Šport a olympizmus
3 min. čítania

Európske hnutie fair play (EFPM) vyhlásilo laureátov európskych cien fair play za rok 2021

Katarína Ráczová

Medzi vyznamenanými figuruje aj slovenský motocyklista Štefan Svitko. Porota Európskeho hnutia fair play (EFPM), zodpovedná za udeľovanie týchto prestížnych vyznamenaní v zložení Katarína Ráczová (SVK), Květa Pecková (CZE), Baiba Veisová (LAT), Biserka Vrbeková (CRO) a Miroslav Cerar (SLO) sa rozhodla Štefanovi Svitkovi udeliť najvyššie ocenenie, Európsku plaketu fair play, ktorú každoročne vyhlasuje EFPM pod patronátom Európskych olympijských výborov. Najúspešnejší slovenský motocyklista získal ocenenie za príkladné vystupovanie v duchu humanizmu a spolupatričnosti počas pretekov Rely Dakar. Návrh na ocenenie podal Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV).

Štefan Svitko bol pre ročník 2020 Rely Dakar oficiálnou tvárou. Svojimi jazdeckými výkonmi dokazoval počas celej rely, že patrí do svetovej špičky, ale zároveň vždy ukázal aj svoju ľudskú tvár, keď pomáhal viacerým svojim súperom počas etáp pri ich ťažkých chvíľach po náročných pádoch. Jeho hrdinstvo pri záchrane portugalského jazdca Paula Goncalvesa v roku 2020 (spolu s Tobym Pricom) nezostane nikdy zabudnuté. Tomuto činu v 7. etape predchádzala i ďalšia nezištná pomoc, a to v hneď v druhej etape, kedy Štefan bez zaváhania poskytol pomoc zranenému Danielovi Nosigliovi Jagerovi z Bolívie. V roku 2021 v 9. etape mal pád Argentínčan Luciano Benavides. Práve pri ňom sa zastavil aj Štefan Svitko, aby zranenému súperovi pomohol.

Cenu “Fair play duch” EFPM získal Demba Ba, senegalský futbalista narodený vo Francúzsku, v zastúpení všetkých športovcov, ktorí bojujú proti rasizmu, diskriminácii a intolerancii. Pre útočníka, ktorý sa počas svojej kariéry viackrát stal terčom rasistického útoku, má tento boj symbolický význam: "Ako športovci máme silu, ktorú si ani neuvedomujeme. Keď vstaneme, ľudia vstanú s nami a spoločne môžeme veci zmeniť .” Zároveň ponúka jediné a správne riešenie - vzdelávanie detí, pretože sú budúcnosťou tohto sveta.

Európske hnutie fair play sa rozhodlo ďalej oceniť kapitána dánskej futbalovej reprezentácie Simona Kjæra za mimoriadne vodcovské kvality vo vypätej situácii a za prejav humanizmu, zodpovednosti a tímového ducha, ktorý preukázal počas zápasu ME 2020 medzi Fínskom a Dánskom

Ocenenie “Fair play plameň”, venované mladým športovcom do 18 rokov, ziskal trinásťročný Slovinec Žiga Lin Hočevar. Mladý kajakár zvíťazil na národných majstrovstvách juniorov v Tacene v Ľubľane 13. septembra 2020. Doma pri sledovaní videa z pretekov zistil, že rozhodcovia mu nepriznali dvojsekundovú penalizáciu za dotyk bránky. Žiga Lin Hočevar na druhý deň medailu poslal poštou súperovi, ktorý mal byť správne vyhlásený za víťaza.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV