Športové aktuality
4 min. čítania

Golf na Slovensku môže pozdvihnúť Sabbatini. Zbiera prvé úspechy a živí šancu na Tokio

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snímke slovenský reprezentant v golfe Rory Sabbatini počas podujatia k podpisu slovenskej prihlášky na OH 2020 v Tokiu.
Foto
TASR - Michal Svítok

Keď v decembri 2008 prišla do slovenského biatlonu Ruska Anastasia Kuzminová, nikto ani len netušil, akú búrlivú záplavu fanúšikov si tento šport získa. O viac ako dekádu neskôr, v roku 2019, „zlatá Nasťa” skončila svoju profesionálnu kariéru. Trojnásobná olympijská víťazka, držiteľka ďalších troch olympijských strieborných medailí a kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta, urobila z biatlonu šport, ktorý s napätím sledovalo celé Slovensko. V podobnej situácii sa ocitol aj slovenský golf.

V rovnakom mesiaci – decembri – len o desať rokov neskôr získala Slovenská republika do svojich radov Juhoafričana Roryho Sabbatiniho. „Som veľmi rád, že som mohol prísť na slovenský konzulát do New Yorku a zúčastniť sa na peknej slávnosti. Verím, že vybojujem pre slovenský golf úspešné výsledky a budem zdrojom inšpirácie pre slovenskú mládež,“ povedal vtedy pre Slovenskú golfovú asociáciu po slávnostnom akte v USA Rory Sabbatini. Slovensko tak získalo historicky prvého zástupcu v prestížnej PGA Tour. O rok na to, v decembri 2019, prišiel prvý úspech. Rory Sabbatini spolu s partnerom Kevinom Twayom vyhrali na Floride turnaj QBE Shootout, ktorý patrí do PGA Tour.

Rory Sabbatini a vpravo viceprezident Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) Rastislav Antala.
Rory Sabbatini a vpravo viceprezident Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) Rastislav Antala.
Foto
TASR - Pavel Neubauer

Sabbatini má veľkú šancu na Tokio

Jeho sezóna bola výborná, mal v nej viacero umiestnení v TOP 10. Snáď na OH ukáže svoje kvality.

Golf je veľmi nevyspytateľný šport a v princípe ktokoľvek, kto sa do Tokia dostane, môže vyhrať. My veríme tomu, že náš Rory, ktorý by miestenku mal mať prakticky už zabezpečenú, sa popasuje o víťazstvo. Jeho sezóna bola výborná, mal v nej viacero umiestnení v TOP 10. Snáď na OH ukáže svoje kvality,hovorí viceprezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala.

Príchod juhoafrického rodáka Sabbatiniho znamenal, že golf na Slovensku získal v médiách oveľa väčšiu pozornosť. „Je to pre nás veľmi pozitívny signál, pretože sa o golf začali médiá zaujímať. Máme oveľa väčší mediálny priestor, dostávame sa do športových novín. Povedomie stúpa a my to vidíme na záujme ľudí z mimogolfového prostredia, ale aj medzi golfistami, ktorí fandia Rorymu. Veľmi dobre ho u nás prijali. Na turnajoch a akciách ho všetci vnímali veľmi pozitívne,” dodal Antala.

Príchod juhoafrického rodáka Sabbatiniho znamenal, že golf na Slovensku získal v médiách oveľa väčšiu pozornosť.
Príchod juhoafrického rodáka Sabbatiniho znamenal, že golf na Slovensku získal v médiách oveľa väčšiu pozornosť.
Foto
TASR/AP Nam Y. Huh

Slovensko čaká na golfový rozmach

Ľudia ešte nepochopili, že golf je šport, ktorý si dokáže zahrať celá rodina.

„Je nás skoro toľko ako hokejistov, registrovaných golfistov je osem tisíc. Dá sa povedať, že celosvetovo je golf jeden z najmasovejších športov, celkovo je štvrtý. Na Slovensku ešte čakáme na ten ‚boom‘. Ľudia ešte nepochopili, že golf je šport, ktorý si dokáže zahrať celá rodina. Spolu si môžu zahrať aj starí rodičia s vnukmi. Takých športov nie je veľa. Ja verím, že to príde aj na Slovensko a ľudia si uvedomia, že je to spôsob, ako aktívne tráviť voľný čas,vysvetľuje Antala.

Jeden z najrozšírenejších mýtov o golfe je, že je to šport len pre bohatých. Tento zaužívaný stereotyp sa však podľa viceprezidenta SKGA pomaly darí búrať nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. „My sme v takej začiatočnej fáze. Už vidíme, že v kluboch začínajú hrávať ľudia z rôznych sociálnych vrstiev. Je to len otázka času, kedy sa to prelomí. Naši najlepší amatérski golfisti nie sú chlapci a dievčatá z bohatých rodín. Napríklad Pavol Mach alebo Antónia Zacharovská sú z úplne bežných sociálnych pomerov,” hovorí Antala. „Veľkým impulzom bolo, keď sme so Slovenským olympijským a športovým výborom spolupracovali na akciách ‚Športuj Slovensko!‘ Hneď sme vedeli, že sa na tom chceme podieľať a už sa teším na ďalší ročník, ktorý vyvrcholí Olympijským festivalom,” doplnil generálny sekretár SKGA Kamil Balga.

Na ceste do Tokia nás sprevádza náš partner SATUR. 

 

Dní do Tokia.
Tokio

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV