Športové aktuality
3 min. čítania

Eliška Mintálová je majsterka Európy vo vodnom slalome, o titul sa podelila

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
O titul majsterky Európy v K1 žien vo vodnom slalome sa v Liptovskom Mikuláši podelili Eliška Mintálová a Stefanie Hornová.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Vodná slalomárka Eliška Mintálová sa v dramatických a nesmierne vyrovnaných pretekoch v Liptovskom Mikuláši stala majsterkou Európy v K1 žien. Spoločne s 23-ročnou rodáčkou zo Žiliny sa na najvyšší stupienok postavila Talianka Stefanie Hornová. Obe kajakárky dosiahli na stotinu sekundy zhodný čas 107,24 sekundy. Po finále K1 mužov zostal sklamaný Jakub Grigar, ktorý skončil na 12. priečke.

Mintálová i Hornová zvládli finálovú jazdu bez trestných sekúnd. Bronz získala Britka Mallory Franklinová, ktorá na víťazné duo stratila 3,05 s.

Najväčší úspech kariéry

Eliška Mintálová na trati ME vo vodnom slalome
Eliška Mintálová sa výborne vyrovnala na trati s podmienkami, ktoré vládli v dejisku ME vo vodnom slalome.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Pre Mintálovú je to najväčší úspech doterajšie kariéry. Pochvaľovala si jazdu i atmosféru v areáli v Liptovskom Mikuláši.

„Boli to výnimočné preteky. Súťažila som na domácej trati a získala na nej prvú medailu z majstrovstiev Európy. Chcela som podať doma čo najlepší výkon. Svoju jazdu si však ani veľmi nepamätám. Dostala som sa do tempa a išlo sa mi dobre,“ hovorila spokojným hlasom prvá slovenská majsterka Európy v K1 od roku 2010.

Vtedy sa kontinentálnou šampiónkou stala Jana Dukátová, ktorá nechýbala ani na Liptove, avšak už len v úlohe televíznej komentátorky. Pri vážskej vode sa pohybovala aj Elena Kaliská, ktorá ME vyhrala počas aktívnej kariéry päťkrát.

Dlhé čakanie na súperky

Mintálová sa do finále prebojovala z 5. priečky v semifinále. Po čistej jazde dlho čakala, či ju prekoná niektorá z pretekárok. Keď prešla cieľom víťazka semifinále Hornová, zasvietila pri jej mene jednotka. Mintálová na chvíľu posmutnela, že tesne prehrala boj o zlato, potom však vyšlo najavo, že s Taliankou majú rovnaký čas a obe sú prvé.

„Čakanie na súperky bolo mimoriadne dlhé. Bola som v strese, aj keď som verila, že dobrý čas a jazda ma môžu posunúť vysoko. Nestáva sa často, skôr len raz za dlhý čas, aby dve pretekárky dosiahli navlas rovnaký čas, doplnila zlatá medailistka z ME.

Vodný slalom vo vetre je náročný

Jakub Grigar na štarte finále na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši
Jakub Grigar na štarte finále na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Jakub Grigar postupoval zo semifinále, v ktorom sa predstavili aj Adam Gonšenica (20. miesto) a Martin Halčin (29.), zo 4. priečky. Finále mu však nevyšlo podľa predstáv. V úvode nechytil úplne správnu vlnu, neskôr sa pri prejazde dotkol dvoch bránok a napokon obsadil 12. pozíciu.

„Dnes som bojoval hlavne so sebou, vetrom a vodou. Desať mesiacov som makal, aby som sa predviedol na domácich ME, aj forma bola dobrá a napokon to takto dopadne. Mrzí ma to,“ rozhovoril sa Grigar a pokračoval: „Len ťažko sa mi dnes prispôsobovalo podmienkam. Vodný slalom je o milimetroch a vo veternom počasí je to naozaj ťažké.“

Piaty titul majstra Európy si vybojoval Čech Jiří Prskavec, ktorý po čistej jazde vyhral o 1,32 sekundy pred Talianom Giovannim de Gennarom. Tretí skončil Rakúšan Felix Oschmautz.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV