Šport a olympizmus
2 min. čítania

Prevádzkovatelia infraštruktúry dostali od FNPŠ 1,4 milióna eur

pp, TS FNPŠ
Počas opatrení na zabránenie šírenia choroby COVID-19 boli prevádzky športovej infraštruktúry zatvorené.
Foto
TASR/PAVOL ZACHAR

Fond na podporu športu podporil viac ako sto prevádzkovateľov športovej infraštruktúry finančnou pomocou v sume dohromady 1,4 milióna eur. Financie mali pokryť časť fixných nákladov počas čiastkového alebo úplného uzavretia prevádzok v čase pandémie ochorenia COVID-19.

Najvyššiu sumu 200-tisíc eur dostala spoločnosť Premium Fit, ktorá prevádzkuje sieť fitnescentier.

O poskytnutí týchto prostriedkov rozhodli členovia správnej rady Fondu na podporu športu, ktorí na posledných dvoch zasadnutiach najvyššieho orgánu fondu schvaľovali žiadosti o mimoriadnu pomoc, ktoré mohli prevádzkovatelia športovej infraštruktúry zasielať na základe vypísanej výzvy.

PODPORENÁ INFRAŠTRUKTÚRA

Hlavným účelom výzvy na predkladanie žiadostí o mimoriadnu pomoc, ktorú fond zverejnil ešte koncom apríla, bolo pokrytie časti fixných nákladov, ktoré museli prevádzkovatelia športovej infraštruktúry vynaložiť počas čiastočného alebo úplného uzavretia ich prevádzok v čase pandémie ochorenia COVID-19.

Fondu na podporu športu bolo na základe tejto výzvy doručených spolu 110 žiadostí o finančný príspevok. Po procese formálnej kontroly a vyhodnotenia žiadostí následne správna rada fondu na zasadnutiach 20. septembra a 20. októbra 2022 schválila mimoriadnu pomoc pre 101 subjektov v úhrnnej sume 1 400 526,60 eura. Tieto finančné prostriedky už medzičasom boli všetkým prevádzkovateľom aj vyplatené.

„V súvislosti so športovou infraštruktúrou bol Fond na podporu športu doposiaľ spájaný predovšetkým s poskytovaním finančných prostriedkov na jej výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu. Nemenej dôležité, a to najmä po mimoriadne ťažkých posledných rokoch je však to, aby ostala v prevádzke aj už existujúca športová infraštruktúra,“ povedal predseda správnej rady Fondu na podporu športu Ladislav Križan.

„V období prísnych hygienických opatrení bola síce prevádzka športovej infraštruktúry obmedzená, jej správcovia, vlastníci a prevádzkovatelia však naďalej museli znášať finančné bremeno množstva fixných nákladov. Som preto mimoriadne rád, že v rámci vypísanej výzvy vieme stovke prevádzkovateľom vyčleniť takmer 1,5 milióna eur. Portfólio subjektov, ktorým bola mimoriadna pomoc schválená, je naozaj pestré a nájdeme v ňom prevádzkovateľov veľkých športových arén, ale aj majiteľov malých fitnes centier. Aj táto skutočnosť potvrdzuje, že vypísaná výzva mala široký záber,“ dodal na záver Križan.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV