Šport a olympizmus
Banská Bystrica
4 min. čítania

EYOF: Vo Fanzóne sa uskutočnila prezentácia Olympijského kultúrneho a vzdelávacieho programu (OCEP)

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel s darčekom, ktorý mu na prezentácii OCEP odovzdal generálny sekretár NOV Azerbajdžanu Azer Alijev.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Súčasťou sprievodných aktivít XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici je aj Olympijský kultúrny a vzdelávací program (OCEP). Spustenie tohto programu iniciovali pred tromi rokmi pri príležitosti XV. letného EYOF v Baku v Azerbajdžane organizátori podujatia. Preto bol pri prezentácii OCEP vo Fan zóne EYOF pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici jedným z hlavných rečníkov marketingový riaditeľ Azerbajdžanského olympijského výboru a jeden z iniciátorov OCEP Mehman Karimov.

Úvodné slovo mal jeden zo slovenských koordinátorov OCEP Julián Krull, ktorý zdôraznil, že tento program propaguje šport aj kultúru európskych krajín a navzájom ich prepája v duchu olympijských hodnôt – výnimočnosti, priateľstva a rešpektu. „Na Slovensku sa do OCEP zapojilo 46 základných a stredných škôl, s ktorým sme celý rok pracovali a vzdelávali sme ich na webinároch. Vyžrebovali sme im 28 európskych krajín, ktoré sa snažili bližšie spoznať a potom ich prezentovať. Zástupcovia väčšiny škôl prišli aj sem do Banskej Bystrice a v stánkoch vo Fan zóne predstavujú jednotlivé krajiny,“ uviedol.

Zhruba dvom stovkám divákov sa potom prihovorili aj dvaja slovenskí olympionici – olympijský víťaz v atletike Matej Tóth, ktorý je ambasádorom EYOF v Banskej Bystrici a lukostrelkyňa Alexandra Longová. Tá doplnila informácie o realizácii OCEP na Slovensku.

„Takto presne pred tromi rokmi sme sa v Baku stretli na záverečnom ceremoniáli OCEP. Je to veľmi dôležitý program, ktorý spája ľudí z rôznych krajín a zanecháva dedičstvo. Žiaľ, v posledných troch rokoch sme trpeli pandémiou ochorenia COVID-19, ale prekonali sme to a v Banskej Bystrici môžeme pokračovať v OCEP,“ uviedol v príhovore po troch slovenských rečníkoch Mehman Karimov. Jeho vystúpenie doplnil krátky film o OCEP a jeho zrode v Azerbajdžane.

Potom moderátor pozval na pódium prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antona Siekela, generálneho sekretára NOV Azerbajdžanu Azera Alijeva a členku exekutívy Európskych olympijských výborov (EOV) Liney Rut Halldórsdóttirovú z Islandu, ktorí si navzájom vymenili darčeky. Na slávnostnej prezentácii OCEP sa z vysokých predstaviteľov národných olympijských výborov zúčastnili aj prezident NOV Poľska Andrzej Kraśnicki a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, ako aj zástupcovia slovenského aj azerbajdžanského ministerstva školstva.

Príjemným spestrením boli prezentácie boli ukážky azerbajdžanských tancov, ktoré v tamojšom tradičnom oblečení predviedli študenti dvoch banskobystrických škôl. Návštevníci sa potom v stánkoch vo Fan zóne vo štvrtok mohli zoznámiť s tradíciou, pamätihodnosťami, kultúrou, jedlom či zvykmi ôsmich krajín (Poľsko, Malta, Česko, Írsko, Maďarsko, Španielsko, Srbsko a Azerbajdžan), o čo sa postarali žiaci a študenti zo slovenských škôl, zúčastnených na OCEP.

Riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková na margo OCEP na Slovensku pre www.olympic.sk uviedla, že zo 46 základných a stredných škôl, ktoré sa zapojili do OCEP pred letným EYOF 2022, priamo do Banskej Bystrice prišli zástupcovia 37. Zo zahraničia pricestovali účastníci OCEP z Azerbajdžanu, Maďarska a Poľska.

„Hlavné posolstvo tejto prezentácie OCEP by sa dalo pretlmočiť tak, že olympijská výchova má zmysel a zaslúži si viac pozornosti. Slovenský olympijský a športový výbor sa rád pridal k programu OCEP, ktorý spustili Azerbajdžanci pred letným EYOF 2019 v Baku a nadviazali sme naň. Na druhej strane musím povedať aj to, že na Slovensku má olympijská výchova a naša práca so školami pri šírení olympizmu dlhú tradíciu. Realizuje sa už viac než tri desaťročia,“ povedala Ivana Motolíková.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV