Šport a olympizmus
3 min. čítania

Global Sports Week v Paríži: Väčšie verzus lepšie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Hosťom podujatia Global Sports Week je aj šéf organizačného výboru OH 2024 v Paríži a niekdajší veľký súper Michala Martikána Tony Estanguet.

Pod záštitou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa v známej Accor Arene (hala Bercy) v Paríži začal Globálny týždeň športu (Global Sports Week, GSW). Tohtoročné fórum, na ktorom sa zúčastňuje približne 2000 delegátov z celého sveta, má hlavnú tému „Lepšie verzus väčšie: Ako zosúladiť rast a zodpovednosť v športovom odvetví.“

Diskusie na GSW sa zameriavajú na zosúladenie snáh o hľadanie nového publika, nových príjmov i rastu športových podujatí s udržateľnou a sociálne zodpovednou budúcnosťou športu.

Global Sports Week ako kľúčový pilier stratégie

Global Sports Week v Paríži
Slovenský olympijský a športový výbor zastupujú v Paríži generálny sekretár Jozef Liba (vľavo) a Milan Pukančík z medzinárodného oddelenia.

GSW slúži pre francúzsku vládu ako kľúčový pilier jej stratégie na zvýšenie vplyvu a atraktívnosti krajiny v oblasti športu a medzinárodného športového obchodu. Okrem parížskych olympijských hier 2024, ktorých šéf organizačného výboru Tony Estanguet je hosťom fóra, budú Francúzi v rámci tejto stratégie hostiť aj majstrovstvá sveta v ragby 2023 či svetový šampionát v lyžovaní 2023.

Na GSW zavítalo približne 2000 účastníkov z 98 krajín. Celkovo 60 partnerských organizácií vrátane desiatich medzinárodných športových federácií (napr. Svetová atletika, Medzinárodná cyklistická únia, Medzinárodná basketbalová federácia, Medzinárodná volejbalová federácia, ...) prispelo do programu podujatia a vytvorili jedinečnú platformu na prezentáciu projektov v oblasti inovácií a vplyvu.

Okrem organizátorov olympijských hier 2024 v Paríži dostanú priestor na prezentáciu aj zástupcovia organizačného výboru olympijských hier 2028 v Los Angeles. V rámci francúzskeho predsedníctva v Európskej únii sa uskutoční aj špeciálny workshop organizovaný Francúzskym olympijským výborom a Európskou komisiou.

Možnosť spájania sa ľudí a odborníkov

Tohtoročné podujatie nadväzuje na úspešné dva ročníky, vďaka ktorým sa podarilo etablovať GSW ako dôležitú udalosť v medzinárodnom športovom kalendári. Predošlé ročníky sa konali v Louvri a v hybridnej forme vlani boli centrá na Eiffelovej veži v Paríži, v Pekingu Dakare, Miláne a v Los Angeles.

„Možnosť spojiť sa s ľuďmi z rôznych krajín a odvetví je základom koncepcie Globálneho týždňa športu a základom jedinečnej platformy, ktorú ponúkame našim delegátom a partnerom,“ uviedol prezident GSW Lucien Boyer.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV