Športové aktuality
3 min. čítania

Fotke s ňou neodolala Vlhová ani Žampovci. Čerňanská cíti podporu zo Slovenska a chce vylepšiť štart

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Viktória Čerňanská pri svojej olympijskej premiére.
Foto
TASR/AP

Pod piatimi kruhmi sa premiérovo predstavila slovenská bobistka. Viktória Čerňanská má na Misii Peking za sebou prvé dve súťažné jazdy v monoboboch. V novej olympijskej disciplíne jej zatiaľ patrí priebežná 15. priečka. Pred pretekmi ju povzbudila aj čerstvá olympijská víťazka Petra Vlhová a bratia Žampovci.

Členka Juniorského olympijského tímu 2021 obsadila v prvej nedeľnej jazde delené 12. miesto. Rovnaký čas mala aj  Kanaďanka Cynthia Appiahová. V druhej jazde si Čerňanská mierne pohoršila, v porovnaní s prvou dosiahla o 66 stotín sekundy horší čas. Po prvom súťažnom dni jej preto patrí 15. miesto. „Prvú polovicu mojej olympijskej premiéry hodnotím veľmi dobre. Veľmi sa teším z toho, ako sa mi podarilo odjazdiť dve zďaleka najlepšie jazdy, aké som tu mala. Boli vyrovnané.“

Stres si odbila už na tréningoch

Na štarte necítila najmladšia pretekárka zo štartovej listiny veľký stres. „Väčší som mala pred prvými tréningami na tejto dráhe. Snažila som sa sústrediť na seba a nevnímať okolie. Nechcela som na seba vyvíjať zbytočný tlak, pretože som mohla iba prekvapiť. Pred prvými jazdami som si dala cieľ len, aby boli vydarené, A aby som neurobila hrubé chyby. S priebežným umiestením som spokojná,“ hovorí Čerňanská, ktorá sa už pripravuje na ďalšie dve jazdy. V nich sa ešte môže stať hocičo.

Nečakala nočných priaznivcov na Slovensku

Jej olympijská premiéra sa konala o 2:30 ráno slovenského času. Napriek tomu jej fanúšikovia na sociálnych sieťach posielali množstvo fotografií, ako sledujú jej jazdy. „Podpora zo Slovenska je neskutočná. Nečakala som, že sa toľko ľudí zobudí a bude ma sledovať. Veľmi som túto podporu cítila. Veľa ľudí mi písalo aj pred pretekmi. Vážim si to,“ hovorí zverenkyňa bývalého olympionika, bobistu Milana Jagnešáka.

Bez trénera sa radila s Holanďankou

Šéf Slovenského zväzu bobistov strávil kvôli nejasnému výsledku PCR testov osem dní v pekinskej izolácii. Nemohol tak pomôcť Viktórii počas prvých dní na olympijských hrách. „Nemohol ísť so mnou ani na prehliadky trate. Spojila som sa preto s iným tímom. Pomohla mi Holanďanka, ktorá tu už na trati bola. Keď už tréner mohol prísť, veľmi mi to pomohlo, mala som istotu, že tu je človek, s ktorým som absolvovala celé styri sezóny. Pomohol mi aj okolo technických vecí. Nie je len tréner. Je aj mechanik, natáčal ma a analyzoval moje jazdy.“

Pred štartom aj podpora od Vlhovej a Žampovcov

V olympijskej dedine v Jen-čching sú spolu ubytovaní alpskí lyžiari, sánkari, bobisti či skeletonisti. Priamo na trať je to z ubytovacích priestorov len pár minút. Na tréningy prišli Čerňanskú podporiť aj bratia Žampovci a čerstvá olympijská šampiónka Petra Vlhová. „Veľmi sa teším z toho, že si našli čas a išli sa pozrieť na mňa a na môj šport. Bavila som sa tu s nimi zatiaľ najviac. S Peťou som bola pred pretekmi dosť dlho na izbe. Kecali sme o pretekoch. Povzbudila ma. Je tu veľmi dobrá a prajná atmosféra, všetci si fandíme,“ hovorí Čerňanská.

Na jednom z tréningov neodolala spoločnej fotografii ani čerstvá olympijská šampiónka Petra Vlhová.
Na jednom z tréningov neodolala spoločnej fotografii ani čerstvá olympijská šampiónka Petra Vlhová.
Foto
Archív VČ

Chce si ešte zlepšiť štart

V pondelok 14. februára je na programe 3. a 4. finálová jazda v ženských monoboboch. „Rada by som bola, keby sa mi podarí vylepšiť štarty. Aby boli pod 6 sekúnd. Je to jedna či dve stotinky. Chcem zopakovať vyrovnané jazdy bez chýb,“ dodáva majsterka sveta v kategórii do 23 rokov.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV