Športové aktuality
2 min. čítania

Gamsjägerová bola v v Barnaule blízko k olympijskej miestenke, šanca na Tokio ešte existuje

Lise-Maria Gamsjägerová bola blízko k olympijskej miestenke.
Foto
TASR/MTI

Kajakárkam Lise-Marii Gamsjägerovej a Mariane Petrušovej sa nepodarilo na dodatkovej olympijskej kvalifikácii v ruskom Barnaule vybojovať si miestenky na olympijské hry do Tokia. V K1 žien na 200 i 500 m sa v Rusku rozdávala jediná miestenka.

Blízko k účasti bola Gamsjägerová. Komárňanka finišovala vo finále K1 na 200 m druhá, s Ruskou Natáliou Podolskou prehrala súboj o poslednú olympijskú miestenku o 939 tisícin sekundy. Gamsjägerová sa aj do finále prebojovala druhým najrýchlejším časom. Podolská, 27-ročná viacnásobná medailistka z majstrovstiev sveta a Európy, využila vo finále predovšetkým veľmi dobré skúsenosti a postrážila si Slovenku, ktorá išla v dráhe po jej ľavej ruke.

Petrušová začala finále K1 na 500 m pomalšie, na medzičase po 250 metroch bola deviata, ale v závere tempo vystupňovala a finišovala na 4. priečke. V boji o Tokio bola najmladšia, miestenku si vybojovala najstaršia účastníčka finále, majsterka Európy v dvojkajaku 2018 Joana Asconcelosová z Portugalska.

„Gamsjägerová urobila počas uplynulého roka obrovský progres a spolu s Petrušovou sú veľkým prísľubom slovenskej kanoistiky do budúcnosti. Obe sú mladé, na každých veľkých pretekoch získavajú cenné skúsenosti. Existuje ešte určitá šanca, že by Lisa-Maria vďaka výbornému výsledku v Barnaule mohla získať voľnú kartu a v Tokiu by sme tak mali zastúpenie aj medzi kajakárkami. Predpokladám, že o všetkom sa rozhodne v priebehu týždňa,“ uviedol pre TASR Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky.

Slovensko má na olympijských hrách v Tokiu zaručenú v rýchlostnej kanoistike účasť v K4 mužov na 500 m a v K1 mužov na 1000 m. Miestenky vybojovali ešte na MS 2019 v Szegede Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek vo štvorkajaku a Peter Gelle v K1. Miestenky nie sú na meno, ale pre krajinu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV