Športové aktuality
6 min. čítania

František Chmelár o OHM v Singapure: "Je to dobrý a perspektívny projekt."

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát
alt

Bratislava 26. august (SOV) - Krátko po návrate zo Singapuru nám prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, prezentoval svoje názory na Singapur, ale i na celý projekt olympijských hier mládeže. V usporiadateľskom meste I. olympijských hier mládeže (OHM) strávil prezident SOV spolu s generálnym sekretárom SOV Jozefom Libom niekoľko dní. Svoje pocity a dojmy, ale i určitú víziu do budúcnosti prezentoval František Chmelár takto:

"Myšlienka celosvetových olympijských hier mládeže nie je nová, no nedarilo sa ju, či už z finančných alebo organizačných dôvodov naplniť. Až prezident Jacques Rogge v druhom funkčnom období nabral silu a odvahu sa do toho pustiť a podarilo sa. I keď som mal na začiatku veľké obavy, myslím si, že celú myšlienku OHM sa podarilo realizovať veľmi dobre.

Po prvé musím povedať, že voľba Singapuru ako usporiadateľského mesta týchto hier, bola vynikajúca. Singapur sa, z hľadiska poveternostných podmienok, geografických podmienok, dostupnosti z hľadiska dopravy, ale aj vyspelosťou svojej ekonomiky, pripravenosťou športových objektov, hotelmi, ubytovacími možnosťami pre športovcov, ochotou dobrovoľníkov, organizátorov, preukázal ako vynikajúca voľba a myslím si, že organizátori perfektne zvládli svoju úlohu.

Po druhé, z čoho pramenili nie len moje obavy, ale aj obavy mnohých ďalších predstaviteľov z olympijského hnutia, bolo, ako sa podarí skĺbiť športové súťaže s edukačným, kultúrno-spoločenským programom, o ktorý mal Medzinárodný olympijský výbor (MOV) veľký záujem. Všetci sme boli v očakávaní, ako to dopadne, no musím povedať, že som sa osobne presvedčil, že to dopadlo veľmi dobre. Mal som trochu obavy aj o záujem zo strany našich mladých športovcov, no mali o to záujem, zapájali sa aktívne, či už v rámci olympijskej dediny ale bo aj mimo nej. Ambasádory, medzi ktorými veľmi poctivo a účinne pracovala aj Danka Barteková, tak mali starosti, uspokojiť veľký záujem o tento program a dokonca ho museli niekoľkokrát opakovať, čo sa pôvodne vôbec neplánovalo. To ma veľmi teší a ja myslím si, že týmto činom MOV dalo svetovej verejnosti konkrétny dôkaz, že olympijské ideály, olympijská výchova a olympijské hodnoty sa dajú realizovať aj v praxi, že to nie je len nejaká fikcia o ktorej snívame a o ktorej hovoríme, ale že má aj svoje praktické podoby. OHM v Singapure sa ukázali ako veľmi konkrétna cesta, ako sa dá získať záujem mladých športovcov aj o edukačné aktivity. Celkovému úspechu určite pomohli aj tréneri, ktorí tam boli so športovcami, vedenia výprav a veľmi pekne plnili svoju funkciu ambasádori, z radov významných svetových športovcov. Veľký záujem bol napríklad o stretnutia a komunikáciu s veľkými športovými olympijskými hviezdami, ktoré sa tiež pričinili o to, aby krásna myšlienka olympijských hier mládeže dopadla veľmi dobre.

Po tretie by som rád vyzdvihol hodnotu samotných športových súťaží. Aj keď pri niektorých športoch boli pochybnosti, pretože išlo o umelo vytvorené súťaže. Možno je to ešte predčasné hodnotiť, ale zdá sa, že aj samotné športové súťaže mali vysokú hodnotu a že vo väčšine športov sa ich zúčastnili naozaj tí najtalentovanejší športovci z celého sveta. I keď je pravda, že vo viacerých športoch nastupovali aj pretekári z rozvojových krajín, no ja osobne som nepostrehol priepastné rozdiely a skutočne aj títo športovci mali svoju hodnotu a neovplyvnilo to vysokú úroveň športových súťaží a výkonov. Mali sme možnosť vidieť súťaže v tenise, vo veslovaní, v plávaní, to sú súťaže a tieto súťaže boli naozaj veľmi hodnotné. Výsledky, ktoré tam naši, ale i iní mladí športovci dosiahli sa rovnajú výsledkom dosiahnutým na majstrovstvách sveta. A možno sú ešte cennejšie, pretože možnosti rozptýlenia z hľadiska bohatosti programu boli väčšie a všetci tí ktorí chceli uspieť sa museli naozaj maximálne sústrediť na vlastný športový výkon.

Po štvrté by som chcel povedať, že mám celkový dojem z OHM v Singapure veľmi dobrý. Naozaj sa podarilo realizovať krásnu myšlienku a verím, že to tak bude aj naďalej. Niektoré chyby alebo omyly, predovšetkým v diskutabilných disciplínach sa vychytajú, urobí sa dôkladná analýza celkových hier a ďalšie OH mládeže, ktoré budú v Číne už budú mať absolútne prispôsobený program, pre túto vekovú kategóriu mladých športovcov. Tiež verím v to, že pre všetkých tých, ktorí sa zúčastnili, či už mladí športovci, tréneri alebo funkcionári, to bol inšpirujúci podnet a motivuje ich to naďalej na sebe tvrdo pracovať tak, aby sa dostali až k účasti na veľkých OH. To je zrejme jedna z tých najpodstatnejších myšlienok celého tohto projektu, ktorý je náročný pre všetkých, od organizátorov až po účastníkov. Chcem len dúfať v to, že sa OHM udržia v prijateľných medziach a nestane sa z toho veľmi prestížne a gigantické megapodujatie, pretože to by v tejto vekovej kategórii asi nebola najvhodnejšia cesta.

Na záver treba povedať, že celé podujatie si bude žiadať veľmi serióznu analýzu všetkého, čo sa tam udialo. My sme mali možnosť vidieť z časového, ale i priestorového hľadiska iba malý fragment celého podujatia, no ja osobne si myslím, že tie obavy, tie rozpaky, ktoré prevládali na začiatku, by mohli zmiznúť. Je to dobrý a perspektívny projekt a pokiaľ sa vyriešia nejaké problémy, odstránia sa nejaké chybičky, ktoré som ani konkrétne nepostrehol, tak má toto podujatie veľkú šancu nie len pokračovať, ale naozaj zaujať mládež celého sveta, ktorá má seriózny záujem o šport a chce v ňom niečo perspektívne dosiahnuť."

Celé video, v ktorom František Chmelár hodnotí olympiské hry mládeže si môžete pozrieť na našej stránke v sekcii Video galéria, v podkategóri I. OH mládeže v Singapure 2010 alebo kliknutím TU

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV