Športové aktuality
Minsk
7 min. čítania

Európske hry: Slovenský “Muhammad Ali” Andrej Csemez má už medailu, Matúš Strnisko sa o ňu pobije v stredu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Andrej Csemez (v červenom drese) vo štvrťfinálovom súboji so Španielom Cuadradom.
Foto
TASR/Michal Svítok
Šťastný Andrej Csemez po vyhranom štvrťfinálovom súboji. Všimnite si vytetovaného Muhammada Aliho na jeho predlaktí...
Šťastný Andrej Csemez po vyhranom štvrťfinálovom súboji. Všimnite si vytetovaného Muhammada Aliho na jeho predlaktí...
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Veľkú radosť nám v utorok večer v ringu Športového palácia Uručie v Minsku spôsobil boxer KO Box clubu Galanta Andrej Csemez, ktorý vyhral ťažký štvrťfinálový súboj so Španielom Miguelom Cuadradom Entrenom 4:1 a postúpil do štvrtkového semifinále! Náš vlaňajší víťaz otvorených majstrovstiev Európskej únie vo Valladolide už má istú medailu – a vlastne hneď dvojitú, pretože boxerský turnaj v Minsku má zároveň status európskeho šampionátu.

Teraz ide o to, aký lesk tá medaila bude mať. “Ak vyhrám aj ďalší zápas, toto bude môj zatiaľ najväčší úspech. Postup do semifinále ním ešte nie je,” povedal Csemez na margo porovnania vlaňajšieho triumfu na otvorených majstrovstvách EÚ a tohto výsledku. V piatkovom večernom semifinále sa však proti nemu v ringu postaví zrejme najlepší amatérsky boxer sveta v tejto kategórii, ukrajinský majster sveta i Európy Oleksandr Chyžniak, ktorý je ozajstná “mláťačka”. Už som s ním dvakrát boxoval. Prvý zápas dopadol pre mňa veľmi zle, prehral som v 3. kole RSC. V druhom súboji som už boxoval lepšie a povedal by som, že keby som vtedy zabral v poslednom kole, aj by som vyhral. Na tretí raz ho už zdolám," vyjadril sa na margo ďalšieho súpera.

Jeden z Csemezových tvrdých úderov.
Jeden z Csemezových tvrdých úderov.
Foto
TASR/Michal Svítok

Samozrejme, v debate s novinármi rezonoval v prvom rade vyhratý duel s Cuadradom. “Bol to silný súper a veľmi ťažký zápas. Španiela som videl už dávnejšie, ale v ringu sme sa stretli prvýkrát. V 1. kole som boxoval veľmi dobre, rovnako aj v druhom, no už som sa trochu unavil a trochu som vypustil. V poslednom kole rozhodlo to, kto má väčšie srdce. Mal som ho ja a tak som vyhral celý zápas," povedal po zápase Andrej Csemez, ktorého odmalička volajú Bandi. Jeho súboj so Španielom chvíľami pripomínal skôr zápasenie, než box, pretože Cuadrado nášho borca podchvíľou chytal za hlavu a snažil sa ho akoby zhodiť na zem. Ale vraj je to jeho štýl.

Csemezov tréner a zároveň šéf Slovenského streleckého zväzu Tomáš “Kid” Kovács bol po výhre svojho zverenca nadšený: “Bola to veľká bitka o medailu a zo strany ,Bandiho´ perfektný zápas, hoci mal za sebou dva ťažké duely s Moldavcom a Nemcom. V prvom kole sa držal zvolenej taktiky a boxoval krásne. Aj v druhom kole bol výborný. V závere ukázal veľké srdce a aj takticky to zvládol. Vedeli sme, že súper je veľký bojovník a ,srdciar´, ktorý pôjde stále dopredu. Dobre sa držal a strašne veľa zniesol. Dostal nie ľahké údery.”

Reprezentačný tréner Pavol Hlavačka (obaja tréneri nielen v tomto zápase Csemeza koučovali spoločne) pridal svoj postreh: “V prvom kole bol výrazne lepší, v druhom sa to začalo vyrovnávať. V treťom kole bolo desať sekúnd, keď sme sa zľakli, ale celkove aj v ňom mal viac presných úderov on a vyhral zaslúžene.”

Pre laického diváka box Slováka pôsobil oveľa lepšie na pohľad. Csemez má výborný pohyb nôh, vie sa skvele uhýbať. Často má zvesené ruky a tým láka súpera, aby naňho zaútočil. Vie sa však perfektne uhnúť a neraz kontroje vlastným presným úderom. Štýlom pripomína Muhammada Aliho, ktorý o sebe hovoril, že v ringu lieta ako motýlik a bodá ako osa. “Ruky mám stále spustené, vtedy ma nevedia trafiť. Tak boxoval aj Muhammad Ali a bol excelentný. Keď mám hore ruky, dostanem viac,” vysvetlil svoj štýl. Amerického velikána považuje za svoj vzor a jeho podobizeň ma vytetovanú na ľavom predlaktí.Tento štýl aj trénujem. Tréningom sa to dá zlepšovať, ale asi je to vo mne,” dodal.

“Bandi má svojský pohyb, hovoríme mu preto slovenský Muhammad Ali. Je to taký tanečník v ringu,” potvrdil náš postreh Tomi “Kid”Kovács. “V poslednom čase sme uňho síce ,tančeky´príliš nevideli, ale dnes ich robil perfektne. Mal dobrý ,tajming´, uhol sa, vrátil úder, plnil všetko, čo sme od neho požadovali, a vedel vymyslieť aj nové veci.”

Csemez je prvýkrát na multišportovom podujatí. “Je to veľmi pekne pripravené a veľmi dobre mi padlo, že ma prišli podporiť naši džudisti. Ale športový cieľ tu mám rovnaký, ako na majstrovstvách Európy,” zakončil.

Tomáš Strnisko s trénerom Pavlom (vpredu) a Tiborom Hlavačkovcami.
Tomáš Strnisko s trénerom Pavlom (vpredu) a Tiborom Hlavačkovcami.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V utorok sa veľmi tešil aj ďalší slovenský borec, Nitran Tomáš Strnisko, ktorý sa prebojoval do štvrťfinále, keď popoludní zdolal Švajčiara Ukeho Smajliho zdolal 5:0, keď bol lepší v každom kole. V súboji so Švajčiarom, s ktorým sa v ringu stretli po prvý raz, pôsobil celý čas sebavedomým dojmom a dával mu najavo svoju prevahu. V interview-zóne po zápase žiaril spokojnosťou, ale celý čas pri rozhovore poskakoval, pretože boxeri sa vážia ráno pred každým duelom a jeho už v stredu večer čaká ten štvrťfinálový s vysokánskym Talianom Simonem Fiorim. S ním pred piatimi rokmi prehral vo finále Veľkej ceny Ústí nad Labem.

„Vedel som, že Švajčiar je vysoký a technický, v predošlom zápase zdolal kvalitného Gruzínca. Bolo mi jasné, že do zápasu musím dať všetko, čo viem. Naša taktika – pevný kryt, tvrdosť a suverenita – ktorú sme zvolili od začiatku, na súpera zabrala. Od prvého kola som boxoval veľmi disciplinovane, dobre som sa kryl, a to mi vyhralo zápas. Ďalším kľúčom k úspechu bolo pôsobiť na súpera sebavedome, aby som ho psychicky zdeptal. Na začiatku zápasu som mu dal tri tvrdé údery a potom som dobrým krytom vyblokoval tie jeho, čo ho zneistilo. Potom nešiel do výmien, čo bolo pre mňa kľúčové. V závere sa možno zdalo, že ma dostal pod tlak, ale v tomto zápase som sa ani na chvíľku necítil v ohrození. Mal som ho viac pod kontrolou, než predošlý so Srbom,“ komentoval Tomáš Strnisko.

Strnisko je už v najlepšej osmičky a od medaily ho delí len jedno víťazstvo. Zabojuje o ňu v stredu večer.
Strnisko je už v najlepšej osmičky a od medaily ho delí len jedno víťazstvo. Zabojuje o ňu v stredu večer.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Jeho tréner v Nitre (a zároveň reprezentačný) Pavol Hlavačka pridal svoj pohľad: “Som spokojný. Švajčiar je veľmi skúsený borec a čakal som, že zápas s ním bude oveľa ťažší. Ale Matúš do toho od začiatku veľmi dobre vstúpil. Spravil dva-tri čisté body a zistil sme, že súper nemá takú silu, aby mu prerazil kryt. Často to v zápase využíval. Neraz nechal súpera zaútočiť, vyblokoval ho a zakončil presným úderom. Toto sa u rozhodcov veľmi počíta. Pritom Matúš boxoval cez bolesť, od prvého zápasu má narazený palec.”

Na margo Taliana Fioriho, s ktorým sa jeho zverenec stretne, vo štvrťfinále, konštatoval: “Je to veľmi nepríjemný súper, poriadne skúsený, veľmi vysoký a má dlhé ruky. Bude to určite veľmi ťažké, ale nemáme čo stratiť.” Strnisko by v prípade víťazstva predčil svoj zatiaľ najväčší úspech, ktorým bol zisk bronz na vlaňajších otvorených majstrovstvách Európskej únie vo Valladolide. Pritom na semifinále tam nemohol nastúpiť pre zranenie z predchádzajúceho duelu.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV