Športové aktuality
5 min. čítania

Emma Zapletalová po semifinále na 400 m prekážok: Chcela som napraviť chyby z rozbehu, no už od začiatku mi nešli nôžky

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.atletika.sk a www.olympic.sk
Štipendistka Olympijskej solidarity MOV Emma Zapletalová skončila v Tokiu v olympijskom debute pätnásta.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Majsterka Európy do 23 rokov Emma Zapletalová obsadila v II. semifinále behu na 400 m prekážok na olympijských hrách v Tokiu 6. miesto časom 55,79 sekundy a jej tajná túžba prebojovať sa v premiérovom štarte pod piatimi kruhmi sa rozplynula. Z každého z troch semifinále postupovali do bojov o medaily priamo len najlepšie dve, finálovú osmičku potom doplnili ešte ďalšie dve s najlepšími časmi. Zapletalová obsadila celkovo 15. miesto.

Dvadsaťjedenročná Nitrianka bežiaca v druhej dráhe už od úvodných metrov strácala a náskok súperiek sa jej nepodarilo stiahnuť ani v závere. Preteky poznačil hustý lejak, ktorý zasiahol Olympijský štadión v Tokiu päť minút pred začiatkom semifinálových behov na 400 m prekážok.

Emma Zapletalová. „Išla som do semifinále s tým, že napravím chyby, ktoré som urobila v rozbehu a zabojujem o pekný čas. V rozcvičke som sa cítila super, behalo sa mi dobre, mala som ľahké nohy. Dážď mne osobne neprekáža, ale toto už bola poriadna sprcha! Na to sa však nechcem vyhovárať, lebo všetky sme mali rovnaké podmienky a bežať rýchlo sa dalo aj v takomto počasí.

Pred semifinále bola Emma na rozcvičovacom štadióne evidentne v lepšej nálade ako pred rozbehom. Po strese a nervozite, našťastie, už nebolo ani stopy. Žartovala s trénerom Petrom Žňavom i šéftrénerom SAZ Martinom Pupišom. Napriek tomu jej preteky nevyšli podľa predstáv.

„Na postup do finále bolo dne spotrebné bežať dokonalý beh. Formu mám, verila som si, že by som si mohla zlepšiť osobný rekord, ak by mi všetko vyšlo. Po rozbehu, kde som dosiahla čas rovných 55 sekúnd s veľkými chybami, bolo jasné, že sa ešte môžem ešte zlepšiť. Vedela som, že finále nie je nedosiahnuteľné a mohlo byť reálne, keby som predviedla aspoň svoj štandardný beh. myslím si, že s časom sa dalo postúpiť. V kútiku duše som na takúto možnosť myslela. Nevyšlo to, no teším sa aj z postupu do semifinále a 15. miesta.“

Zapletalová dosiahla v semifinále svoj šiesty najlepší výkon v kariére. Jej beh vyhrala svetová rekordérka McLaughlinová z USA (53,03) pred Panamčankou Woodruffovou (54,22) a Ryžikovovou z Ukrajiny (54,23), ktorá postúpila s časom. Ako posledná sa do finále kvalifikovala tretia z IIII. semifinále Ukrajinka Tkačuková (54,25). Z toho je jasné, že Emma by musela na postup zlepšiť slovenský rekord 54,28 o štyri stotinky.

„Cieľ som splnila, postúpila som do semifinále, ale v ňom som chcela ešte zabehnúť nejaký dobrý výkon. Na štart som nastupovala s čistou hlavou. Keď som však nesťahovala náskok súperiek ani na trojstovke, už som vedela, že bežím pomaly. Semifinále mi vôbec nevyšlo, neviem prečo,” priznala študentka telesnej výchovy a ruštiny na UKF v Nitre. „Žiaľ, dnes od začiatku nešli nôžky, od začiatku som na súperky strácala. Priznám sa, po behu mi vyhŕkli slzy. Prišlo mi ľúto, že som takúto šancu pokazila dostať sa do olympijského finále pokazila. S odstupom pár minút však som spokojná – 15. miesto v premiére na olympiáde nie je zlé. “

Semifinálové behy na 400 m prekážok žien poznačil hustý lejak.
Semifinálové behy na 400 m prekážok žien poznačil hustý lejak.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Tokijskou olympiádou sa letná atletická sezóna pre zverenku Petra Žňavu nekončí. V jej zvyšku má ešte všelijaké plány – aj rekordné.

“Nebudem behať len prekážky, skúsim hladkú štvorstovku i dvojstovku. Formu mám, mohli by padnúť aj nejaké osobné, možno i slovenské rekordy do 23 rokov. Len sa musím dostať do dobrých behov, napríklad v českej extralige,” skonštatovala Emma. “Vo zvyšku sezóny môžem behať už v pohode. Úspešne som zvládla oba vrcholy – tallinské ME do 23 rokov i tokijskú olympiádu. Už si môžem atletiku len užívať a zabávať sa – robiť bez tlaku to, čo ma baví. Pevne dúfam, že sa mi podarí dostať sa aj na nejaké kvalitné mítingy.”

Účasť na olympiáde a postup do semifinále je pre Emmu Zapletalovú skvelá motivácia do ďalšej práce. O tri roky v Paríži si chce napraviť trpkú chuť z tokijského semifinále. “Keby mi tréner pred dvoma rokmi povedal, že sa na OH v Tokiu dostanem do semifinále a budem pätnásta na svete, asi by som sa dobre zasmiala a myslela si, že žartuje. Je to však realita a ja viem, že s výnimkou zopár dievčat môžem súperiť s kýmkoľvek. A to je pre mňa hnací motor, aby som ďalej napredovala a posúvala svoje hranice,” prízvukovala slovenská rekordérka, ktorá sa do histórie zapísala ako naša prvá olympionička na prekážkarskej štvorstovke.

A veru, bol to dôstojný zápis!

EMMA ZAPLETALOVÁ NA 400 M PREKÁŽOK V ROKU 2021

55,83 Ostrava/Zlatá tretra 4. miesto (19. 5.)

57,60 Gateshead/DL 4. miesto (23. 5.)

55,45 Šamorín/P-T-S 2. miesto (2. 6.)

55,29 Hengelo 4. miesto (6. 6.)

55,49 Trnava/majstrovstvá SR 1. miesto (27. 6.)

56,84 Tallinn/ME do 23 rokov (R) 1. miesto (8. 7.)

56,48 Tallinn/ME do 23 rokov (SF) 1. miesto (9. 7.)

54,28 Tallinn/ME do 23 rokov (F) 1. mesto (10. 7.)

55,00 Tokio/OH (R) 6. miesto (31. 7.)

55,79 Tokio/OH (SF) 6. miesto/celkovo 15. (2. 8.)

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV