Športové aktuality
2 min. čítania

Drak Krakusek a salamandra Sandra zabavia návštevníkov EH 2023

Drak Krakusek a salamandra Sandra - maskoti EH 2023
Foto
OV EH 2023

Drak Krakusek a salamandra Sandra budú maskotmi Európskych hier 2023, ktoré bude hostiť Krakov a región Malopoľska. Maskota vybrali z 2400 návrhov mladých ľudí z celého kontinentu vo veku od 5 do 15 rokov.

Pôvodne vybrali organizátori ako maskota draka Krakuseka, ale napokon sa po dlhšom zvažovaní rozhodli pripojiť k nemu aj vynikajúco navrhnutú čierno-zlatú salamandru, ktorú navrhla desaťročná Gloria Gorylová z Wojnicza. V južnom Poľsku je salamandra veľmi rozšírená.

Podobu draka navrhla pätnásťročná Katarzyna Bistyová z Libiaza. Krakusek vystihuje kultúru a históriu Krakova. Draci majú v srdciach Krakovčanov osobitné miesto, keďže symbolom mesta je wawelský drak. Príbehy a legendy o šelme, ktorá obývala jaskyňu pod kráľovským hradom na Waweli, sa odovzdávali z generácie na generáciu a zahŕňali zmienky o strašnom drakovi, ktorý terorizoval mesto založené kniežaťom Krakom.

Dvaja maskoti, jeden mužského a jeden ženského rodu, posilnia posolstvo sloganu Európskych hier 2023 „Sme jednota“. Drak a salamandra spájajú svety mytológie a reality a spájajú rovnako ako šport ľudí z rôznych prostredí.

„V duchu hesla hier sme sa rozhodli, že drak ako maskot potrebuje spoločnosť. Aj v minulosti boli na športových podujatiach dvaja či traja maskoti a toto spojenie vždy fungovalo. Môžu vzájomne komunikovať a jednoduchšie spolu prilákajú aj širšie publikum,“ povedal predseda organizačného výboru Marcin Nowak.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV