Športové aktuality
4 min. čítania

Peter Hamaj: Celkový úspech EYOF 2022 Banská Bystrica tkvel v ľuďoch

Peter HAMAJ
Peter Hamaj (vpravo) dostal na záver EYOF aj špeciálne poďakovanie pre organizačný výbor od generálneho sekretára Európskych olympijských výborov Raffaela Pagnozziho.
Foto
ANDREJ DOBRÍK

Júlový XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici sa stal historicky najväčším multišportovým podujatím na slovenskom území. Oslovili sme ľudí, priamo zainteresovaných do jeho príprav, aby napísali, aký bol ten „ich“ EYOF. Dnes píše Peter Hamaj.

Text vyšiel v časopiseckom magazíne Slovenského olympijského a športového výboru OLYMPIC.sk jeseň/zima 2022.

Časopis vo formáte PDF na stiahnutie

PETER HAMAJ (výkonný riaditeľ organizačného výboru EYOF)

Od začiatku bola práca na projekte EYOF Banská Bystrica 2022 veľkou výzvou, ktorú som rád prijal. Vnímal som veľkosť tohto projektu a vedel som, že to bude niečo úplne iné ako všetky predošlé, na ktorých som pracoval.

V minulosti, keď som pracoval na Slovenskom olympijskom výbore, som bol ako zástupca vedúceho výpravy na zimnom EYOF v roku 2003 na Blede a na letnom v tom istom roku v Paríži. Mal som teda predstavu, o aký typ podujatia ide.

Moja práca pre organizačný výbor (OV) EYOF sa začala v roku 2019. Oslovili ma generálny sekretár SOŠV Jozef Liba a riaditeľ OV Peter Korčok a nastúpil som na pozíciu športového riaditeľa.

Neskôr, keď Peťo Korčok z pozície riaditeľa odstúpil, bola mi ponúknutá pozícia výkonného riaditeľa.

Priznám sa, že nejaký čas som váhal, či ponuku prijmem. Zo skúseností pri organizácii Svetovej zimnej univerziády v roku 2015 s centrom v španielskej Granade, na ktorej sa však usporiadaním súťaží v klasickom lyžovaní a v biatlone podieľalo aj Slovensko, som dobre vedel, čo to všetko odnáša. Napokon som súhlasil.

Veľmi si vážim, že som mal pri práci voľnú ruku. Netlačili ma do vecí, s ktorými som nesúhlasil. To platilo aj pri skladaní organizačného tímu. Ukázalo sa to ako kľúčová vec celej organizácie.

Tím sa nám podarilo vyskladať z najskúsenejších ľudí na Slovensku v tomto fachu. Nefungovalo v ňom iba vysoké pracovné nasadenie, ale aj vzájomná chémia a priateľstvo. Myslím si, že celkový úspech EYOF v Banskej Bystrici tkvie aj v ľuďoch, ktorí ho organizovali.

Za najväčšie výzvy som vnímal stav športovej infraštruktúry a skĺbenie súťaží v desiatich športoch tak, aby z EYOF bolo jedno ucelené podujatie. S oboma sme si poradili. Včas sa podarilo zrekonštruovať športoviská, obstarať technické a športové vybavenie na požadovanej úrovni a taktiež nastaviť systém fungovania stravovania, ubytovania aj dopravy.

Počas podujatia som nemal veľa času na to, aby som si vychutnal každý šport, ale som rád, že sa mi podarilo navštíviť všetkých 13 športovísk. Myslím si, že všetky boli pripravené na vysokej úrovni. Veľmi ma potešil záujem divákov.

Od začiatku sme sa snažili podujatie pripraviť tak, aby na ňom vládla príjemná atmosféra. Myslím si, že sa nám to podarilo. Aj keď sme mali pred EYOF niekoľko neprajníkov a odporcov, zrejme sme všetkých presvedčili, že podujatie malo význam.

Milo ma prekvapila aj Fanzóna. Program v nej bol nastavený tak, aby zaujal všetky vekové kategórie. Návštevnosť prekročila naše očakávania.

Zakomponovaním udržateľnej zložky do organizácie EYOF sme výrazným spôsobom znížili negatívny dopad na životné prostredie.

EYOF v Banskej Bystrici vnímam ako úspešné podujatie. Jeho prínosov je veľa. Od ekonomických až po vytvorenie pozitívnej energie a hrdosti u obyvateľov mesta a regiónu. Podľa mňa je podujatie takejto veľkosti asi maximom, čo môžeme na Slovensku organizovať, aby to nemalo negatívny ekonomický alebo environmentálny dopad.

Teším sa, že som mohol byť súčasťou tohto jedinečného a výnimočného projektu, ktorý sa asi na Slovensku tak skoro nezopakuje.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV