Šport a olympizmus
4 min. čítania

Golf už dávno nie je doménou mužov. Ženy sa osmeľujú, šancu dostávajú aj imobilní ľudia

Viktor Kalinács
Odpaly, aj jamky. Pre návštevníkov bolo pripravené všetko.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Olympijský festival v šamorínskom x-bionic® sphere vo štvrtok privítal šport, v ktorom má Slovensko premiérové zastúpenie pod piatimi kruhmi.

Golf už dávno nie je výsadou bohatých ľudí, na druhej strane mu chýba väčšie ženské zastúpenie. Aj o tomto fakte hovorila Lucia Malíčková, priekopníčka ženského golfu a zakladateľka unikátneho projektu Golfistka. Ten už síce priamo nefunguje, no o to efektívnejšie sa premiestnil pod Slovenskú dámsku golfovú asociáciu. „Vzniklo to pred tromi rokmi, keď som zistila, že dámy nechcú hrať golf. Ak aj začnú, tak rýchlo prestanú, napríklad po roku, lebo zistia, že s manželmi a partnermi im to nejde. Preto som vymyslela projekt, ktorým som chcela prilákať nové golfistky.“

Inšpirácia u protinožcov a výzva pre dámy

„Nápad prišiel v Austrálii, kde majú pekné dámske kluby, dámy si tam navrhujú oblečenie a zabávajú sa od rána do večera. Na Slovensku, bohužiaľ, niečo také nie je. Pred dvomi rokmi sa nám podarilo uzavrieť celý golfový areál len pre dámy, prišlo ich vtedy sto v červenom oblečení. Bolo to krásne červené more,“ pokračovala milovníčka greenov, ktorá uviedla, že nikdy nebolo jednoduchšie sa pridať. „Nové dámy prišli aj cez kamarátky, ale podarilo sa nám prilákať aj také, ktoré s golfom nemajú nič spoločné a ani len netušili, čo je to golfová palica. Verím, že to prispeje k tomu, že ľudia pochopia, že golf je najkrajší šport na svet.“ Na záver nemohla chýbať ani pozvánka. „Nájdete nás na Instagrame, Facebooku, na stránkach – stačí si vyhľadať Slovenská dámska golfová asociácia, alebo sa obrátiť priamo na mňa. Som vám k dispozícii, všetky dámy sú vítané,“ premostila Malíčková, ktorá sleduje aj dianie v Tokiu.

Návštevníci si mohli vyskúšať aj golfový vozík pre imobilných športovcov.
Návštevníci si mohli vyskúšať aj golfový vozík pre imobilných športovcov.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Sabbatini naďalej v hre o medailu

Naturalizovaný slovenský reprezentant Rory Sabbatini nie je vôbec v zlej pozícií. Po prvom kole je na delenom 20. mieste, pričom do konca je ešte ďaleko. „Rory Sabattini má skóre -2, zatiaľ čo prvý má -8, a to nič neznamená, pretože do nedele sa môže všetko zmeniť. Veľakrát sa stalo, že na poslednej osemnástej jamke viedol niekto o dva body a napokon skončil o dva body za víťazom,“ hodnotila Malíčková.

Lákadlom (ne)tradičné golfové vozíky

Pre návštevníkov boli pripravené základné golfové zručnosti. Vyskúšal si ich aj Tobiáš, ktorý je s rodinou ubytovaný v x-bionic® sphere. „Chodíme sem každý deň. Dni predtým sme si vyskúšali mini-futbal, chodili sme aj po ostatných stánkoch, kde som si zahral basketbal na konzole a dnes sme prišli na golf. Boli tu odpaly, triafanie jamôk a takisto sme mali zasiahnuť mech. Golf som predtým hral len na dovolenke. Teraz som si mohol vyskúšať aj golfový vozík, ktorý šoféroval otec. Veľmi sa mi to páčilo,“ doplnil mladý fanúšik športu.

„Milo ma prekvapil vozík pre imobilných golfistov. Imobilného človeka vozík postaví, ten môže zahrať svoj úder, potom ho to znovu posadí a odnesie ho za loptičkou. Je to vyslovene zázrak,“ poznamenal golfový rozhodca Tibor Kuták, ktorý na Olympijský festival zavítal aj so svojím synom. Tibor Kuták ml. je nádejou slovenského golfu. So svojím tímom získal tento týždeň Pohár prezidenta Slovenskej golfovej asociácie, kde sa zúčastnili najlepšie slovenské družstvá do 16 rokov.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV