Športové aktuality
4 min. čítania

Džudo ho držalo pred pádom do tmy. Ján Letz nepodľahol pokušeniam a začal trénovať ešte viac

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
SOŠV - Andrej Galica

K džudu sa dostal Ján Letz náhodou. Finalista piateho ročníka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! uvidel náborný plagát na ulici v Pezinku. V tom čase ani nevedel, čo je to za šport. Dnes usilovne trénuje a každým dňom sa snaží napredovať.

Vyrastal v Pezinku. Ako malý chcel hrávať futbal, ale keďže mal ďalších piatich súrodencov, jeho sen sa mu nesplnil. Dlhý čas vyrastal bez značných športových aktivít. Keď mal jedenásť rokov, povedal si, že by chcel skúsiť karate. „Po návšteve tréningu karatistov som zistil, že to nie je pre mňa. Raz po ceste zo školy som na stĺpe uvidel plagát s textom: 1. Judo Club Pezinok – Nábor. Najprv som sa otca pýtal, čo je to džudo. Nedostal som úplne uspokojivú odpoveď, tak som si povedal, že to chcem skúsiť,“ spomína finalista grantového projektu Ukáž sa 2020!

„Projekt Ukáž sa! je úplne super vec, ktorú odporúčam vyskúšať každému nádejnému športovcovi. Podporovať mladých športovcov je veľmi potrebné a veľmi si cením ľudí, ktorí to zorganizovali.“ – Ján Letz o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Prvé súťaže prehrával a chcel skončiť

 „Keď som prvýkrát vkročil do haly, bol som malý tučnučký chlapec, ktorý ani poriadne nevedel, čo je to džudo. Tým, že som so športom začal neskôr, prvé súťaže som prehrával. Priznávam, mal som obdobie, že som s tým chcel prestať. Našťastie, týmto obdobím som sa predral a začal sa džudu venovať ešte viac,“ spomína na svoje začiatky mladý športovec.

Ako ubiehali roky, džudo v jeho očiach začalo rásť. Aj keď súťaže permanentne prehrával, džudo ho držalo pred pádom do tmy. „Zatiaľ čo moji ostatní spolužiaci začali skúšať fajčiť a piť, ja som začal čoraz viac trénovať. Napokon som došiel do štádia, keď som sa rozhodol: Chcem byť džudista.“

Rozhodnite o víťazovi Ukáž sa! 2021. Finalisti už čakajú na vaše hlasy TU

Pravé úspechy sa skrývajú vo veciach, ktoré sa ľahko prehliadnu

Za najväčší úspech považuje, že má okolo seba ľudí, ktorých vie nazvať pravými priateľmi a o ktorých sa môže oprieť. „Rovnako je pre mňa úspech, že som spoznal človeka, ako je môj tréner, ktorého si neskutočne vážim, ktorý mi vždy podrží chrbát, môžem sa naňho spoľahnúť a viem, že mi vždy pomôže. Trénerovi som vďačný za správne nasmerovanie môjho života. Pravé úspechy sa skrývajú vo veciach, ktoré sa ľahko prehliadnu,“ myslí si Letz.

Ján už rok súťaží medzi juniormi. Uvedomuje si, že to bude mať náročné, ale aj napriek tomu je pripravený zabojovať o dobré výsledky. „Mojím najbližším cieľom je úspešne zvládnutá diéta, po ktorej sa presuniem o váhu nižšie. V tej zostanem pravdepodobne do konca mojej kariéry. Určite ma čaká zopár áčkových súťaží, na ktorých by som chcel zažiariť,“ dodáva.

Grant použil na sústredenia aj kimono

V dnešnej dobe je pre športovca takmer nevyhnutnosťou prezentovať sa na sociálnych sieťach, budovať svoju komunitu fanúšikov či získať partnerstvá a sponzorstvo. Aj o práci na sociálnych sieťach bol piaty ročník grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! „Sociálne siete určite dokážu pomôcť pri šírení športu, ale netreba to s nimi preháňať. Ja osobne sa snažím čo najviac sociálne siete obmedzovať, lebo človek ani nevie ako a stratí tam veľa času. So sociálnymi sieťami budem naďalej pokračovať, ale určite už nie v takom tempe ako počas súťaže,“ hovorí talentovaný džudista. Grant z Ukáž sa! vo výške 1 000 eur použil na športové sústredenia, športové oblečenie a kimoná.

Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV