Športové aktuality
3 min. čítania

Európsky týždeň športu znovu volá, rátajú sa doň pohybové aktivity už od 1. septembra

SOŠV, TASR

Európsky týždeň športu je už tradičná aktivita a celoeurópska kampaň, ktorá sa v súčasnosti realizuje už šiesty raz. Jej hlavný cieľ je motivovať ľudí k aktivite a pohybu. Európsky týždeň športu 2020 trvá od 23. do 30. septembra 2020, ale v rámci celoeurópskej kampane budú evidované všetky pohybové aktivity, ktoré sa uskutočnia v termíne 1. 9. – 15. 10. 2020.

Národným koordinátorom Európskeho týždňa športu na Slovensku je Národné športové centrum (NŠC). NŠC sa bude zasadzovať o dodržiavanie hygienických a kapacitných opatrení a obmedzení, ktoré na zamedzenie šírenia infekcie nového koronavírusu vydal s platnosťou na celý september Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. "Na Európsky týždeň športu sa každý národný koordinátor pripravuje v rámci možností a opatrení danej krajiny. My odporúčame väčšine organizátorov, aby podujatia sústredili do vonkajších priestorov a aby, ak je to možné, delili účastníkov podujatia do skupín," povedala projektová manažérka Európskeho týždňa športu Jana Škripková.

Na internetovej stránke www.tyzdensportu.sk do včerajšieho dňa organizátori zaregistrovali už 270 podujatí z celého Slovenska. Do tohto medzinárodného podujatia je stále možné zaregistrovať rôzne športové aktivity, ktoré budú organizované na školách, pracoviskách, ihriskách, parkoch, v športových kluboch a fitnescentrách. Je to príležitosť, aby sa o týchto organizovaných aktivitách dozvedeli všetci, ktorých láka zdravý životný štýl. Na sociálnych sieťach môžu užívatelia hastagom #BeActive podporiť myšlienku, že šport a pohyb prinášajú radosť a zdravie do života. V prípade škôl však organizátori evidujú všetky pohybové aktivity pre žiakov a učiteľov, ktoré sa budú pod hlavičkou #BeActive konať od 1. septembra až do 15. októbra 2020. Stanú sa zároveň súčasťou kampane European School Sport Day.

Do Európskeho týždňa športu 2020 sa zapojí aj Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý zorganizuje v termíne 13. – 15. septembra 2020 seminár Vykročte za zdravím zameraný na pohybové aktivity pre seniorov a v termíne 27. – 28. septembra 2020 vzdelávací seminár k programu Olympijskej výchove určený pre učiteľov základných stredných škôl.

Pod vplyvom prvej vlny pandémie koronavírusu sa rozhodla Európska komisia venovať 6. ročník Európskeho týždňa športu o to viac propagácii fyzickej aktivity, ktorá výrazne vplýva na podporu psychického zdravia a imunity.

Cieľom Európskeho týždňa športu pod patronátom Národného športového centra je každoročne v septembri nabádať ľudí k aktívnemu pohybu nielen počas stanoveného týždňa, ale počas celého roka. "Po tom, čo na jar všetci povinne sedeli doma a nemali veľký priestor hýbať sa v meste či v prírode, tak sa to teraz zrazu celé spustilo a ľudia športujú možno ešte viac ako predtým. Možno si uvedomili, že zdravie je podmienené aj pohybom. A k mentálnej pohode dokáže prispievať aj športová aktivita, šport je jednou z ciest," povedal úradujúci európsky halový šampión na 60 m a ambasádor Európskeho týždňa športu Ján Volko.

Vyvrcholením Európskeho týždňa športu bude v Bratislave tradičná sobotná #BeActive Night v parku Andreja Hlinku (26. septembra) a novinkou bude v nedeľu #BeActive Village pred Paneurópskou vysokou školou (27. septembra).

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV