Športové aktuality
4 min. čítania

Florbalista Adam Pančák: Ak chceme mať zlatú generáciu, musíme podporovať mladých športovcov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalista grantového programu Ukáž sa! Adam Pančák maká naplno. Okrem tréningov s tímom sa 14-ročný florbalista pripravuje aj individuálne. A popri svojom športe sa snaží využívať sociálne siete na propagáciu zdravého životného štýlu a cvičenia.

Pozrite si Adamov Instagram

V roku 2018 narazil Adam čírou náhodou na šport menom florbal. Tento šport ho od začiatku chytil a snaží sa v ňom dennodenne zlepšovať. Tréningy máme primárne halové, pri ktorých sa venujeme hre a kombináciám. Na vonkajších tréningoch sa venujeme skôr kondičným veciam. No ja sa snažím rozvíjať aj ako jednotlivec. Každý deň drilujem techniku,“ hovorí Adam, ktorý si dokonca kúpil domov aj bránku, aby mohol na sebe makať aj individuálne.

Projekt UKÁŽ SA! je jeden z najlepších projektov pre mladých ľudí, obzvlášť športovcov, ktorí majú obrovský potenciál, ale financie sú presne ten bod, ktorý im bráni v tom, aby neustále napredovali. Jednoznačne si teda myslím, že ak tu chceme mať „zlatú" generáciu, je potrebné podporovať mladých športovcov.

– Adam Pančák o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Za svoj vzor považuje českého florbalistu Filipa Langera. „Je to chalan, ktorý má len 18 rokov, no dosiahol úspechy, ktoré mu môžu mnohí jeho konkurenti len závidieť. Obdivujem jeho progres, ktorý robí zo dňa na deň. Je vidno, že nechce zostať stáť na mieste, ale chce sa zlepšovať,“ vysvetľuje finalista Ukáž sa.

Snaží sa motivovať mladých k športovaniu

Adam sa napriek mladému veku venuje aj popularizácii zdravého životného štýlu a cvičenia. „Od januára 2020 sa snažím motivovať mladých ľudí na Instagrame, ale aj na YouTube. Bohužiaľ, aj ja veľmi často vnímam, že sme naozaj lenivá generácia. Vďaka tomu, že sa pohybujem v okruhu ľudí, ktorí športujú, stále mi to dodáva nádej, že na tom ešte nie sme úplne najhoršie a vieme to zvrátiť,“ hovorí mladý športovec.

Úlohou súťažiacich v jubilejnom 5. ročníku grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! bolo dva týždne počas letných prázdnin zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci fanúšikovia videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Je to naozaj neuveriteľné, ako to vie človeka nakopnúť v tom, aby neprestával. Za to, že ma SOŠV vybral medzi finalistov Ukáž sa! som neskutočne vďačný,“ odkazuje.

Sociálne siete má Adam zvládnuté na výbornú

Práca so sociálnymi sieťami nerobila Adamovi žiadny problém. „Počas mojich dvoch týždňov na sociálnych sieťach mi prišli desiatky správ, že presne táto moja prezentácia ich priviedla k tomu, aby so sebou niečo robili. A či sa dá pomocou sociálnych sietí šíriť aktívny životný štýl? Určite sa dá. Žijeme v dobe, keď je len na nás, akú možnosť si vyberieme. Či budeme obsah iba ‘konzumovať¨ alebo aj ‘vytvárať¨,” hovorí mladý influencer.

Rozhodnutie prihlásiť sa do projektu Ukáž sa! neľutuje, pretože aj vďaka tomuto projektu si dokázal vytvoriť väčšiu fanúšikovskú základňu. „Na sociálnych sieťach som bol už aktívny aj pred projektom Ukáž sa! Snažil som sa najmä mladým ľuďom ukazovať, že sa dá žiť zdravo a myslieť pozitívne. A po projekte tomu nie je inak. Stále pokračujem v tejto činnosti,“ hovorí florbalista.

Grant použil na florbalový povrch aj špičkovú hokejku

Adam Pančák dostal v záverečnom hlasovaní verejnosti 2728 hlasov a finančný grant vo výške 1500 eur. „Finančný grant z projektu som použil na všetky pomôcky a veci, ktoré by bez tohto grantu boli nereálne. Boli to veci, o ktorých som kedysi sníval a teraz ich môžem naplno využívať.  Napríklad florbalový povrch, vďaka ktorému budem môcť vylepšovať techniku aj mimo športovej haly, alebo špičková florbalová hokejka.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV