Športové aktuality
4 min. čítania

Erik Vlček si prevzal Krištáľové krídlo

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Erik Vlček si Krištáľové krídlo prevzal v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu pre vitrínou, v ktorej je vystavená aj časť z jeho športového oblečenia.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Najdekorovanejší kajakár slovenskej histórie Erik Vlček si pred veľkonočnými sviatkami v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave prevzal ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2021 v kategórii šport. Na ďalšej slávnosti v priestoroch SOŠM sa spoločne s Jakubom Grigarom stal najlepším športovcom Slovenskej kanoistiky za rok 2021.

Pre účasť na sústredení v zámorí si Erik Vlček nemohol prevziať Krištáľové krídlo na galavečere 25. ročníka v nedeľu 20. marca. Ocenenie udeľujú v osobnosti, ktoré počas predošlého roka dosiahli vo svojom odbore výnimočný počin.

Osobitné miesto v zbierke trofejí

Erik Vlček s Krištáľovým krídlom
Erik Vlček s Krištáľovým krídlom za rok 2021 v kategórii šport.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Erik Vlček ho získal v kategórii šport. Jedna z najvýraznejších osobností slovenského športu štartoval vlani už na svojich šiestych olympijských hrách, čo je spomedzi našich športovcov historický rekord. V Tokiu spolu s kolegami v štvorkajaku vybojoval pre Slovensko bronzovú medailu. Desaťnásobný majster sveta a jedenásťnásobný majster Európy získal na vrcholných podujatiach 42 cenných kovov.

Krištáľové krídlo bude mať v jeho zbierke trofejí osobitné miesto. Na prestížne ocenenie bol nominovaný predtým dvakrát, získal ho na tretí pokus. Napriek tomu, že ešte plánuje pokračovať v kariére, podľa štatútu už Krištáľové krídlo v budúcnosti nemôže získať, keďže laureát ho dostane len raz za život.

„Je to pre mňa veľká česť, že som získal toto ocenenie. Veľmi si ho vážim,“ povedal Erik Vlček.

Erik Vlček chce preháňať mladých

Úspechy štyridsaťročného kajakára ocenila aj Slovenská kanoistika, ktorá ho vyhlásila za najlepšieho športovca v kategórii pretekárov na hladkej vode. Pomohol mu k tomu aj štvrtý olympijský kov v kariére, ktorý si v Tokiu vybojoval.

„Nečakal som, že získam cenu pre najúspešnejšieho slovenského kanoistu za rok 2021. Veľmi si ju vážim. Mám za sebou náročný rok, aj do Tokia som sa dostal v poslednej chvíli. Aj preto ma bronz hrial o to viac. Splnili sa mi viaceré sny,“ povedal člen Športového centra polície.

Napriek štyrom krížikom na chrbte plánuje v kariére naďalej pokračovať. V predošlých týždňoch absolvoval sústredenia a naďalej je pripravení popreháňať na vode mladších súperov. „Kanoistika ma stále baví, mladým nič nedarujem zadarmo,“ poznamenal s tradičným šibalským úsmevom.

Najúspešnejší rok Jakuba Grigara

Jakub Grigar
Jakub Grigar získal ocenenie Slovenskej kanoistiky pre najúspešnejšieho športovca roka 2021.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Jakub Grigar sa stal najúspešnejším športovcom Slovenskej kanoistiky na divokej vode. Strieborný medailista z OH v Tokiu pridal vlani kov rovnakej hodnoty aj v hliadkach kajakárov na majstrovstvách sveta v Čunove.

„Mám za sebou najúspešnejší rok kariéry. Odmalička som sníval o štarte na olympijských hrách, v kútiku duše veril v medailu. Napokon sa podarila. Striebro z Tokia si veľmi cením,“ poznamenal skromne Jakub Grigar.

Kajakárom roka na hladkej vode sa stal Denis Myšák. Kanoistom roka medzi slalomármi je Matej Beňuš, najlepším kanoistom na hladkej vode Matej Rusnák. Titul Kajakárka roka patrí Eliške Mintálovej (slalom) a Mariane Petrušovej (rýchlosť). V kategórii Kanoistka roka triumfovala slalomárka Monika Škáchová. Za Juniorov roka vyhlásili Zuzanu Paňkovú (slalom) a Bianku Sidovú (rýchlosť).

Tréneri roka sú Stanislav Gejdoš a Andrej Wiebauer. Za najlepších trénerov mládeže vyhlásili Petra Murcka a Eugena Hontiho. Za Výkon roka medzi slalomármi označili striebornú jazdu Grigara na OH 2020 v Tokiu. Medzi rýchlostnými kanoistami získal toto ocenenie bronzový olympijský štvorkajak na 500 m v zložení Baláž, Myšák, Vlček, Botek.

Do Siene slávy uviedli im memoriam Petra Nagya - bývalého československého a neskôr slovenského reprezentanta vo vodnom slalome. Štartoval na OH 1996 v Atlante a OH 2000 v Sydney.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV