Šport a olympizmus
5 min. čítania

Finále Olympijského odznaku všestrannosti – skvelá atmosféra, zážitky a disciplíny

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Aj takto to vyzeralo na finále Olympijského odznaku všestrannosti.
Foto
SOŠV/CSV Production

Na finále Olympijského odznaku všestrannosti prišli tie najlepšie družstvá z jednotlivých krajov a najlepší jednotlivci z celého Slovenska. Dvojdňový program bol zameraný na testovanie všetkých kondičných pohybových schopnosti - rýchlosti, sily aj vytrvalosti. Finalisti, učitelia aj podporovatelia z radov športovcov sa zhodli – podujatie sa vydarilo a atmosféra bola fantastická.

V pondelok 27. septembra čakali v Šamoríne na 7 súťažných družstiev a 28 jednotlivcov disciplíny ľah-sed, výdrž v zhybe, skok do diaľky z miesta, hod medicinbalom a na záver cezpoľný beh. V utorok sa mladí športovci prezliekli do plaviek a súťažili v bazéne. Záverečná bodka za dvojdňovým programom bola prekážková dráha OCELOT v Bratislave.

Víťazmi finále Olympijského odznaku všestrannosti sa stali žiaci zo Základnej školy kapitána Jána Nálepku v Stupave. Medzi jednotlivcami triumfovali Patrik Kilián zo Spojenej školy Ostredková 10 v Bratislave a Katarína Kureková z Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine. Do projektu Olympijského odznaku všestrannosti sa zapojilo v školskom roku 2020/21 celkovo 3700 žiakov vo veku 11 a 12 rokov zo 152 škôl. Najlepší sa stretli počas dvoch dní vo finále v Šamoríne a Bratislave.

Zalku museli na školské súťaže dotlačiť

Medailistov po plaveckej časti dekorovali členovia „káštvorky“ Adam Botek a Csaba Zalka. Obaja priznali, že práve telesná výchova bola ich obľúbeným školským predmetom.

„Na základnej škole som ešte nebol až taký aktívny. Hrali sme najmä loptové hry, no až postupne som sa dostal k môjmu športu,“ hovorí Zalka, ktorý si na nedávnych MS v Kodani vybojoval v K4 striebornú medailu. „Zo školy som sa dostal na súťaž v basketbale, futbale či na rôzne atletické súťaže. Nebolo to z mojej strany úplne dobrovoľne, ale zobrali ma vždy,“ spomína na školské súťaže so smiechom rýchlostný kanoista.

Csaba Zalka a Adam Botek prišli finalistov podporiť počas plaveckých disciplín.
Csaba Zalka a Adam Botek prišli finalistov podporiť počas plaveckých disciplín.
Foto
SOŠV/CSV Production

Botek súťažiacim v dobrom závidel

„Mňa zvykli vyberať na beh. Bol som párkrát reprezentovať školu. Vždy som tam chodil rád, lebo som mohol spoznať veľa ľudí aj z iných škôl. Som smutný, že som takúto akciu, kde sa stretli tí najlepší, nemohol zažiť na základnej škole ja. No som však rád, že sa SOŠV spolu s ostatnými organizátormi podujali na takúto vec,“ dopĺňa svojho reprezentačného kolegu Botek.

„Je veľmi dobré, že sa deti zídu, zasúťažia si a spoznajú sa. Je dôležité budovať si aj kamarátstva a kontakty,“ dodal o finále OLOV 2020/21 Zalka.

Fandili aj Myšák s Balážom a Kuzminová s Bartekovou

V bratislavskej hale Mladosť sa na vyvrcholení súťaží objavili aj ich ďalší športoví kolegovia Denis Myšák a Samuel Baláž. Rýchlostní kanoisti dokonca deťom názorne predviedli ako majú prekážkovú dráhu OCELOT správne absolvovať.

Okrem nich prišli na záverečnú časť povzbudiť mladých športovcov aj biatlonistka Anastasia Kuzminová a strelkyňa Danka Barteková. Obe atmosféra veľmi nadchla a pri fandení si poriadne vykričali hlasivky. Ochotne zapózovali so súťažiacimi na fotografiách a rozdali aj množstvo podpisov.

O fotografie s olympionikmi bol veľký záujem.
O fotografie s olympionikmi bol veľký záujem.
Foto
SOŠV/CSV Production

Víťazi zo Stupavy trénujú pravidelne

Prekážková dráha OCELOT, ktorá rozhodla o konečnom poradí a o držiteľoch Pohára ministra školstva, nebola vôbec jednoduchá. Finalistov čakali rôzne prekážky, pri ktorých museli rúčkovať, šplhať na sieť aj lano, podliezať či skákať na švihadle a prenášať závažia.

Rovnako ako predošlé disciplíny, aj bratislavskú časť programu ovládli žiaci zo stupavskej Základnej školy kapitána Jána Nálepku. „Trénujeme pravidelne, keďže sme hádzanárska trieda. Máme tréningy aj počas školy,“ povedala na margo absolútnej dominancie svojich zverencov ich učiteľka Veronika Rumpelová.  „Bolo to perfektne zorganizované, od začiatku až do konca. Deti mali naozaj úžasné zážitky,“ odkázala bezprostredne po oceňovaní tých najlepších.

Podľa nej má Olympijský odznak všestrannosti pred sebou sľubnú budúcnosť. „Je to perfektný projekte. Keď sa o ňom bude dozvedať viac a viac ľudí, môže to pritiahnuť deti späť k športovaniu,“ dodala Rumpelová.

Žiaci zo Stupavy ovládli finále OLOV.
Žiaci zo Stupavy ovládli finále OLOV.
Foto
SOŠV/CSV Production

Žiakom z Nitry sa páčila prajná atmosféra

Skvelý výkon predviedli aj žiaci zo ZŠ Benkova v Nitre a získali celkové tretie miesto. „Bolo to úplne super, keďže sa mi darilo. Dráha OCELOT bola najlepšia zo všetkého,“ povedal jeden zo súťažiacich Max. Súhlasil aj jeho kolega Samuel. Na dráhe mu nerobil problém ani rúčkovanie, ktoré vyzeralo zo všetkých disciplín najťažšie.

Viacerí súťažiaci hovorili o veľmi prajnej atmosfére aj medzi súperiacimi školami. „Veľmi sa mi páčilo, že sa tu deti navzájom podporovali. Vykričali sme si hlasivky a stálo to za to,“ odkázal Tomáš z nitrianskej školy.

V Starej Ľubovni sa miešalo sklamanie aj nadšenie

Ako to už na športových súťažiach býva zvykom, vyhrať nemôže každý. Napriek tomu sa ani porazené družstvá neutápali v slzách a užívali si pocit, že sú medzi najlepšími z celej krajiny. „Je tu aj nadšenie, že sme boli štvrtí z celého Slovenska, no zároveň aj sklamanie z toho, že nám k tretiemu miesto chýbalo iba pár sekúnd,“ hovorí Miriam z gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni.

„Všetky disciplíny boli dobré, myslím, že sme do toho dali všetko. Finálová dráha OCELOT bola veľmi dobrá. Najmenší problém mi robilo rúčkovanie,“ dodala jej spolužiačka Natália. „Užila som si to. Je to moja prvá veľká súťaž. Najlepšie mi šiel asi skok do diaľky a hod medicinbalom,“ vrátila sa Karin aj k disciplínam, ktoré súťažiaci absolvovali v Šamoríne.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV