Športové aktuality
Svetové plážové hry ANOV 2019 / Dauha
4 min. čítania

Druhý a tretí deň v Dauhe: Máme za sebou karate a diaľkové plávanie

Na snímke karatista Peter Fabian, ktorý s hodnotením 23 bodov v osemčlennej skupine obsadil 6. miesto.
Foto
Roman Buček / SOŠV

Uplynulé dva dni sa na premiérových Svetových plážových hrách ANOV v Dauhe predstavila väčšina našich reprezentantov. V sobotu 12. októbra o čo najlepšie umiestnenia bojovali karatisti v súborných cvičeniach kata Ema Brázdová a Peter Fabian, v nedeľu 13. októbra sa s extrémne teplou vodou musela popasovať diaľková plavkyňa Karolína Balážiková. Ako sa im darilo? 

Karatisti sa do ďalších kôl neprebojovali 

Ešte pred oficiálnym otvorením hier sa ako prví zo slovenskej výpravy predstavili karatisti Ema Brázdová a Peter Fabian. Slovenská reprezentantka v súborných cvičeniach kata obsadila vo svojej skupine predposledné 7. miesto. „Začala dobre, ale stratila stabilitu, čo rozhodcovia hodnotia, najmä na takomto podujatí, ako dosť vážnu chybu. Treba povedať, že  konkurencia bola silná, v štartovej listine sa objavili mnohé karatistky z prvej tridsiatky svetového rebríčka,” zhodnotil výkon karatistky tréner Peter Baďura. Pre Emu bolo účinkovanie pod holým nebom na slnkom rozpálenom piesku nová skúsenosť. „So svojím výkonom som vcelku spokojná. Väčšinou cvičíme vo vnútri, teraz to bolo o niečom úplne inom. Súťaž som si užila,” vyjadrila sa.

Svoje vystúpenie v Dauhe má za sebou aj Peter Fabian, ktorý s hodnotením 23 bodov v osemčlennej skupine obsadil 6. miesto. „Peter ukázal svoje kvality. Po nedávnych súťažiach v Tokiu a v Moskve dosiahol tu v Dauhe najlepší výsledok, 23 bodov, čo naznačuje, že výkonnostne išiel hore. Vo svojej osemčlennej skupine skončil na 6. mieste. Myslím si, že mal aj na viac, ale chýbalo mu trochu športového šťastia,“ vyjadril sa tréner k výkonu mladého karatistu. Slovenským reprezentantom sa do ďalšieho kola prebojovať nepodarilo. 

Svetové plážové hry zahájil prezident ANOV Robin Mitchell 

Svetové plážové hry ANOV v Dauhe sa oficiálne zahájili až po účinkovaní karatistov. Otvárací ceremoniál bol naplánovaný na 19:30 hod. „Presun výprav z hotela do amfiteátra na pláž Katara sa začal už krátko po štvrtej. Naša vytrvalostná plavkyňa Karolína Balážiková sa tak ako aj väčšina jej súperiek na otvorení nezúčastnila. Organizátori totiž štart jej disciplíny posunuli na šiestu hodinu ráno,” ozrejmil vedúci výpravy Roman Buček. 

Otvárací ceremoniál sa v porovnaní s inými líšil v tom, že autori programu namiesto zdĺhavého nástupu celých výprav uprednostnili symbolickú účasť jedného športovca z každej krajiny a premietnutie vlajok na projekčných plochách za pódiom. Slovenskú výpravu zastupovala karatistka Ema Brázdová. Veľkoleposť slávnostného ceremoniálu však nebola o nič ukrátená. „Prezident ANOV Robin Mitchell ocenil ochotu katarských organizátorov podujatie zorganizovať a umožniť tak najlepším športovcom z celého sveta ukázať svoj talent na medzinárodnej scéne,” priblížil nám atmosféru Roman Buček. „Po pásme tradičných spevov a ukážkach katarskej kultúry nasledovalo divadelné predstavenie vo forme rozprávania starého otca svojim vnučkám o ťažkom živote obyvateľov Kataru ako lovcov perál a rybárov,” dodal.

Na snímka slovenská diaľková plavkyňa Karolína Balážiková.
Na snímka slovenská diaľková plavkyňa Karolína Balážiková.
Foto
Roman Buček / SOŠV

Diaľková plavkyňa na 21. mieste

V nedeľu 13. októbra sa na štart postavila ďalšia z našich reprezentantiek. Diaľková plavkyňa Karolína Balážiková priletela do Dauhy z USA a jej prvou výzvou bola aklimatizácia na miestny čas. Karolína v plávaní na 5 km obsadila celkové 21. miesto. „Preteky boli veľmi ťažké, podmienky náročné. Voda mala ešte včera 32,5 stupňov Celzia.  Dnes ráno 30,9 stupňov Celzia. Napriek nie najvhodnejším podmienkam bolo tempo rýchle a do svojho výkonu som dala všetko,” povedala nám plavkyňa bezprostredne po výkone. Zlatú medailu si z pretekov odniesla úradujúca majsterka sveta v plaveckom maratóne Ana de Jesus Soares z Brazílie. Z 26 štartujúcich nedokončili súťaž štyri plavkyne.

Zajtra ráno nás čaká posledný boj o medaily, v ktorom sa predstaví akvatlonista Marek Pavúk. Súťaž bude možné sledovať aj naživo na našom webe.

Pozerať naživo 

Akvatlon 

Športovci: Marek Pavúk

Dátum

Čas

Disciplína

Športovec

14.10.2019

7:10 - 7:45

akvatlon

Marek Pavúk

Upozornenie: Čas je uvedený v miestom čase. Na Slovensku je o hodinu menej. 

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV