Športové aktuality
4 min. čítania

Fínska stena zostala nepokorená, statočný výkon ju neprerazil

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Po prehre s Fínskom zavládol v slovenskom tíme veľký smútok
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenskí hokejisti neprekonali fínsku stenu a na olympijskom turnaji v Pekingu budú hrať o konečné 3. miesto. Šanca na prvú hokejovú olympijskú medailu však stále existuje. Slováci sa nemajú za čo hanbiť, odohrali výborné semifinále, aj keď prehrali 0:2.

Po stretnutí je potrebné oceniť statočný boj Slovákov. Neboli horším tímom, vo všetkých herných činnostiach nemali rezervy, za ktorými zaostávali za víťazom zápasu. Od prvej do poslednej minúty to bol veľký boj a všetko bolo otvorené. Slovenskí hokejisti ubránili aj nebezpečné fínske presilovky, ktoré sú na turnaji jedny z najlepších. Obetavosťou a skvelým korčuľovaním aj minútovú o dvoch hráčov.

„Tento výsledok nás veľmi bolí. Dali sme do zápasu všetko, ale dnes podľa mňa rozhodli skúsenosti Fínov a ich obranný domček, ktorý predvádzali. Nedovolili nám vojsť do pásma a boli o tú jednu gólovú dorážku lepší. Nič sa nedá robiť, musíme sa pripraviť na ďalší zápas,“ smútil Libor Hudáček.

Martin Marinčin sňal klobúk pred mužstvom

Slovenskí hráči bojovali, na ľade si odreli každé jedno striedanie. Hrali aj takticky na výške, snažili sa nájsť recept na pripravený obranný val. Fíni hrali rozumný hokej. Bol to z ich strany dokonalý takticky vedený súboj. Nebola to síce pre oko fanúšikov veľmi lahodiaci systém, ale bol účinný a efektívny. Výborne bránili priestor medzi obrannou modrou a stredovou červenou čiarou. Poctivo čakali na slovenské útočné výpady.

Ak už sa zverenci Craiga Ramsayho preštrikovali cez fínsku obrannú pavučinu na modrej čiare, v obrannom pásme ich súperi vytláčali často k mantinelom a nepúšťali k priamym strelám. Po semifinále naďalej platí, že Fínsko inkasovalo gól v hre piatich proti piatim len v prvom dueli so Slovenskom. Potom už jeho obranu prekonali súperi len v presilovkách.

„Veľmi nás mrzí, že sme prehrali. Tlačili sme Fínov, mali sme dostatok šancí. Odohrali sme podľa mňa výborný zápas. Klobúk dole pred celým mužstvom. Hrať proti stene bolo neskutočne náročné. Verili sme si, bojovali, ale nepodarilo sa nám streliť gól a to bolo dôležité,“ povedal obranca Martin Marinčin, ktorý v deň semifinále oslavoval 30. narodeniny.

Taktickú bitku rozhodla jedna dorážka

Oba tímy hrali veľmi disciplinovane a v taktickej bitke nechcel nikto spraviť zbytočnú chybu. Dôležitý moment nastal v 16. min, keď Suomi vytvorili tlak na slovenskú bránku a Sakari Manninen otvoril skóre a zároveň odštartoval slovenskú stíhaciu jazdu za gólom.

„Fínskemu útočníkovi sa puk dobre odrazil. Škoda, že sa tak isto neodrazil pri niektorých strelách aj nám. Išli sme pred bránku, mali sme šance, ale gólová odmena neprišla,“ hovoril skleslým hlasom Miloš Kelemen.

Záverečná power-play už vyrovnanie nepriniesla, naopak prišiel ďalší fínsky gól.

„Všetci sme boli nastavení, že výsledok otočíme. Chýbalo nám šťastie, aby sme vyrovnali a vrátili sa do zápasu,“ nadviazal Martin Marinčin.

Šanca, ktorá sa naskytne raz za život

Smutná slovenská striedačka
Smutná slovenská striedačka po semifinále olympijského turnaja s Fínskom.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Fíni odoberali slovenským hráčom puk veľmi čisto. Hokejky pravidelne kládli do slovenských striel a mnohé nádejné príležitosti zblokovali. Počas 60 minút nemali ani jedného vylúčeného hráča. Slovensko si nezahralo presilovku ani v predošlom zápase proti USA a zatiaľ na turnaji nedali z početnej výhody ešte ani jeden gól.

„Bola to šanca, ktorá sa naskytne len raz za život. Musíme sa rýchlo vzchopiť, aby sme boli pripravení na zápas o 3. miesto. Nemáme sa za čo hanbiť, odohrali sme dobrý zápas. Fíni nás čakali v strednom pásme, kde prakticky stáli. Mali sme pripravený systém, ako prechádzať cez stredné pásmo, ale bolo to veľmi náročné. V tretej tretine sme sa nedostali k výraznejšiemu tlaku,“ popisoval Miloš Kelemen.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV