Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Eva Hanicová sa chce dostať pod päť kruhov, jej vzor je Klaudia Medlová

Martin Horváth
Eva Hanicová na III. zimných olympijských hrách v Lausanne 2020.
Foto
OIS

Mladá freestylová snoubordistka Eva Hanicová sa na „dosku“ postavila už ako dvojročná. Tento rok štartovala na mládežníckych olympijských hrách v Lausanne a rada by si vybojovala účasť pod piatimi kruhmi medzi dospelými. Pomáha jej k tomu aj Slovenský olympijský a športový výbor prostredníctvom projektu Juniorský olympijský tím. 

Talentovaná snoubordistka Eva Hanicová sa narodila 23. mája 2004 v španielskom meste Agullana. Snoubordovú dosku si vďaka otcovi vyskúšala už ako dvojročná. Výraznejšie sa svojmu športu začala venovať po presťahovaní na Slovensko, keď mala deväť rokov. Viackrát sa dostala na stupne víťazov v rámci pretekov Európskeho pohára. Slovensko reprezentovala na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020, kde skončila 13. v slopestyle a 20. v disciplíne big air. Pripravuje sa v Snowboardovej Asociácii Slovenska pod vedením Mareka Hliničana.

Ako si sa dostala k snoubordingu?

Postupne ma k nemu priviedli moji rodičia. Ocino už od mlada snoubordoval a okrem mňa sa k tomu dostala aj moja mamina. Vyskúšala som si to. Bavilo ma to, a tak som pri snoubordingu ostala. Prvýkrát som stála na snouborde, keď som mala dva roky. Intenzívnejšie som sa tomuto športu začala venovať až keď som mala deväť rokov po presťahovaní sa na Slovensko. Dovtedy sme bývali v Španielsku.

Eva Hanicová (vpravo) na teambuildingu Juniorského olympijského tímu #JOTGAMES.
Eva Hanicová (vpravo) na teambuildingu Juniorského olympijského tímu #JOTGAMES.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Čo ti prinieslo zaradenie do Juniorského olympijského tímu?

Prinieslo mi to veľa nových možností. Máme k dispozícii napríklad mentálneho kouča. Vďaka tomu mám možnosť rozvíjať sa aj po mentálnej stránke. Venujeme sa meditácii, dychovým cvičeniam, sústredeniu a podobne. Je super, že s ním môžeme pracovať.

Darí sa ti skĺbiť školské povinnosti so športovými?

Navštevujem bilingválne Gymnázium Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici, kde študujem španielčinu. Našťastie, učitelia ma tolerujú. Bez problémov mi potvrdia žiadosť od rodičov, keď idem na sústredenie do zahraničia alebo len na tréningy do môjho domáceho rezortu v Jasnej. Keď je zima, tak viac trénujem počas víkendu, keďže bývam na internáte.

Mohla by si nám opísať tvoj bežný tréningový deň?

Keď máme školu, idem na vyučovanie podľa rozvrhu. Následne si na internáte zoberiem veci na tréning. Chodievala som do jednej posilňovne v Banskej Bystrici, kde som trénovala bojové športy. Počas leta som začala chodiť trénovať do telocvične so snoubrodkrosármi. Máme tam rozcvičky, atletickú abecedu, silové tréningy, gymnastiku či parkúr. S ocinom alebo s trénerom vybehneme na kopec Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši. Bicyklujem sa, chodím aj na túry. Hocičo sa dá vymyslieť.

Akým spôsobom si trénovala počas koronakrízy?

Väčšinou som bola, samozrejme, doma. Venovala som sa strečingu. Často som s ocinom chodila na turistiku do Jasnej. Zobrali sme si na chrbty snoubord a vyšľapali sme si Chopok. Následne sme zišli dolu. Chodili sme na výlety. Bolo to voľnejšie.

Eva Hanicová so svojím trénerom Marekom Hliničanom.
Eva Hanicová so svojím trénerom Marekom Hliničanom.
Foto
Instagram / Eva Hanicová

Hoci si ešte mladá, zaznamenala si už viacero úspechov. Ktorý z nich by si vyzdvihla?

Bola som veľmi šťastná, že som dostala na zimné olympijské hry mládeže v Lausanne. Mrzelo ma však, že finále mi „ušlo“ o jedno miesto. Stáva sa. Veľmi ma potešilo, že som sa tam kvalifikovala vďaka celkovému štvrtému miestu v Európskom pohári. Dvakrát som skončila druhá na Európskom pohári v Jasnej, v Holandsku som na pretekoch tejto kategórie obsadila ôsmu priečku. Tento rok som sa mala zúčastniť na prémiovom Európskom pohári vo švajčiarskom Laaxe. Tesne pred ním prišla pandémia a všetko pokazila. Hádam to vyjde tento rok.

Určite ti tvoja kariéra priniesla už veľa zážitkov. Ktoré z nich ti najviac utkveli v pamäti?

Pravdepodobne ide o olympijské hry mládeže. Zúčastnilo sa na nich veľa športovcov z rôznych krajín. V olympijskej dedine to „žilo“ športom. Bola som sa pozrieť aj na hokeji, keď hrali naše dievčatá, ktoré skončili tretie. Všetci po ich zápase o bronz začali kričať či tlieskať. Bolo to naozaj super.

Máš nejaké športové či ľudské vzory?

Samozrejme, je to Klaudia Medlová. Zo zahraničných športovcov mám rada Annu Gasserovú z Rakúska, ktorá sa umiestila na olympijských hrách medzi najlepšími. Jej športový vek síce pokročil, no stále jazdí na vysokej úrovni. Ako prvá žena dokázala skočiť „trojitý underflip“. 

Čo sa týka cieľov do budúcna, aké si si stanovila?

Chcela by som sa prebojovať na olympijské hry 2026 a obsadiť na nich čo najlepšie miesto. Momentálne si chcem vyjazdiť kvótu na Svetové poháre, čo sa mi teraz z objektívnych príčin nepodarilo. Ak by som ju získala, teoreticky by som sa mohla v prípade dobrých výsledkov kvalifikovať pod päť kruhov do Pekingu 2022. To je však ešte len sen. V januári budem štartovať na EYOF-e vo Fínsku, kde by som sa chcela dostať na pódium.

 Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx
Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV