Šport a olympizmus
4 min. čítania

Atletická i olympijská rodina si spomínali na mníchovský úspech Evy Šuranovej

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Tretry Evy Šuranovej v zbierkach Slovenského olympijského a športového múzea.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Blízki príbuzní, atletická i olympijská rodina či zástupcovia médií si vo výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave pripomenuli 50 rokov od zisku bronzovej olympijskej medaily v skoku do diaľky, o ktorú sa postarala Eva Šuranová. Dodnes je to jediná olympijská medaila, ktorú získala slovenská atlétka.

Eva Šuranová, ktorá odišla na večnosť na Silvestra 2016 vo veku 70 rokov, získala olympijský bronz 31. augusta 1972. Zaspomínať si na tento okamih spred 50 rokov prišli do bratislavského Domu športu osobnosti zo sveta športu, atletiky, olympizmu i médií. Nechýbali ani blízki rodinní príslušníci legendárnej atlétky.

Eva Šuranová sa do finále mníchovskej olympijskej súťaže diaľkarok kvalifikovala výkonom 638 cm z ôsmeho miesta. Vo finále sa však výrazne zlepšila a dvakrát prekonala vlastný československý rekord. Už výkon 660 cm z druhého pokusu by jej napokon zaručil bronz, ale potom vo štvrtom doskočila ešte ďalej – na 667 cm. Zdolali ju len domáca hviezda Heide Rosendahlová z NSR (678 cm) a Bulharka Diana Jorgovová (677).

Eva Šuranová bola silná osobnosť

Spomienka na bronz Evy Šuranovej
Spomienka na bronz Evy Šuranovej.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Hostí, medzi ktorými boli aj čestný prezident Slovenského olympijského a športového výboru František Chmelár, viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru a prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, štátny tajomník pre šport Ivan Husár, poslanec Richard Nemec či viacerí bývalí atléti a olympionici, privítala riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Diana Kosová. Prítomným sa prihovoril aj Peter Korčok. Mníchovský bronz Evy Šuranovej prítomným priblížila Zdenka Letenayová.

Slávnostné chvíle ozvláštnil krátky dokumentárny film o Eve Šuranovej z produkcie Stanislava Štefánika, ktorý zároveň dlhodobo tvorí Virtuálnu sieň slávy olympionikov zo Slovenska.

Na dobrú kamarátku si zaspomínali viacerí jej kolegovia zo športovísk. „Eva bola veľmi silná osobnosť. Vedela sa postaviť aj proti trénerovi a presadiť si, čo chcela. Neúnavne išla za svojim cieľom. Vtedy jej kamarátky z bežného života boli na atletickom štadióne jej veľké súperky. Našťastie, ja som jej v jej disciplíne nekonkurovala,“ povedala o svojej rovesníčke olympionička z Montrealu 1976 Jozefína Čerchlanová (Ozoráková), ktorá až dodnes drží slovenský rekord na 400 m.

Profesor Fischer zachránil olympijský bronz

Syn Evy Šuranovej Peter
Syn Evy Šuranovej Peter počas spomienkového stretnutia v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slová chvály na bronzovú olympijskú medailistku predniesol aj niekdajší kladivársky rekordér a bývalý organizátor populárneho mítingu P-T-S Martin Šebesta. Spomenul aj situáciu z obdobia krátko pred olympijskými hrami 1972.

Šuranová dva mesiace pre Mníchovom nedokázala naplno vystrieť nohu a rozbaliť skok. Zo zúfalstva sa skúšala odrážať z druhej. Práve Martin Šebesta sa nemohol pozerať už na jej trápenie. „Zobral som ju k svojmu švagrovi. Viliam Fischer bol vtedy mladý lekár, navrhol jej opichnúť chrbticu. Ak by však netrafil, hrozilo by ochrnutie. Našťastie injekciu trafil presne a na olympijských hrách bola fit,“ zaspomínal si Martin Šebesta.

Spomienku na legendárnu atlétku pridali aj publicistka Klára Grosmannová či bývalá atlétka a lyžiarka i pedagogička Anna Blahutová-Droppová. „Takých talentov, ako bola Eva Šuranová, sa nerodí veľa,“ pridal sa v spomienkach v mladosti popredný československý diaľkar, neskôr telovýchovný pedagóg a vedecký pracovník Ján Koštial.

Za rodinu sa poďakoval syn Peter Šuran. „Maminka vždy mladým športovcom hovorila, aby si vážili každý tréning, tvrdo a poctivo pracovali na sebe a potom sa nikdy nevzdávali. Zaslúžený úspech potom vždy príde,“ povedal neskôr Peter Šuran.

Podujatia a športovci
Šport
Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV