Športové aktuality
4 min. čítania

Filip Polášek sa nestotožňuje s krokmi tenisového zväzu, chce vyhrať grandslamový turnaj a získať olympijskú medailu

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V minulosti bol zvyknutý oslavovať narodeniny na tenisových turnajoch, v utorok si Filip Polášek štrngol pri oslave 35. narodenín s priateľkou a dcérou doma. Člen elitnej svetovej desiatky vo štvorhre by chcel vyhrať v budúcnosti niektorý z grandslamových turnajov a domov doniesť aj medailu z olympijských hier. V Davisovom pohári už, aj vzhľadom na svoj názor na dianie v Slovenskom tenisovom zväze, nechce nastupovať, na olympijskom turnaji by však nechcel chýbať.

Olympijské hry v Tokiu boli jedným z hlavných cieľov Filipa Poláška pre rok 2020. Pandémia koronavírusu mu cestu do Japonska znemožnila. Semifinalista tohtoročného Australian Open i vlaňajšieho Wimbledonu však verí, že o rok zažije premiérovo olympijskú atmosféru. V doterajšej kariére sa pod piatimi kruhmi ešte nepredstavil. „Mal som blízko k účasti na hrách v Londýne, ale vtedy sa zranil Michal Mertiňák a ani ja som nemal práve najlepšiu sezónu. Chcel by som si zahrať na olympijskom turnaji, je pre mňa na rovnakej úrovni ako grandslamy. Ak už na nej budem, nechcem sa len zúčastniť a povedať si, aká bola pekná. Keď niekam idem, chcem tam niečo dosiahnuť. Robím všetko pre to, aby som bol svetová jednotka, chcel by som vyhrať grandslam a získať olympijskú medailu. Keď sa to však nepodarí, určite sa nehodím o zem,“ rozhovoril sa Filip Polášek, ktorému sa pozdáva aj termín posunutých budúcoročných hier (23. júla – 8. augusta 2021). Podujatie bude pár týždňov po skončení Wimbledonu a krátko pred začiatkom US Open. Tenisti si vedia preto veľmi dobre naplánovať svoju prípravu i plán a môžu hrať vo vrcholovej forme na všetkých veľkých turnajoch.

Svetová osmička vo štvorhre momentálne ešte netuší, s kým by mohla o rok v Tokiu nastúpiť. Vďaka rebríčkovému postaveniu by mu účasť v párových súťažiach nemala uniknúť. Najpravdepodobnejšou možnosťou je mužská štvorhra po boku Igora Zelenaya a miešaná s Viktóriou Kužmovou, ak sa slovenská ženská jednotka pod päť kruhov kvalifikuje. „S Igorom by sme sa mohli kvalifikovať aj vďaka rebríčkom a ak zostanem vo svetovej desiatke, nemuseli by sme žiadať o voľnú kartu. V Davisovom pohári sme odohrali niekoľko skvelých stretnutí a aj naposledy proti Čechom sme sa ukázali v dobrom svetle. Zatiaľ sme sa o Tokiu nebavili, keďže olympijské hry sú posunuté. Verím, že miestenku si vybojuje aj Viki Kužmová. Úvod sezóny jej síce nevyšiel, ale teraz na slovenských turnajoch ukazuje dobrú formu.“

Začiatkom marca oznámil Filip Polášek, že štvorhra proti Čechom bola jeho posledným zápasom v daviscupovom tíme Slovenska. V národnom drese však nechce skončiť úplne, o čom svedčí aj jeho snaha dostať sa na olympijský turnaj. O prípadnom návrate do daviscupového tímu ho v predošlých mesiacoch po jeho rozhodnutí nikto nepresviedčal. „Nestotožňujem sa s krokmi Slovenského tenisového zväzu, preto som sa vzdal reprezentácie v Davisovom pohári. Tenisový zväz však neorganizuje olympiádu a ani tam neposiela športovcov. Olympijské hry sú jedinečná akcia, neporovnateľná s Davisovým pohárom,“ tvrdí slovenský Tenista roka 2019.

Polášek patrí medzi hlasných kritikov pomerov v slovenskom tenise. Jeho názor sa už dlhodobo nemení, jeho vyjadrenia sú konštantné a dlhodobo známe. Nezdieľa nadšenie predstaviteľov zväzu o kvalite súčasného slovenského tenisu. S výsledkami na rozdiel od STZ nie je spokojný: „Nezdieľam nadšenie všetkých ľudí. Budem im držať palce, aby sa ich nadšenie prenieslo aj do výsledkov. Neteší ma, kde je dnes slovenský tenis. Radšej by som bol, keby sme mali jeden spoločný názor, že je to všetko super. Ten však nemáme.“

Ambíciou deblového špecialistu je dnes i v budúcnosti pomáhať slovenskému tenisu na ceste rozvoja. „Pokiaľ bude vôľa a chuť, rád pomôžem, či to bude vo forme trénovania alebo aj práce na tenisovom zväze. Za súčasného vedenia však nie,“ tvrdí Filip Polášek.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV