Šport a olympizmus
4 min. čítania

Európska olympijská elita sa stretáva v Šamoríne, Cena Laurel pre Máriu Mračnovú

(pp, sou)
Seminár Európskych olympijských výborov hostí Slovenský olympijský a športový výbor v areáli olympijského tréningového centra v Šamoríne.
Foto
SOŠV/ANDREJ DOBRÍK

Slovensko druhýkrát v histórii hostí seminár Európskych olympijských výborov (EOV). V areáli x-bionic sphere v Šamoríne sa od stredajšieho večera do piatka stretnú najvyšší predstavitelia EOV, prezidenti, generálni sekretári a ďalší zástupcovia národných olympijských výborov i reprezentanti Medzinárodného olympijského výboru. Hostiteľom 41. seminára EOV je Slovenský olympijský a športový výbor.

V minulosti sa seminár na Slovensku konal v roku 1998, keď ho hostila Bratislava. Pôvodne sa mal seminár v Šamoríne uskutočniť už vlani, vtedy sa však pre pandemické opatrenia nemohol konať. EOV ponechali Slovensku organizátorské právo a presunuli ho na rok 2021. Výkonný výbor EOV zasadal v minulosti na Slovensku dvakrát, v oboch prípadoch v Bratislave. Prvýkrát v roku 1998 a druhýkrát v roku 2016.

Pracovný program 41. seminára EOV v Šamoríne je rozdelený do dvoch dní. Vo štvrtok a piatok budú zástupcovia všetkých 50 národných olympijských výborov z 50 európskych krajín diskutovať o aktuálnych problémoch buď priamo v rezorte x-bionic sphere, prípadne sa môžu pripojiť aj on-line. Bude to prvý seminár vo funkcii prezidenta EOV pre Gréka Spyrosa Capralosa, ktorého na tento post zvolili pred zopár mesiacmi na valnom zhromaždení v Aténach.

V porovnaní s minulosťou nastalo v programe seminára niekoľko zmien, vďaka ktorým by mal byť interaktívnejší a prínosnejší pre všetkých účastníkov. Okrem najvyšších predstaviteľov NOV pozvali do Šamorína aj ich zamestnancov, ktorí zodpovedajú za každodenný chod organizácií. Práve oni majú rozhodujúci význam pre proces výmeny poznatkov a prípadnú implementáciu osvedčených postupov v celej Európe.

Témy panelových diskusií sa vyberali na základe podnetov od účastníkov zatiaľ posledného seminára EOV, ktorý sa konal vo Viedni v roku 2019. Sú medzi nimi prevencia manipulácie športových súťaží, strategický program EOV 2030 či prednáška na tému podpory národných olympijských výborov a organizácie športových podujatí z projektov a financií Európskej únie. Diskutovať sa bude aj o marketingových projektoch, ktoré EOV pripravujú so zámerom zvýšiť svoje príjmy a tiež aj financie pre národné olympijské výbory.

Zástupcovia Medzinárodného olympijského výboru budú informovať o programoch Olympijskej solidarity. Účastníci sa vrátia a zhodnotia olympijské hry v Tokiu a vypočujú si správy od organizátorov nasledujúcich ZOH v Pekingu 2022 i OH v Paríži 2024.

Súčasťou programu bude aj oznámenie držiteľa Ceny Piotra Nurowského pre najlepšieho mládežníckeho letného športovca z Európy. Na ocenenie kandidujú Sky Brownová z Veľkej Británie (skejbording), Adriana Cerezová-Iglesiasová zo Španielska (taekwondo), Viktoria Listunovová z Ruska (športová gymnastika), David Popovici z Rumunska (plávanie) a Adriana Vilagosová zo Srbska (atletika).

Pred piatkovou časťou seminára je naplánované aj zasadnutie výkonného výboru EOV. Po jeho skončení v rámci slávnostnej časti seminára odovzdajú Márii Mračnovej ako tretej Slovenke po Vladimírovi MilleroviZdenkovi Krížovi cenu Európskych olympijských výborov Laurel za prácu pri podpore a rozvoji športu a pozoruhodné zásluhy vo svete športu.

Účastníci seminára prichádzali na Slovensko už v stredu. Generálna sekretárka Asociácie národných olympijských výborov (ANOV) Gunilla Lindbergová a generálny sekretár Maltského olympijského výboru a zároveň predseda koordinačnej komisie Európskych olympijských výborov (EOV) pre letný EYOF 2022 v Banskej Bystrici Joe Cassar navštívili popoludní aj sídlo SOŠV v bratislavskom Dome športu a Výstavnú sieň prof. Vladimíra Černušáka na prízemí budovy.

Výstavné priestory Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) si zahraniční hostia prezreli v sprievode generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu a čestného prezidenta SOŠV Františka Chmelára. K nim sa potom pridala aj riaditeľka SOŠM Zdenka Letenayová. Gunilla Lindbergová a Joe Cassar sa zoznámili aj s členmi múzejnej rady SOŠM, ktorá v čase ich návštevy práve ukončila svoje rokovanie v priestoroch múzea. Obaja hostia sa vyjadrili, že múzeum, ktoré mali možnosť vidieť po prvý raz, pôsobí veľkolepým dojmom. So záujmom si prezreli mnohé exponáty.

Na spoločnej fotografii z prehliadky Výstavnej siene prof. Vladimíra Černušáka Joe Cassar a Gunilla Lindbergová v sprievode Františka Chmelára (vľavo) a Jozefa Libu (vpravo).
Na spoločnej fotografii z prehliadky Výstavnej siene prof. Vladimíra Černušáka Joe Cassar a Gunilla Lindbergová v sprievode Františka Chmelára (vľavo) a Jozefa Libu (vpravo).
Foto
Ľubomír Souček
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV