Športové aktuality
3 min. čítania

V SOŠM otvorili výstavu „Pri mikrofóne Gabo Zelenay“

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

V priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea sprístupnili výstavu Pri mikrofóne Gabo Zelenay. Slovenský olympijský a športový výbor si aj takto pripomína 100. výročie narodenia legendárneho rozhlasového športového reportéra. Počas piatkovej vernisáže zároveň pokrstili knižnú publikáciu Reportérsky mág Gabo Zelenay.

Na Gaba Zelenaya, ktorý sa narodil 26. novembra 1922 v Bánovciach na Bebravou, si prišli zaspomínať viaceré osobnosti slovenského športu. Nechýbali ani známi hokejisti Jozef Golonka, Dárius Rusnák a Ľubomír Pokovič či športová gymnastka Marianna Némethová-Krajčírová, ktorí mali so slávnym športovým reportérom kamarátsky vzťah.

Návštevníci výstavy si až do konca februára môžu pozrieť v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave množstvo zaujímavých artefaktov z pozostalosti slávneho reportéra. Slovenské olympijské a športové múzeum je pre verejnosť otvorené od soboty do pondelka v čase od 12.00 do 17.00 h. Pre vopred nahlásené kolektívy je otvorené od utorka do štvrtka od 9.00 do 15.00 h.

Na Gaba Zelenaya spomínali aj Stanislav Dutka či Jozef Golonka

Pri mikrofóne Gabo Zelenay
Výstava Pri mikrofóne Gabo Zelenay.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V úvode vernisáže zaznela legendárna reportáž Gaba Zelenaya zo súťaže v športovej gymnastike na olympijských hrách v Mexico City 1968, keď miliónom poslucháčov v Československu priblížil „zlatý“ preskok Věry Čáslavskej.

„Gabo Zelenay bol jednoducho pán reportér. Ovplyvnil viaceré generácie ľudí v rozhlase i pri prijímačoch. Spomínam si na dve udalosti. Keď počas zápasu Slovenského pohára v Trnave reportoval penaltový rozstrel, domáci fanúšikovia sa obrátili k našej reportérskej búdke a nesledovali dianie na hracej ploche, ale počúvali, ako to opíše Zelenay. Ďalším zážitkom bolo jeho reportovanie lukostreleckej súťaže na OH 1980 v Moskve. Charakterizujem ho dvoma výrazmi – veľký reportér a rozporuplný človek,“ zaspomínal si ďalší známy „rozhlasák“ Stanislav Dutka.

Po zázname Zelenayovej reportáže z roku 1965 zo zápasu Československo – Švédsko na MS v Tampere, kde opisoval aj hru Jozefa Golonku, pridal niekoľko slov aj priamy aktér z ľadu, ktorého prezývali Žiletka. „Postavenie rozhlasu bolo v minulosti iné, pri prijímačoch sa stretávali celé rodiny. Gabo Zelenay im vykresľoval každú akciu a dianie na ľade. Bol vzorom pre mnohých, inšpirovali sa ním aj ďalšie známe reportérske osobnosti Rudolf Gallo či Karol Polák,“ hovoril Jozef Golonka.

Reportérsky mág Gabo Zelenay

Pri príležitosti vernisáže sa vo Výstavnej sieni prof. Vladimíra Černušáka v Dome športu v Bratislave konala aj prezentácia knihy Dušana Baduru a Ľubomíra Součeka „Reportérsky mág Gabo Zelenay“, ktorej vydanie podporil Slovenský olympijský a športový výbor. Hokejkou zo zápasu so ZSSR z roku 1966 uviedol za prítomnosti autorov a manželky Zelenayovho zosnulého syna Romana Ingrid publikáciu do života Jozef Golonka.

Publikácia prezentuje viaceré udalosti zo života Gaba Zelenaya. Pôvodný rukopis mal 1800 normostrán. „Gaba Zelenaya som mal možnosť dobre spoznať, aj keď som výrazne mladší ako on. Charakterizovalo by som ho piatimi výrazmi. Bol prírodný živel, 100-percentný originál, perpetum mobile, človek vízie a majster metafory,“ uviedol riaditeľ mediálnej komunikácie SOŠV Ľubomír Souček.

Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV