Športové aktuality
8 min. čítania

Utorok na zimnom EYOF 2023: Šortrekári, Garguláková, Adamov i Nováček s kvalitnými umiestneniami

Peter PAŠUTH, Stanislav KRŠKO

Zatiaľ najúspešnejšou časťou slovenskej výpravy na XVI. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia sú šortrekári. Potvrdili to aj v utorok. Vo veľmi dobrom svetle sa ukázali aj biatlonisti Alžbeta Garguláková a Michal Adamov i slalomár Adam Nováček.

Dvojdňové sneženie zmenilo program lyžiarskych súťaží v Tarvisiu. Na zjazdovke, na ktorej sa v roku 2002 stala Veronika Velez Zuzulová juniorskou majsterkou sveta, sa napokon začínalo slalomom, ktorý mal byť pôvodne až v závere programu EYOF.

Adam Nováček sedemnásty v slalome

Adam Nováček
Adam Nováček.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V technickej disciplíne sa z kvarteta slovenských zástupcov najviac darilo Adamovi Nováčekovi. Sedemnásťročný lyžiar štartoval s číslom 33 v prvom kole na poriadne rozbitej trati. S jej nástrahami sa vysporiadal. Na vedúceho Švajčiara Aurelia Wyrscha, ktorý štartoval s jednotkou, stratil vyše 3 sekundy a bol dvadsiaty. V druhom z výhodnejšieho postavenia nezaváhal, po svojej jazde išiel do vedenia a napokon sa posunul vo svojej najsilnejšej disciplíne na 17. pozíciu.

Obe jazdy dokončil ešte z kvarteta Slovákov Andrej Barnáš, ktorý obsadil konečnú 37. priečku. V oboch kolách išiel mimo prvej tridsiatky a v tom čase už trať poriadne nedržala a bola značne rozbitá. Martin Ferjanček nedokončil druhé, Philippe Beck prvé kolo.

Premiéra biatlonistov na EYOF 2023 - najlepšie sa darilo tým, čo čakali najdlhšie

Slovenskí biatlonisti majú na Európskom olympijskom festivale mládeže 2023 za sebou svoju premiéru. Najlepšie sa v šprinte (na 7,5 km u chlapcov a 6 km u dievčat) umiestnili naši reprezentanti z konca štartovej listiny. Michal Adamov (69) skončil na 13. mieste, Alžbeta Garguláková (56) bola 15.

Pred necelým rokom na EYOFE 2022 vo fínskom Vuokatii získal na 12,5 km trati bronzovú medailu biatlonista Jakub Borguľa. V utorok 24. januára nastúpilo v zasneženom Forni Avoltri osem Slovákov a Sloveniek, ktorí ho chceli napodobniť.

Biatlonový areál Carnia Arena International Biathlon Centre je situovaný pri dedinke Forni Avoltri. Tá je obklopená impozantnými štítmi Karnských Álp. Prostredie talianskeho regiónu si pochvaľujú aj samotní športovci a členovia realizačných tímov. „V minulosti som tu súťažila na viacerých podujatiach, podarilo sa mi dokonca trikrát zvíťaziť,“ spomína s úsmevom na tvári trénerka Natalia Očenašová.

Už pár dní pred samotným štartom si slovenský tím hovoril o dôležitosti presnej streľby. Práve tá rozhoduje o kvalitnom umiestnení. Aj jedna nepresná položka môže zamávať celkovým poradím. A to sa v utorňajších pretekoch aj potvrdilo.

Ako prvý sa na trať dostal Samuel Svrčina. Na prvej streleckej položke však minul dva terče, s rovnakým výsledkom dvoch chýb ho napodobnil aj reprezentačný kolega Maxim Mejtský.

V stojke to bolo o niečo lepšie, Svrčina aj Mejtský sa nemýlili ani raz. Mejtský predviedol dobrý bežecký výkon, na 4,1 km bol až 40. najrýchlejší, finišoval však na solídnom 24. mieste. Bežecky bol na tom horšie Samuel Svrčina, ten bol kvalifikovaný až na 43. priečke.

„Na strelnici nám na prvej streľbe trochu fúkalo. S mojim výkonom tam nie som celkom spokojný. Stojku som však zvládol celkom dobre. Môj beh však nebol najrýchlejší. Trať bola fajn, no nešiel som až tak rýchlo. Do ďalších pretekov bude mojim cieľom určite ešte zrýchliť beh,“ povedal Svrčina po pretekoch.

Ďalší Slovák na štartovej listine Martin Maťko vybehol na trať s číslom 44. Na prvej položke v ľahu však dvakrát minul. Po streľbe v stoji musel síce ísť len do jedného trestného okruhu, no v cieli nebol z konečného 27. miesta príliš nadšený

Slovenské želiezko v ohni sa na štart dostalo až na samotný záver. Ako predposledný vyštartoval Michal Adamov. Optimisticky vyzerala jeho prvá streľba, v ktorej minul len jediný terč. Aj to len skutočne tesne. Rovnako to vyzeralo aj na druhej streleckej položke s jednou veľmi tesnou chybou. Adamov si pripísal po solídnom behu najlepší výsledok Slovákov – 13. miesto. „Mohlo to byť lepšie, no zo Slovákov som predviedol najlepší výkon. To je aspoň nejaká útecha. Na mňa sú dve chyby v takýchto pretekoch dobrý výsledok. Poveternostné podmienky aj sneh boli dobré, mali sme aj dobre pripravené lyže. Trať však bola naozaj ťažká. Ťažké zjazdy, veľa zákrut a dalo nám to zabrať.“

Vo štvrtok čakajú biatlonistov vytrvalostné preteky. „Ak budem dobre strieľať, môže to byť zaujímavý výsledok, dlhšie trate mi sedia. Musím si oddýchnuť a dobre sa pripraviť,“ dodal najlepší z našich.

Potešila ho aj prítomnosť hŕstky slovenských fanúšikov, tvorených predovšetkým rodinnými príslušníkmi bežcov a biatlonistov, ktorí na EYOF bývajú vo Forni Avoltri. „Máme tu jeden z naj fanklubov, aj ich podpora mi určite pomohla,“ zhodli sa mladí biatlonisti.

Liliana Baculíková
Liliana Baculíková.
Foto
EYOF 2023

Hneď v úvode pretekov dievčat potešila slovenských priaznivcov čistou streľbou v ľahu Rebeka Tóthová. Napriek tomu však nebežala dostatočne rýchlo a postupne sa prepadávala nižšie v priebežnom poradí. Na druhej streľbe v stoji netrafila dva terče a nakoniec sa musela uspokojiť s 42. miestom.

„Prvá ležka bola čistá, to ma trochu prekvapilo. Na nástreloch to bolo, pravdupovediac, rôzne. Bežecky to mohlo byť oveľa lepšie, takže dúfam, že to ešte rozbalím na ďalších pretekoch. Pri druhej streľbe som bola veľmi zadýchaná a celé to bolo z mojej strany dosť rozhádzané,“ povedala v cieli Tóthová. „Trať bola náročná, na jednom esíčku som čakala, že spadnem. To sa nakoniec nestalo. Musím si oddýchnuť, zregenerovať a pripraviť sa na štvrtok,“ dodala Banskobystričanka.

Tamara Molentová aj Liliana Baculíková sa na strelnici trápili. Molentová síce v ležke netrafila iba raz, po streľbe v stoji však musela ísť až do troch trestných okruhov. Nakoniec to aj vďaka solídnemu behu stačilo na konečné 20. miesto. Baculíková bola na streľbe s rovnakými chybami ako jej kolegyňa, no bežecky ju nenapodobnila. Aj preto obsadila až 50. miesto.

Najlepšie sa spomedzi dievčat presadila Alžbeta Garguláková. Na strelnici sa v oboch prípadoch mýlila iba raz, čo znamenalo, že uzatvárala top 15. „Na to, že to boli moje prvé preteky v takejto konkurencii, som spokojná. Bežecky sa mi išlo dobre. Mala som dobre prichystané lyže. Ďakujem servismanom aj mojej trénerke, ktorá ma pripravila z psychickej aj fyzickej stránky,“ odkázala najlepšia zo Sloveniek.

„Určite chcem ešte vylepšiť streľbu. Ležala som príliš dlho a veľmi som chcela zastrieľať čisto,“ dodala smerom k ďalším pretekom.

Štafeta v šortreku šiesta

V rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe obsadila slovenská miešaná štafeta v zložení Lea Popovičová, Damián Marcin, Michaela Ižarová a Matúš Ďuriška v B-finále 2. miesto a celkovo jej patrila 6. pozícia. V individuálnych pretekoch na 1000 m postúpili do štvrťfinále z rozjázd iba obe dievčatá. O semifinále tuho bojovali, napokon sa doň nedostali. Ižarová skončila celkovo jedenásta, Popovičová sedemnásta. Marcin s Ďuriškom sa nedostali z rozjázd a skončili v tretej desiatke.

Z bežcov na lyžiach v pretekoch na 7,5 km voľne bol zo Slovákov najlepší Martin Stankoviansky. V skialpnizme sa z kvalifikácie do vyraďovacej fázy dostala Andrea Bruncková a v šprinte skončila celkovo na 21. pozícii. Nasadzovacie jazdy absolvovali skrikrosári Matúš Ďuriš a Hugo Rybár.

 

Výsledky – EYOF 2023 vo Friuli Venezia Giulia – utorok:

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

Chlapci – slalom: 1. Emile Baur (Fr.) 1:32,08, 2. Gustav Wissting (Švéd.) +0,14, 3. Moritz Zudrell (Rak.) +0,49, ... 17. Adam Nováček +3,63, 37. Andrej Barnáš +6,69, Martin Ferjanček nedokončil 2. kolo, Philippe Beck (všetci SR) nedokončil 1. kolo.

 

BIATLON

Chlapci – rýchlostné preteky na 7,5 km: 1. Pavel Trojer (Slovin.) 20:38,7 (1), 2. Jakub Potoniec (Poľ.) +21,3 (0), 3. Judicael Perrillat (Fr.) +33,4 (1), ... 13. Michal Adamov +1:19,7 (2), 24. Maxim Mejtský +2:20,4 (3), 27. Martin Maťko +2:26,1 (3), 43. Samuel Svrčina (všetci SR) +3:32,8 (3).

Dievčatá – rýchlostné preteky na 6 km: 1. Olexandra Merkušinová (Ukr.) 19:19,1 (1), 2. Lola Bugeaudová (Fr.) +44,2 (0), 3. Ilona Plecháčová (ČR) +47,3 (1), ... 15. Alžbeta Garguláková +2:16,8 (2), 31. Tamara Molentová +3:01,2 (4), 42. Rebeka Tóthová +3:38,3 (2), 50. Liliana Baculíková (všetky SR) +4:28,0 (4).

                                         

BEH NA LYŽIACH

Chlapci – 7,5 km voľne: 1. Gabriele Matli 18:08,5, 2. Federico Pozzi (obaja Tal.) +7,4, 3. Hugo Nilsson (Švéd.) +24,0, ... 39. Martin Stankoviansky +2:09,3, 52. Lucas Melich +3:28,6, 59. Richard Kostelník (všetci SR) +4:27,2.

 

SKIKROS

Chlapci – nasadzovacie jazdy: 1. Nico Offenwanger (Nem.) 42,37, ... 15. Matúš Ďuriš +5,19, 16. Hugo Rybár (obaja SR) +5,50.

 

RÝCHLOKORČUĽOVANIE NA KRÁTKEJ DRÁHE

Dievčatá – 1000 m: 1. Dóra Szigetiová (Maď.) 1:39,725, 2. Hanna Mazurová 1:39,954, 3. Kornelia Wozniaková (obe Poľ.) +1:40,051, ... 11. Michaela Ižarová 1:41,662, 17. Lea Popovičová (obe SR) 1:42,708.

Chlapci – 1000 m: 1. Dominik Major (Maď.) 1:30,849, 2. Linards Laizans (Lot.) 1:31,148, 3. Franck Tekam (Fr.) 1:31,266, ... 21. Damián Marcin 1:47,360, 24. Matúš Ďuriška (obaja SR) 1:35,226.

Miešané štafety: 1. Maďarsko 2:52,703, 2. Poľsko 2:55,326, 3. Holandsko 2:59,933, ... 6. Slovensko (Popovičová, Marcin, Ižarová, Ďuriška) 3:06,051.

 

SKIALPINIZMUS

Dievčatá – šprint: 1. Laia Sellesová-Sanchezová (Šp.) 3:09,25, 2. Malin Idergaardová (Nór.) +10,14, 3. Eva Matejovičová (ČR) +14,51, ... vo štvrťfinále: 21. Andrea Bruncková (SR).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV