Športové aktuality
3 min. čítania

Slzy v očiach ukrajinského vojaka pri sledovaní EYOF v Banskej Bystrici

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Oľga Mašanenková po víťazstve v Banskej Bystrici.
Foto
Ukrajinský olympijský výbor

Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici priniesol veľa zaujímavých príbehov. Kým ukrajinská prekážkarka Oľga Mašanenková bojovala pod Urpínom, jej otec a tréner chránil svoju krajinu. Víťazné preteky dcéry na 400 m prek. si pozrel až zo záznamu počas chvíľ voľna.

Bola to veľká chvíľa Oľgy Mašanenkovej, keď v osobnom rekorde 59,49 s finišovala vo finále 400 m prek. na 1. mieste. Keď sa to jej otec dozvedel, mal slzy v očiach. Celé preteky si pozrel po službe na ukrajinskej vojenskej základni na hraniciach s Bieloruskom. „Videl ich s ostatnými vojakmi. Mal slzy v očiach,“ hovorila Mašanenková.

Oleg Mašanenko svoju dcéru od malička trénuje a chce z nej urobiť skvelú atlétku. Po februárovom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu musel narukovať do armády a chráni svoju krajinu. Na diaľku sa však snaží byť pre Oľgu oporou a naďalej plní aj úlohu trénera.

„Keďže môj otec chráni Ukrajinu, na EYOF som sa pripravovala v Bulharsku pod vedením mladej trénerky Tetiany Ostrovecovej, ktorej obaja s otcom dôverujeme. V kempe dostávala od môjho otca úlohy a kontrolovala ma, či robím cvičenia správne,“ vysvetľovala mladá atlétka na stránke Ukrajinského olympijského výboru.

Komplikovaná, ale tvrdá príprava sa jej vyplatila. Pred pretekmi na Slovensku bol jej osobný rekord 1:03,76 min, na Štiavničkach ho vylepšila o vyše 4 sekundy. Pritom pred finále si vôbec neverila. Pomohol jej telefonát s otcom.

„Pred samotnou súťažou som sa necítila veľmi dobre. Aj ma prekvapilo, že som bežala pod minútu. Na túto úroveň som sa mala dostať až za rok či dva. Môj otec mi deň pred finále povedal, že som pripravená. Ja som nemala žiadne očakávania a výsledok ma doslova šokoval,“ popisovala Mašanenková..

Počas finálového behu myslela na Ukrajinu, Ukrajincov a vojakov, ktorí bránia krajinu pred ruskou agresiou. V duchu sa atlétka poďakovala každému z nich za to, že jej dali príležitosť pripraviť sa na banskobystrický štart.

Mašanenková teraz sníva o medaile z olympijských hier. „Ak mám byť úprimná, som veľmi hrdá na to, že som mohla reprezentovať Ukrajinu. V ťažkých časoch ma podporil Ukrajinský olympijský výbor, za čo som mu veľmi vďačná. Počas EYOF som sa stretla so Sergejom Bubkom a bola to pre mňa veľká motivácia. On dosiahol v atletike neuveriteľné úspechy a to je pre mňa príklad, ktorý chcem nasledovať. Mám ešte niekoľko rokov, kým začnem športovať medzi dospelými. Veľmi dúfam, že sa budem zlepšovať. Budem šťastná, ak sa predstavím na olympijských hrách,“ štebotala pätnásťročná Ukrajinka.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV