Šport a olympizmus
3 min. čítania

Epidemiológovia zmenili po futbalovom zápase v Dunajskej Strede opatrenia, hrozia aj zaradením spiatočky

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Epidemiologické konzílium vo štvrtok aj vplyvom nedodržania predpísaných opatrení zo strany fanúšikov na stredajšom stretnutí najvyššej futbalovej súťaže medzi DAC 1904 Dunajská Streda a Slovanom Bratislava (1:3) rozhodlo o zmenách niektorých nariadení týkajúcich sa hromadných podujatí. Ak nebudú fungovať, premiér Igor Matovič pohrozil zaradením spiatočky a zrušením športových podujatí, na ktorých hrozí neúmerne riziko šírenia nákazy.

Podľa epidemiológov je správanie sa niektorých zo 6120 fanúšikov na futbalovom zápase v Dunajskej Strede odstrašujúcim príkladom. Na tribúnach mnohí nedodržali šachovnicové sedenie, čo premiér dokumentoval aj fotografiou. Aj preto sa dostali opatrenia pri organizovaní hromadných športových podujatí pod drobnohľad epidemiológov, keďže na ich nedodržiavanie doplatili Srbsko, Severné Macedónsko i iné krajiny, v ktorých jeden zápas rozbehol podľa Igora Matoviča druhú vlnu epidémie šírenia vírusu SARS-CoV-2 a choroby COVID-19.

Epidemiologické konzílium rozhodlo, že pravidlo šachovnicového sedenia na podujatia s účasťou viac ako 1000 osôb sa zmení a prázdny bude musieť byť každý druhý rad. Uľahčí sa tak situácia organizátorom, toto opatrenie vedia jednoduchšie skontrolovať. Presné znenie opatrenia by mal zverejniť Úrad verejného zdravotníctva. „Pri zjemňovaní opatrení sme predpokladali zodpovedný prístup všetkých zainteresovaných a počítali sme s tým, že jednotlivé podujatia budú veľká oslava športu. Verím, že nájdeme oporu u organizátorov, aby sa podobné veci v budúcnosti nestávali a nemuseli sme prijímať pre šport i fanúšikov nepopulárne opatrenia,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý duel v Dunajskej Strede bude riešiť s regionálnou hygieničkou.

Streda bola prvý deň, keď sa na Slovensku mohli organizovať športové súťažné podujatia s viac ako tisíc účastníkmi. Podmienkou bolo dodržanie šachovnicového sedenia, zabezpečenie kontrolovaného vstupu a výstupy návštevníkov. Opatrenie malo pomôcť športovým klubom i zväzom.

Prípad z Dunajskej Stredy berú epidemiológovia ako precedens. V najbližších dňoch sa konajú ďalšie športové podujatia hromadného charakteru, vyvrcholí najvyššia futbalová súťaž a naplánované je na Tehelnom poli aj finále Slovenského pohára medzi Slovanom a Ružomberkom. „Vyzývame organizátorov ďalších stretnutí, aby zabezpečili dodržiavanie opatrení. Nechceme dopadnúť ako niektoré iné krajiny, v Bulharsku, Chorvátsku či Česku, ale aj u nás, stúpa počet pozitívnych prípadov. Boj s koronavírusom sme ešte nevyhrali. Ak fanúšikovia opakovane nebudú rešpektovať opatrenia, budú škodiť futbalu, svojmu klubu i športu na Slovensku,“ doplnil Ján Mikas.

Nové opatrenia sa dotknú aj hromadných podujatí, na ktorých sa predpokladá účasť viac ako 1000 osôb a nie je možné zabezpečiť na nich vyhradené priestory na sedenie. Priestory podujatia musia byť rozdelené na menšie časti, do jednej sa vojde maximálne 1000 ľudí. Podmienkou je, že pre jednu osobu musí byť k dispozícii v interiéri 10 metrov štvorcových, v exteriéri stačí 5 metrov štvorcových.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV