Šport a olympizmus
Lausanne
4 min. čítania

Exekutíva MOV navrhuje strategický plán MOV do roku 2025

Foto
TASR/AP

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) predloží na marcové 137. zasadnutie MOV nový strategický plán a názvom Olympijský program 2020+5. Pozostáva z definície 5 kľúčových trendov a z 15 odporúčaní.

Nový plán nadväzuje na Olympijskú agendu 2020 a bude usmerňovať prácu MOV a olympijského hnutia na nasledujúcich päť rokov. Názov Olympijský program 2020+5 bol vybraný tak, aby bolo zrejmé, že je nástupcom olympijskej Agendy 2020.

Praktická aplikácia Olympijskej agendy 2020 počas šiestich rokov od jej prijatia v decembri 2014 mala výrazný vplyv na dianie v olympijskom hnutí. Posilnila MOV a olympijské hnutie zavedením viacerých zmien. Tie majú zabezpečiť, aby rozvoj olympijských hier bol trvalo udržateľný, a posilnila sa úloha športu v spoločnosti pri rešpektovaní a ochrane olympijských hodnôt.

Pätnásť odporúčaní, ktoré tvoria olympijský Program 2020+5, bolo vypracovaných v rámci inkluzívneho procesu spolupráce. Sú založené na kľúčových trendoch, ktoré boli identifikované ako pravdepodobne rozhodujúce vo svete po koronakríze. Sú to tiež oblasti, v ktorých šport a hodnoty olympizmu môže zohrávať kľúčovú úlohu pri premene výziev na príležitosti.

Medzi kľúčové trendy patria:

- Potreba väčšej solidarity v rámci spoločností a medzi nimi;

- Rast digitalizácie, majúc na pamäti potrebu rozšíriť digitálnu spôsobilosť na v súčasnosti nedostatočne obsluhované služby;

- Naliehavosť dosiahnutia trvalo udržateľného rozvoja;

- Rastúci dopyt po dôveryhodnosti organizácií aj inštitúcií;

- Potreba vybudovať odolnosť vzhľadom na finančné a hospodárske dôsledky, ktoré budú dôsledkom pandémie COVID-19 a ovplyvnia stanovenie priorít medzi vládami a podnikmi.

Pätnásť odporúčaní MOV pre olympijské hnutie:

- Posilniť jedinečnosť a univerzálnosť olympijských hier.

- Podporovať udržateľné olympijské hry.

- Posilniť práva a povinnosti športovcov.

- Naďalej priťahovať najlepších športovcov.

- Ďalej posilňovať bezpečný šport a ochranu čistých športovcov.

- Zlepšiť a propagovať cestu k olympijským hrám.

- Koordinovať harmonizáciu športového kalendára.

- Rozvíjať digitálnu interakciu s ľuďmi.

- Podporovať rozvoj virtuálnych športov a ďalej spolupracovať s komunitami videohier.

- Posilniť úlohu športu ako dôležitého faktora umožňujúceho napĺňať ciele OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.

- Posilniť podporu utečencov a obyvateľstva postihnutého vysídľovaním.

- Osloviť mimoolympijskú komunitu.

- Naďalej byť príkladom pre korporácie.

- Posilniť olympijské hnutie prostredníctvom dobrej správy verejných vecí.

- Inovovať modely generovania príjmov.

Prezident MOV Thomas Bach v komentári k Olympijskému programu 2020+5 vysvetlil: "Keď sme v roku 2014 prijali olympijskú agendu 2020, urobili sme tak pod heslom ,zmeniť sa, alebo byť zmenený´. Platí to dodnes. Svet okolo nás sa naďalej vyvíja. Nič to nedokazuje lepšie ako prebiehajúca globálna pandémia COVID-19 a jej dôsledky pre spoločnosť. Ak vyvodíme správne závery, môžeme ich premeniť na príležitosti. Musíme pokračovať v Olympijskej agende 2020. Preto sme s exekutívou MOV vypracovali Olympijský program 2020+5.“

MOV v tomto období dokončil záverečnú správu o napĺňaní Olympijskej agendy 2020. V tejto správe sa podrobne opisuje plnenie každého z jej 40 odporúčaní, ich praktická realizácia a vplyv na MOV a olympijské hnutie. Exekutíva MOV došla k záveru, že sa už podarilo naplniť 88 percent odporúčaní Olympijskej agendy 2020. Vlani v decembri to bolo 85 percent. Zvýšenie percentuálnej úspešnosti plnenia odporúčaní, ku ktorému medzičasom došlo, dokazuje, že ide o neustály proces.

Záverečná správa o  Olympijskej agende 2020 bude predložená na schválenie na marcové zasadnutie MOV v Aténach, ktoré sa uskutoční virtuálne. Na rovnakom zasadnutí má byť schválený aj Olympijským program 2020+5.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV