Športové aktuality
Banská Bystrica
5 min. čítania

EYOF: SOŠV si vo Fan zóne pripomenul 50 rokov od zisku bronzovej medaily diaľkarky Evy Šuranovej na OH 1972 v Mníchove

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Krátko po odovzdaní pamätnej plakety - zľava Anton Siekel, Peter Śuran a Peter Korčok.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Posledný augustový deň uplynie 50 rokov od zisku bronzovej olympijskej medaily v skoku do diaľky, o ktorý sa na OH 1972 postarala Eva Šuranová – je to dodnes jediná olympijská medaila, ktorú získala slovenská atlétka.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) využil príležitosť konania XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici na to, aby si pripomenul toto výročie a zároveň aj našu skvelú atlétku, ktorá navždy odišla na večnosť na Silvestra 2016 vo veku 70 rokov. Vo Fan zóne EYOF pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici synovi Evy Šuranovej Petrovi Šuranovi odovzdali pamätnú plaketu SOŠV prezident SOŠV Anton Siekel spoločne s viceprezidentom SOŠV a zároveň predsedom Slovenského atletického zväzu Petrom Korčokom.

Eva Šuranová na OH v Mníchove pri diaľkarskej súťaži, v ktorej skončila tretia.
Eva Šuranová na OH v Mníchove pri diaľkarskej súťaži, v ktorej skončila tretia.
Foto
Archív SOŠM

Slávnostnú chvíľu ozvláštnil krátky dokumentárny film o Eve Šuranovej z produkcie Stanislava Štefánika, ktorý zároveń dlhodobo tvorí Virtuálnu sieň slávy olympionikov zo Slovenska. Odovzdanie plakety sledovalo približne sto ľudí, medzi ktorými boli aj účastníci olympijského edukatívneho programu OCEP, olympioničky Danka Barteková, Barbora Mokošová, sestry Dana a Jana Velďákové (z ktorých Jana išla v stopách Evy Šuranovej a venovala sa skoku do diaľky – jej sestra zase trojskoku), či bývalí špičkoví športovci Richard Nemec (niekdajší volejbalista je dnes poslanec Národnej rady SR) a Dušan Tittel (niekdajší futbalista).

„Mal som možnosť poznať Evku Šuranovú osobne a veľmi dobre si pamätám, že to bol úžasný človek. Stráviť s ňou dlhý čas v debatách o športe bolo aj pre mňa veľmi obohacujúce. Teším sa z toho, že ste prišli, pretože je veľmi dôležité si pripomínať ľudské aj osobné príbehy takýchto osobností, aby sa na ne nezabudlo. Veď práve vzhľadom na to, v akej dobe žijeme, je dnes veľmi dôležité pozrieť sa dozadu a vysloviť veľké symbolické ,ďakujem´za to, čo takíto ľudia priniesli do našich životov. Je to inšpirácia, ako bojovať a nevzdávať sa, aj ako víťaziť,“ uviedol v príhovore Anton Siekel.

Peter Korčok nadviazal: „Veľmi si vážim, že Peťovi Šuranovej, synovi Evky Šuranovej, môžeme odovzdať pamätnú plaketu, pretože Evka Šuranová veľmi inšpirovala ďalšie generácie športovcov a bola veľkou ambasádorkou športu. V hľadisku vidím aj Danku a Janku Velďákové, ktoré sa snažili dosiahnuť podobný úspech, ako dosiahla ona. Danke sa to čiastočne podarilo tretími miestami na halových majstrovstvách Európy v trojskoku. Verím, že budeme mať aj ďalších nasledovníkov tohto krásneho príbehu Evy Šuranovej. Som rád, že som mal možnosť ju poznať a debatovať s ňou. Slovenský atletický zväz si od roku 2017 na našom najväčšom atletickom mítingu P – T – S pripomína jej úspechy, pretože súťaž skokaniek do diaľky je Memoriálom Evy Šuranovej. Berme si z takýchto športovcov inšpiráciu.“

Eva Šuranová s bronzovou olympijskou medailou.
Eva Šuranová s bronzovou olympijskou medailou.
Foto
Archív SOŠM

Peter Šuran, ktorý prevzal pamätnú plaketu za svoju nebohú mamu, bol pri ďakovacej reči očividne dojatý. Poďakoval sa za celú rodinu prezidentovi SOŠV A. Siekelovi, predsedovi SAZ P. Korčokovi, filantropovi a podpredsedovi SAZ Ladislavovi Asványimu, aj poslancom Národnej rady SR Richardovi NemcoviMichalovi Šípošovi. „Veľmi si túto poctu vážime. Maminka to určite sleduje z nebíčka a teší sa rovnako ako my. Rád by som odcitoval jej odkaz, ktorý často spomínala mladým športovcom: ,Vážte si každý tréning, tvrdo a poctivo pracujte na sebe a nikdy sa nevzdávajte. Potom príde zaslúžený úspech.“

Pripomeňme, že Eva Šuranová sa do finále mníchovskej olympijskej súťaže diaľkarok kvalifikovala výkonom 638 cm z ôsmeho miesta. Vo finále sa však výrazne zlepšila a dvakrát prekonala vlastný československý rekord. Už výkon 660 cm z druhého pokusu by jej napokon zaručil bronz, ale potom vo štvrtom doskočila ešte ďalej – na 667 cm. Zdolali ju len domáca hviezda Heide Rosendahlová z NSR (678 cm) a Bulharka Diana Jorgovová (677). Za Šuranovou skončili napríklad domáca Heidi Schüllerová, ktorá dostala česť zložiť prísahu športovcov na otváracom ceremoniáli OH 1972 (bola piata), aj obhajkyňa zlata z Mexico City 1968 Rumunka Viorica Viscopoleanuová (siedma).

Eva Šuranová získala medailu – striebornú – aj na majstrovstvách Európy 1974 v Ríme, kde len o 5 cm podľahla Maďarke Bruzsenyákovej. Bola mimoriadne všestranná atlétka, dovedna 25 československých rekordov utvorila v štyroch disciplínach, v ktorých nazbierala dovedna tucet titulov majsterky ČSSR.

Jediná slovenská olympijská medailistka v atletike sa narodila 24. apríla 1946 ako Eva Kucmanová v maďarskom Ózde, ale odmala vyrastala vo Veľkom Blahove pri Dunajskej Strede. Do československej atletickej a neskôr do svetovej diaľkarskej špičky sa prebojovala pod trénerským vedením Pavla Gleska dostala v Bratislave, kam prišla študovať v roku 1964.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV