Športové aktuality
Minsk
3 min. čítania

Európske hry: Botek priamo do finále v dvojkajaku aj v štvorkajaku, obe naše lode ukázali veľkú silu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Štvorica Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek ukázala v rozjazdách K4 na 500 m veľkú silu.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Na vodáckej trati Regatta Course Zaslavľ sa v utorok rozbehli súťaže Európskych hier v rýchlostnej kanostike, v ktorých majú naši reprezentanti vysoké ambície. Dve naše špičkové kajakárske lode postúpili priamo do finále.

Osádka dvojkajaka na 1000 m Peter Gelle, Adam Botek svoju rozjazdu vyhrala s viac než sekundovým náskokom pred talianskou dvojicou. Gelle si pochvaľoval, že v porovnaní s nedávnym nevydareným štartom na pretekoch Svetového pohára v Duisburgu (9. miesto) do Minska prišli oveľa oddýchnutejší a v pohode.

Peter Gelle s Adamom Botekom vyhrali svoju rozjazdu v K1 na 1000 m.
Peter Gelle s Adamom Botekom vyhrali svoju rozjazdu v K1 na 1000 m.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

„Veľmi dobre sa nám išlo, tento rok to bola jedna z našich najlepších jázd. Išli sme s pokojom, rozvahou, všetko sme spravili, ako sme mali a vyšlo nám to výborne. Chceli sme postúpiť priamo, aby si Adam ušetril čo najvaic síl na jazdu v štvorkajaku,“ tešil sa po dojazde Peter Gelle a pokračoval: „Zvyčajne začíname odzadu, ale teraz sme od začiatku mali kontakt. Od päťstovky sme sa posúvali dopredu a na poslednej dvojstovke sme už viedli a vedeli sme, že je to fajn. Posledných dvadsať metrov sme si už mohli dovoliť vypustiť. Mal som z našej jazdy veľmi dobrý pocit. Časovo sme boli prakticky narovnako s ďalšou rozjazdou, ktorá pritom bola veľmi nabitá. Je to dobrý znak, ale finále budú zase iné preteky. Konkurencia v ,kádvojke´sa v poslednom čase zvýšila, pribudli nové lode, viacero singlistov skúša aj túto kategóriu.“ Doplnil ho Adam Botek: „Išlo sa nám perfektne, jazda bola veľmi dobrá.“

Priamy postup do finále si vybojoval aj slovenský štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek. V druhej rozjazde skončil druhý za loďou Nemecka. V porovnaní s nedávnymi pretekmi SP v Duisburgu Gábora Jakubíka nahradil v štvorkajaku Adam Botek, ktorý hovorí, že sa v tejto lodi cíti veľmi dobre. „Som rád, že som si to mohol vyskúšať. Je to pre mňa veľká motivácia, ísť K4 aj K2. Dúfam, že v oboch disciplínach budem mať dobré výsledky. Je veľmi dobré, že v oboch som sa vyhol semifinále,“ povedal.

Botekov komentár k jazde štvorkajaka: „Jednoduché to nebolo, pretože sme mali v rozjazde silných Nemcov, Francúzov, Maďarov aj Poliakov, ale naša jazda bola veľmi dobrá. Išli sme s rozumom, snažili sme sa dobre si rozložiť sily. Tempo sme mali dobré, štart sme zachytili a držali sme sa Nemcov. Keď sme prešli dvestovku, Csabi nám ,hopol´ a postupne sme zrýchľovali. Na prvú jazdu to bolo veľmi dobré, ale dúfam, že vo finále to ešte vylepšíme.“ Doplnil ho Csaba Zalka: „Náš začiatok bol veľmi dobrý, stred priemerný s chybičkami, ale verím, že vo finále to vylepšíme a predvedieme perfektnú jazdu. Pred finále je dobrý znak, že sme boli pred Francúzmi aj Maďarmi.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV