Športové aktuality
3 min. čítania

Európska atletika vyradila trackathlon z programu Európskych hier  2019 v Minsku

BRATISLAVA (SAZ) - Európska atletika (EA) vyradila „trackathlon“ z konceptu Dynamic New Athletics (DNA), podľa ktorého sa bude súťažiť v atletike na budúcoročných II. Európskych hrách v Minsku (23. – 28. 6. 2019). Urobila to na základe diskusie so šéftrénermi európskych národných atletických federácií na seminári v Lausanne 26. októbra a po predstavení tejto kontroverznej novinky predstaviteľom národných olympijských výborov na generálnom zhromaždení Európskych olympijských výborov 9. novembra.

Trackathlon bola absolútna novinka, ktorá mala len pramálo spoločné s ozajstnou atletikou. V nej najprv súťažil atlét-muž, ktorý počas „putovania“ atletickým oválom absolvoval šprint na 50 m, pričom ťahal za sebou „sánky“ so závažím, potom nasledoval obojručný odhod gule, prekonávanie stípliarských prekážok, skok do diaľky z miesta, preskok vodnej prekážky (existovala aj možnosť namiesto toho bežať ďalej v nevýhodnej vonkajšej dráhe) a beh na 50 m s medicinbalom. Keď dobehol do cieľa, vyštartovala atlétka-žena, absolvovala rovnaké disciplíny ako muž, akurát šprint so „sánkami“ nahradil 50-metrový šprint s padákom.

Vzhľadom na zmenu, ktorú v stredu ohlásila EA, sa jednotlivé súboje DNA na minských hrách uskutočnia v 9 disciplínach – behu na 100 m mužov aj žien, v behoch na 100 m prekážok žien a 110 m prekážok mužov, v diaľke žien, výške mužov, oštepe žien, v miešanej štafete na 4x400 m a v štafete s názvom „The Hunt“ (poľovačka) na spôsob stíhacích pretekov: beží sa dovedna 2000 m, muž na prvom úseku 800 m, žena na druhom 600 m, tretí úsek, mužský, je 400-metrový, no a finišmankou v záverečnej dvojstovke je žena.

„Myslím, že je to víťazstvo zdravého rozumu a ozajstnej atletiky. Samozrejme, racionálne inovácie by sme asi všetci privítali, ale robiť z atletiky niečo na spôsob súťaže hasičov je podľa mňa zlý smer. Verím, že tieto facky inovátorom či už v IAAF (dočasné zrušenie renkingu) a teraz EA (zrušenie trackathlonu) sú ukážkou, že každá inovácia by mala byť oveľa lepšie pripravená, prekonzultovaná s tými, ktorých sa týka a argumentačne podložená. Lebo zatiaľ sa všetky zmeny niesli v duchu – potrebujeme inovácie a digitálnu atletiku, preto rýchlo niečo urobme,“ komentoval zrušenie trackathlonu na EH v Minsku šéftréner SAZ Martin Pupiš. „Tak ako povedal taliansky kouč Elio Locatelli, ktorý sa označil za jedného z tvorcov Detskej atletiky, podobný formát ako trackathlon by mali byť uplatňovaný skôr pri  prechode z Detskej atletiky do súťažnej, avšak nemala by to byť nová forma výkonnostnej či v prípade EH vrcholovej atletiky.“

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV