší čas Andrej Zelina (14:27.79, 56 miesto spomedzi 97 cyklistov).

Výsledky všetkých športovcov v jednotlivých kategóriách sú priebežne dopĺňané na oficiálnej stránke podujatia (V ľavej časti obrazovky v tabuľke RESULTS kliknite na kategóriu Live Scores, vyberte si konkrétny deň a konkrétny šport)

Pozrite si fotogalériu z dnešného dňa.

FOTO: Peter Bende, Tomáš Turčan, EYOF Győr 2017 –  Lakatos Krisztián, Mekli Zoltán, Mészáros Matyás

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV