Šport a olympizmus
2 min. čítania

Fotografie z archívu Slovenského olympijského a športového múzea vystavujú v Moskve

Portrét Ladislava Bielika.
Foto
Ladislav Bielik

SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum sa v týchto dňoch prezentuje svojim archívom v Moskve. Slávnostné znovuotvorenie výstavných priestorov Slovenského inštitútu v ruskej metropole venovali výstave fotografií Ladislava Bielika, ktoré sú uložené v archíve SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM).

V minulosti mohli fotografie Ladislava Bielika so športovou tematikou pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín vidieť už návštevníci Stálej expozície dejín lyžovania Slovensku. SOŠM následne zbierku fotografií, ktoré kedysi vyšli v týždenníku Štart, ponúklo ministerstvu zahraničných vecí na prezentáciu Slovenska v zahraničí. Ako informuje webová stránka rezortu zahraničných vecí, v Moskve privítal na vernisáži výstavy hostí riaditeľ Slovenského inštitútu Peter Feranec. Prítomných oboznámil s obsahom expozície a zdôraznil návštevníkom dôležitosť diel Ladislava Bielika v histórii Československa.

Najslávnejšia a celosvetovo známa fotografia Ladislava Bielika pochádza z 21. augusta 1968 a zrodila sa počas vojenskej okupácie Československa vojakmi piatich armád štátov Varšavskej zmluvy. Jej názov je „Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom“. Táto fotografia Ladislava Bielika (nar. 28. mája 1939, zomrel 24. marca 1984) z bratislavského Šafárikovho námestia doslova obletela svet.

Napriek tejto skutočnosti však veľká časť Bielikovej profesionálnej tvorby patrila fotografovaniu športu. Bývalý boxer, plavec, turista a trochu aj horolezec pôsobil ako fotoreportér v športovom obrázkovom týždenníku Štart, ktorý na Slovensku vychádzal v rokoch 1956 – 1992. V tomto časopise pracoval najprv v rokoch 1965 a 1966. Potom odišiel od denníka Smena, ale v časoch normalizácie sa do Štartu v roku 1971 vrátil. V roku 1975 však z politických dôvodov musel redakciu opustiť a odvtedy pôsobil ako fotograf „na voľnej nohe“. Naďalej často fotografoval šport. To sa mu stalo aj osudným, pretože v roku 1984 tragicky zahynul pri fotografovaní motoristických pretekov v Maďarsku...

Bielikove fotografie, ktoré vychádzali v Štarte, sa dlhší čas považovali za zničené. Značnú časť archívu Štartu zakúpilo SOŠM do svojich zbierok z finančnej podpory štátneho fondu kultúry Pro Slovakia v roku 1993.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV