Šport a olympizmus
Ženeva
6 min. čítania

Exekutíva MOV schválila športový program OH 2024 v Paríži už bez chôdze na 50 km, namiesto šprintov v rýchlostnej kanoistike pribudne extrémny slalom, vzpieranie príde o štyri disciplíny

TASR, sou
Extrémny slalom mužov aj žien má na OH 2024 nahradiť súťaže v K1 na 200 m na hladkej vode.
Foto
ICF

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v pondelok vyradila z programu OH 2024 v Paríži chôdzu na 50 km, v ktorej získal Slovák Matej Tóth zlato v Riu de Janeiro 2016. Zároveň zamietla žiadosti o rozšírenie disciplín na podujatí vo francúzskej metropole. Zredukovala tiež počet súťaží vo vzpieraní o štyri, čo je dôsledok veľkého množstva dopingových prípadov v tomto športe, aj problémov vo vedení jeho medzinárodnej federácie. Vzpieranie dostalo len 120 miesteniek, v Tokiu bude mať 196 a ešte v Riu 2016 ich mala 260. O miestenky prišiel aj box, celkový počet jeho súťaží sa však nezmení. V Paríži sa bude bojovať v siedmich mužských a šiestich ženských kategóriách. V Tokiu bude pomer osem ku piatim.

MOV pristúpil k zmene súťažného formátu v chôdzi. Kým v Tokiu sa uskutočnia preteky mužov a žien na 20 km a mužov na 50 km, kde bude Tóth obhajovať zlato z Ria, v Paríži sa už nebude súťažiť na najdlhšej trati. V programu OH táto súťaž vypadne po 92 rokoch. "S cieľom nezvýšiť celkovú veľkosť olympijských hier sa výkonný výbor rozhodol zachovať rovnaký počet atletických disciplín ako v Tokiu (48) a zároveň ponúkol Svetovej atletike možnosť nahradiť preteky mužov na 50 km novým podujatím miešaných pohlaví. Môže to byť chodecká i iná súťaž, pokiaľ sa jej formát hodí do existujúcich dejísk," uvádza sa v stanovisku MOV.

Výkonný výbor MOV v pondelok schválil program hier v Paríži, na ktorých budú športovci bojovať o cenné kovy v 329 súťažiach, čo je o desať menej ako o rok v Tokiu. Exekutíva neodobrila ani jeden zo 41 návrhov 20 a celkového počtu 27 medzinárodných federácií stálych letných olympijských športov na zvýšenie počtu disciplín na OH v Paríži. „Podmienkou bolo, aby sa nenavýšil počet športovcov a aby súťaže mohli prebiehať na existujúcich športoviskách,“ komentoval to prezident MOV Thomas Bach.

Zníži sa celkový počet účastníkov hier. Kým v Tokiu by sa ich malo predstaviť 11 092, o tri roky neskôr len 10 500. Prezident MOV Thomas Bach uviedol, že v Paríži sa prvýkrát v histórii dosiahne "rovnosť pohlaví", keďže presná polovica účastníkov budú ženy, v Tokiu to bude 49%. Zvýši sa aj počet miešaných súťaží z 18 na 22. Tri pribudnú v jachtingu a jedna v atletike.

Rovnako ako v japonskej metropole zostane v programe OH 2024 skejtbording, športové lezenie a surfovanie, no pribudne breakdance, ktorý bude mať premiéru pod piatimi kruhmi. V porovnaní s OH 2020 nebude v programe nielen bejzbal/softbal, ale ani karate, ktoré je pritom vo Francúzsku veľmi populárne. Je prekvapujúce, že organizačný výbor OH v Paríži zaradenie karate do programu nenavrhol.

Thomas Bach zdôraznil, že MOV chce v programe OH väčšie zastúpenie súťaží atraktívnych medzi mládežou. V kanoistike exekutíva MOV rozhodla o tom, že v programe OH 2024 už nebudú šprinty na 200 v K1 mužov a žien. Namiesto nich sa pod piatimi kruhmi objaví tzv. extrémny slalom, nazývaný aj slalom kros. Český majster sveta vo vodnom slalome Jiří Prskavec sa k tomuto rozhodnutiu postavil negatívne. ČTK uviedla jeho vyjadrenie, že slalom kros sa za posledné štyri roky nikam nevyvinul. „Ak nebudú kvóty navyše a budú ho jazdiť slalomári, tak špecialisti, ktorí by boli lepší, zostanú doma. Takže to bude extra disciplína pre nás slalomárov, ktorá u natoľko obľúbená nie je.V streľbe dôjde v Paríži k zámene mix skeetu za mix trap.

Pokiaľ ide o športové lezenie, exekutíva MOV súhlasila s návrhom na zmenu súčasného olympijského formátu combined (kombinácia troch disciplín v rámci jednej medailovej súťaže) do dvoch disciplín. Namiesto tokijskej jednej disciplíny pre mužov i ženy sa v Paríži majú rozdeliť po dve sady medailí (jedna za kombinácia obtiažnosti s boulderingom, druhá ha lezenie na rýchlosť) a celkový počet pretekárov by sa mal zvýšiť zo 40 na 68. Z radov športových lezcov na adresu súčasného formátu olympijskej súťaže zaznievala kritika, že ide o nelogické spojenie troch výrazne odlišných disciplín, pričom lezenie na rýchlosť je vyslovene špecifické. Dúfajú, že na OH 2028 v Los Angeles by sa už vo všetkých troch tradičných disciplínach športového lezenia mohlo súťažiť samostatne.

Neprešiel však návrh Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) na zaradenie parkúru, pretože bola proti tomu samostatná federácia, ktorá zastrešuje toto odvetvie a obvinili FIG z pokusu o krádež „jej“ športu. Neschválili ani návrh Medzinárodnej atletickej federácie na zaradenie krosu (cezpoľného behu), ktorý by sa v prípade schválenia na OH vrátil presne po sto rokoch.

Už niekoľko dní pred rokovaním exekutívy MOV organizátori OH v Paríži zverejnili plán, v ktorom počítajú so znížením celkových nákladov na hry o 400 miliónov dolárov. Podľa plánu by sa súťaže z 24 z 32 športov konali do vzdialenosti 10 km od Olympijskej dediny a všetky športoviská pre 24 športov by mali byť dostupné verejnou dopravou. Plán má parížska rada riaditeľov OH 2024 schváliť 17. decembra. V rovnaký deň by mali odsúhlasiť sedem miest, v ktorých sa budú hrať zápasy olympijských futbalových turnajov.

Predseda koordinačnej komisie MOV pre OH 2024 Pierre-Olivier Beckers-Vieujant parížske plány komentoval slovami, že sú v plne v zhode odporúčaniami olympijskej Agendy 2020 a tzv. Novej normy. Vyzdvihol kreativitu a flexibilitu organizátorov a dôraz, aký kladú na zmysluplné olympijské dedičstvo v Paríži pre ďalšiu generáciu.

Prezident Organizačného výboru Paríž 2024 Patrice Estanguet uviedol, že pol roka pracovali na dosiahnutí toho, čo zamýšľali a napriek prebiehajúcej pandémii ochorenia COVID-19 prípravy hier idú podľa plánu.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV