Šport a olympizmus
2 min. čítania

Dvaja mladí Slováci sú medzi ambasádormi pre EYOF

Foto
EOV

Michal Čmelík a Mia Tarcalová sa stali za Slovensko účastníkmi Európskeho programu mladých olympijských ambasádorov (EYOA). Program jej súčasťou zimného i letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) a organizuje ho komisia pre kultúru a vzdelávanie Európskych olympijských výborov. V roku 2022 bol medzi ambasádormi vo fínskom Vuokatti a v Banskej Bystrici Kamil Pavlinský.

Michal Čmelík bude jedným z ambasádorov počas zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže 2023, ktorý od 21. do 28. januára bude hostiť severotaliansky región Friuli Venezia Giulia. O šesť mesiacov neskôr sa letný EYOF uskutoční od 23. do 29. júla v slovinskom Maribore. Jednou z ambasádoriek tam bude bedmintonistka Mia Tarcalová.

Zoznam ambasádorov pre rok 2023

Do projektu EYOF sú zapojení mladí ľudia vo veku od 18 do 30 rokov. Nie všetci musia pochádzať z prostredia elitného športu, spája ich však vášeň, energia, motivácia a túžba inšpirovať mladých športovcov k nasledovaniu olympijských hodnôt na ihrisku aj mimo neho. Úlohou každého ambasádora je učiť mladých športovcov o hodnotách priateľstva, rešpektu a dokonalosti, aby si športovci uvedomili väčší význam a úlohu olympijského hnutia.

V rámci nastavenia aktivít pre mladých športovcov absolvujú ambasádori rozsiahlu prípravu, ktorá pozostáva z webových seminárov a práce v malých skupinách. Dozvedia sa informácie o olympijských hodnotách a olympizme. Diskutovať budú so zástupcami organizačných výborov a Európskych olympijských výborov. Program EYOA tiež pomáha rozvíjať zručnosti ambasádorov a absolventov, z ktorých mnohí chcú v budúcnosti pokračovať v kariére vedúcich pracovníkov v športovom odvetví.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV