Šport a olympizmus
Bratislava
5 min. čítania

Cena Jána Popluhára pre Pavla Blažeka, držiteľmi Cien Klubu fair play SOŠV Peter Čögley, Dušan Noga a Erik Vlček

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Laureáti ocenení Klubu fair play SOŠV za rok 2022 na spoločnej fotografii aj s prezidentom SOŠV a s predsedníčkou KFP SOŠV.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Vo Výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka v Dome športu v Bratislave sa v stredu uskutočnilo odovzdávanie cien Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) za rok 2022.

Cena Jána Popluhára pre chodeckú legendu Pavla Blažeka

Pavla Blažekovi odovzdali Cenu Jána Popluhára prezident SOŠV Anton Siekel a predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová.
Pavla Blažekovi odovzdali Cenu Jána Popluhára prezident SOŠV Anton Siekel a predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Najvyššie slovenské ocenenie fair play - Cenu Jána Popluhára, ktorá je zároveň výročným ocenením SOŠV – získal za celoživotné vystupovanie v duchu fair play štvornásobný olympionik v atletike, majster Európy z roku 1990 a bývalý svetový rekordér v chôdzi na 20 km Pavol Blažek, ktorý je aktívny člen Olympijského klubu Banská Bystrica a ešte aj vo veku 64 rokov sa zúčastňuje na maratónskych behoch.

„Toto je pre mňa veľké ocenenie. Dokonca možno znamená viac ako môj titul majstra Európy. V chodeckých pretekoch som bol pripravený na konkrétny deň a na konkrétnu hodinu, ale toto ocenenie je za celoživotné pôsobenie,“ komentoval Pavol Blažek.

Ceny Klubu fair play SOŠV pre Petra Čögleya, Dušana Nogu a Erika Vlčeka

Cenu KFP SOŠV, ktorá predstavuje druhý stupeň ocenenia, udelili trom laureátom. Za futbalistu Petra Čögleya, donedávna hráča fortunaligistu MŠK Skalica, ktorý bol takisto ako pred rokom ocenený za príkladný čin, prevzala Cenu KFP SOŠV mama. „Pre Petra je životný štýl pomáhať ľuďom a byť ľudský,“ povedala s cenou v rukách.

Odchovanec trenčianskeho futbalu v skalických farbách v ligovom súboji na Tehelnom poli proti Slovanu Bratislava pohotovo vytiahol spoluhráčovi Filipovi Blažekovi zapadnutý jazyk a tým mu zachránil život. Blažek dokonca zápas dohral. „Na toto nie ste nikdy prichystaný. Bola to prirodzená reakcia. S chlapcami sme ho dali nabok, otvorili sme mu ústa a rýchlo som mu vytiahol jazyk von. Hneď na to sa zhlboka nadýchol a začal vnímať okolie. Priznávam, bol to jeden z najťažších momentov v mojej kariére,“ priznal po zápase v rozhovore pre denník Šport Peter Čögley.

Dušan Noga (vľavo) v spoločnosti čestného člena SOŠV Zdenka Kríža.
Dušan Noga (vľavo) v spoločnosti čestného člena SOŠV Zdenka Kríža.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Ďalší dvaja laureáti prišli osobne.

Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play dostal Cenu KFP SOŠV dlhoročný riaditeľ ZŠ s MŠ na Kalinčiakovej ulici a podpredseda Olympijského klubu Bratislava Dušan Noga.

Škola na Kalinčiakovej, ktorá je dlhé roky známou liahňou kvalitných hokejistov i futbalistov, bola v minulosti jedna z prvých u nás, na ktorých zriadili športové triedy. Tie už dnes síce neexistujú, ale Dušan Noga pri preberaní ocenenia podotkol, že žiaci majú viac hodín telesnej výchovy, ako je to na iných školách. A škola sa veľmi často zapája do rôznorodých olympijských aktivít.

Erikovi Vlčekovi Cenu KFP SOŠV odovzdali členka kolégia KFP SOŠV Tatiana Švecová a čestný prezident SOŠV František Chmelár.
Erikovi Vlčekovi Cenu KFP SOŠV odovzdali členka kolégia KFP SOŠV Tatiana Švecová a čestný prezident SOŠV František Chmelár.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play si Cenu KFP SOŠV prevzal náš rekordný šesťnásobný olympionik, štvornásobný olympijský medailista, 10-násobný majster sveta a 11-násobný majster Európy v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček. Ten sa na slávnosti zúčastnil len krátko po návrate z tréningového pobytu v americkom Newporte.

„Byť ocenený za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play jedno z ,naj´ ocenení, ktoré športovec môže získať. Medzi mojimi trofejami bude určite vystavené na poprednom mieste,“ povedal Erik Vlček po prevzaní Ceny KFP SOŠV. A napriek tomu, že o niekoľko dní oslávi už 41. narodeniny, priznal, že stále myslí na siedmy olympijský štart v Paríži 2024. „Budúci rok, keď sa bude bojovať o miestenky, bude rozhodujúci,“ konštatoval.

Jedenásť Diplomov Klubu fair play SOŠV

Zároveň bolo v troch kategóriách udelených aj jedenásť Diplomov KFP SOŠV. Ôsmi laureáti si ich prevzali, traja sa ospravedlnili.

Za príkladný čin v duchu fair play ocenenia získali športovec v nordic walkingu Jaroslav Veigl, Basketbalový klub Spišskí rytieri Spišská Nová Ves a na slávnosti neprítomní dvaja známi športovci – olympionik v behu na lyžiach Ján Koristek a hokejista HKM Liptovský Mikuláš Lukáš Paukovček, ktorý bol ocenený za čin počas vlaňajšieho pôsobenia v Banskej Bystrici.

Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play boli ocenení trénerka zjazdového lyžovania v LK Kežmarok Dana Ferulíková, pedagóg reedukačného centra v Mlynkoch Anton Horváth a telocvikár a zároveň vedúci atletického krúžku na ZŠ a MŠ Lúčky Ľubomír Hrivnák, ktorý sa však ospravedlnil.

Za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play si Diplom KFP SOŠV prevzali bývalá tenistka a dnes trénerka mládeže v Košiciach Monika Martinková, mládežnícka trénerka v bedmintone Júlia Poláčková, dlhoročný futbalový funkcionár aj tréner a podpredseda Olympijského klubu Prešov Ladislav Dvorščák a bývalý reprezentačný tréner bežcov na lyžiach, dnes tréner v Mestskom klubu lyžiarov Kremnice, okrem toho bývalý dlhoročný futbalista i mládežnícky tréner a dnes veteránsky pretekár v behu na lyžiach Jozef Brünn.

Ocenenie Šport je šanca pre projekt Gymnathlon

Na spoločnej fotografii so zástupcami projektu Gymnathlon (v strede) predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová a predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.
Na spoločnej fotografii so zástupcami projektu Gymnathlon (v strede) predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová a predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Súčasťou odovzdávania ocenení KFP SOŠV je aj vyhlásenie víťaza súťaže Šport je šanca. Za rok 2022 sa nám stal projekt Gymnathlon v centrách pre deti a rodinu. Realizátori projektu, ktorého hlavným cieľom v centrách pre deti a rodinu je znevýhodneným deťom viac sprístupniť šport a zároveň dať možnosť starším deťom začleniť sa do spoločnosti. Projekt bol ocenený poukážkou na tisíc eur, určených na nákup športového tovaru.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV