Športové aktuality
Minsk
3 min. čítania

EH v Minsku: dedina športovcov privítala už množstvo našich športovcov, do výpravy pribudne gymnasta Michňák, vlajkonosič bude strelec Tužinský

Ľubomír Souček
V strede je budova v dedine športovcov v Minsku, v ktorej bývajú členovia slovenskej výpravy.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Fotografia kompletnej boxerskej časti slovenskej výpravy pred utorňajším odchodom z Bratislavy do Minska.
Fotografia kompletnej boxerskej časti slovenskej výpravy pred utorňajším odchodom z Bratislavy do Minska.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) - Do slávnostného otvorenia II. európskych hier v bieloruskom Minsku v piatok večer na štadióne Dinama zostávajú už len dva dni a dedina športovcov, na ktorú sa počas EH zmenilo študentské mestečko, od utorka zažíva príval nových obyvateľov. Po jednej v noci do dediny prišli prví slovenskí športovci – šestica boxerov a dvaja lukostrelci – aj s trénermi. V stredu ráno sa k nim pridala dvojica cyklistického sprievodu, ktorá aj s materiálom merala dlhú cestu do Minska autom.

Pohodička trojice strelkýň v jedálni po včerajšom prílete - zľava Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Špotáková a Martina Maršálková.
Pohodička trojice strelkýň v jedálni po včerajšom prílete - zľava Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Špotáková a Martina Maršálková.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

V priebehu stredy sa naša výprava v bieloruskej metropole poriadne rozrastala. Buď krátko pred poludním, alebo (čiastočne) aj neskoro večer o všetkých stolných tenistov, džudistov, cestných cyklistov, sambistku, aj o 8 z 10 strelcov, plus aj o džudistku Viktóriu Majorošovú, ktorá v poslednej chvíli dostala miestenku v kategórii do 57 kg. V priebehu stredy sa rozhodlo o tom, že do slovenskej výpravy pribudne aj ďalší športovec, už 75. v poradí - gymnasta Slavomír Michňák, s ktorým príde aj tréner Peter Krištof. Slovenský olympijský a športový výbor totiž využil dodatočne prerozdelenú miestenku.

Na druhej strane, do Minska nepríde atlétka Monika Baňovičová, ktorá sa na sobotňajšom mítingu P – T – S v Šamoríne zranila. Slovenský atletický zväz sa pokúša nájsť za ňu náhradu. Naši športovci budú na EH súťažiť v 13 športoch (a v rámci cyklistiky v dvoch odvetviach).

V Minsku od stredy už máme všetkých našich individuálnych medailistov z I. európskych hier v Baku 2015, ktorí sa kvalifikovali na ich druhú edíciu. Strelec Erik Varga bude obhajovať striebro v trape a vedno so Zuzanou Rehák Štefečekovou aj zlato v mix trape, ďalší strelec Juraj Tužinský bronz vo vzduchovej pištoli na 10 km a boxer Viliam Tankó, pred štyrmi rokmi bronzový v kategórii do 52 kg, sa teraz pokúsi zabojovať o cenný kov v kategórii do 60 kg. Hlavne medzi týmito športovcami sa hľadal vlajkonosič slovenskej výpravy na piatkovom otváracom ceremoniáli. Napokon voľba padla na Juraja Tužinského.

Ilustračné foto

Slovenská výprava obsadzuje tri poschodia (9. – 11.) vo výškovej budove číslo 1, v blízkosti jedálne. Našimi susedmi v budove sú Taliani, Gréci, Chorváti a Sanmarinčania. Podobných budov, ale aj architektonicky rozdielnych, je v oplotenej a stráženej dedine spolu deväť. Prvý, ale aj druhý dojem pri návšteve dediny športovcov je veľmi dobrý. Dedina spĺňa aj štandardy olympijských hier. Internáty sú moderné, priestranné, dobre vybavené. V rozsiahlej jedálni je veľmi bohatá ponuka chutných jedál, čo je problém pre športovcov, ktorí sa musia “zmestiť” do hmotnostných kategórií. Súčasťou dediny sú aj viaceré športoviská vrátane atletického štadióna, na ktorých sa športovci môžu pripravovať. V stredu popoludní mali možnosť dedinu uvidieť na vlastné oči aj niektorí príslušníci slovenských médií, ktorí absolvovali prvú z dvoch povolených mediálnych návštev (druhá bude vo štvrtok).

Jediným problémom je horúčava v izbách. V predošlých dňoch totiž bolo v Minsku veľmi horúco a vysoké budovy sú stále rozpálené. Členovia výprav tak masovo využívajú ventilátory, ktoré organizátori dodali na izby.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV